9.11.2012 / Suomen naisultimate on jos ei kriisissä, niin ainakin laskusuhdanteessa. Up!-projekti aikoo kääntää suunnan, kertoo projektinvetäjä Henna Lehtonen.

Suomen naisten maajoukkue pelasi MM-finaalissa Turun kotikisoissa vuonna 2004. EM-kultaa tuli 2007 Southamptonista. Siitä on aikaa viisi vuotta. Sen jälkeen on ollut hiljaista. MM-kisoista 2008 oli tuomisina 9. sija, kuten myös Japanista 2012. Mitä Suomen naisultimatelle on tapahtunut?

”Vuoden 2008 MM-kisojen jälkeen maajoukkue on kokenut suuren sukupolvenvaihdoksen. Vuoden 2012 MM-kisoissa pelasi enää viisi samaa pelaajaa kuin vuoden 2008 MM-joukkueessa”, kertoo naisten maajoukkuetta ja suomenmestari Viimaa kaudella 2012 valmentanut Henna Lehtonen.

Naisultimate on myös muuttanut profiiliaan 2000-luvulla aiempaa fyysisempään suuntaan. Suomi pärjäsi kansainvälisillä kentillä aiemmin ennen kaikkea kiekollisen taidon ansiosta.

”Uusien maajoukkuepelaajien saattaminen kansainväliselle kilpailutasolle ei käy hetkessä. Kansainvälisillä kentillä henkilökohtainen taidon ja fysiikan vaatimustaso on paljon kansallista tasoa korkeammalla. Arvokisoissa pärjääminen vaatii joukkueen pelaajilta kokemusta kovien kansainvälisten pelien pelaamisesta – ja voittamisesta”, jatkaa Lehtonen.

Lisäksi viime vuosien maajoukkuetoiminta ei ole pelkästään tukenut maajoukkueen menestymistä.

”Naisten maajoukkueen toiminta on ollut usein projektiluonteista ja joka kisoihin on lähdetty käynnistämään projektia ikään kuin ”nollista”. Nyt haluamme tehdä korkean tason treenaamisesta jatkuvaa ja houkuttelevaa, myös arvokisojen välivuosina.”

Harjoittelu, motivaatio ja arvostus kuntoon

Kuulostaa siis siltä, että on tullut aika tehdä asioita toisin. Henna Lehtonen on vetämässä Suomen naisultimaten kehittämiseen tähtäävää UP!-projektia, joka starttaa nyt syksyllä 2012. Asiantuntijoina mukana ovat lisäksi Ilkka Vaahtoranta, Laura Salmikivi, Marja Elonheimo, Milla Mantere ja Paula Sihto.

Mitä Up!-projekti tavoittelee?

”Haluamme saada Suomen naispelaajat harjoittelemaan tehokkaammin ja motivoituneempina sekä nostaa maajoukkueen arvostusta roimasti pelaajien silmissä”, tiivistää Lehtonen.

Kuulostaa aika uskomattomalta, että maajoukkuetta ei arvostettaisi, mutta Lehtosen mukaan naisultimatessa näin on päässyt tapahtumaan etenkin viime vuosien maajoukkueprojekteissa. Motivaation ja asenteen lasku on näkynyt siinä, että naispelaajat eivät ole lähteneet projekteihin mukaan tai ovat jättäneet projektin kesken – ja sitä kautta myös maajoukkuepelaajien treenimotivaatio on huonontunut.

Lehtonen tiivistää Up!-projektiryhmän huolen:

”Olemme ajautumassa kilpaurheilusta kuntoliikunnan suuntaan.”

Miksi maajoukkueen sitten ylipäänsä pitäisi pärjätä?

”Jos ei pelkkä maine ja kunnia riitä tavoitteeksi, niin maajoukkueen kilpailullisuus ja menestyminen on joukkuelajissa myös tärkeä lajin vetovoimatekijä ja jatkuvuuden takaaja. Menestyvä maajoukkue houkuttelee urheilullisia uusia pelaajia lajin pariin.”

Niinpä. Kun eletään maajoukkueen kuivia vuosia, ei pitäisi olla yllätys, että tämänkin talvikauden naisten SM-sarja kutistuu joukkueiden puutteessa kahdesta sarjatasosta yhteen ainoaan.

Tietotaito leviämään yhteisissä ja kutsuharjoituksissa

Tärkein kysymys kaikkien huulilla luonnollisesti nyt on: miten tilanne konkreettisesti muutetaan?

Up!-projektiryhmä haluaa vaikuttaa seurajoukkueiden harjoittelun laatuun, pelaajien henkilökohtaiseen motivaatioon sekä maajoukkuetoiminnan arvostukseen. Ensinnäkin yhteistyössä seurajoukkueiden kanssa järjestetään eri puolilla Suomea yhteisiä harjoitustapahtumia, jotka ovat avoimia kaikille naispelaajille ja naisten valmentajille. Näin levitetään tietotaitoa mahdollisimman laajalle. Lisäksi motivoituneimmille pelaajille halutaan tarjota uusia kutsuharjoitustapahtumia ympäri vuoden sekä korkean profiilin harjoitusturnauksia – siis palkitsevaa tekemisen meininkiä ja tavoitteita, joihin pyrkiä.

”Nykynaispelaajien motivaatiotaso ja treeni-innostus vaihtelee laidasta laitaan ja harvoin päästään siihen tilanteeseen, että motivoituneimmille pelaajille löytyisi omaa tasoa tukevaa säännöllistä toimintaa omasta seurasta. Up!-projektin tavoitteena on tarjota nimenomaan näille pelaajille lisäharjoitustapahtumia oman seuratoiminnan lisäksi. Tarkoituksena ei siis ole ”ryöstää” motivoituneita pelaajia pois seuratoiminnasta, vaan sytyttää näiden pelaajien liekki roihuamaan ja saada positiivinen innostus tarttumaan heidän kauttaan laajemmallekin.”

Merkittävää Up!-projektissa on, että yhteisiin harjoitustapahtumiin pääsevät mukaan kaikki, mutta kutsuharjoituksiin – aiemmista maajoukkuekäytännöistä poiketen – vain osa pelaajista. Niihin kutsutaan mukaan henkilökohtaisesti. Mutta miten kuuden hengen projektiryhmä voi pysyä selvillä, kuka Suomen sadoista naispelaajista ansaitsee kutsun harjoituksiin ja kuka ei?

”Pelaajien kunto-, taito- ja motivaatiotasoa tarkkaillaan liiton järjestämissä sarjaotteluissa sekä  treenipäiväkirjoja hyödyntäen. Etenkin projektin alussa hyödynnetään seuravalmentajien näkemyksiä ja pelaajien motivaatiotason tuntemusta.”

Treenaako sama harjoituksiin valittu eliittiporukka sitten yhdessä hamaan tulevaisuuteen? Lehtosen mukaan ei, vaan jokainen voi vaikuttaa omaan mukaanpääsyynsä.

”Harjoitustapahtumiin kutsuttava joukko vaihtelee tapahtumien välillä pelaajien näyttöjen mukaan. Tämä varmasti nostaa harjoittelumotivaatiota. Eivätkä tapahtumat ole tarkoitettu vain konkareille, vaan leireille  kutsuttavien valinnassa huomioidaan pelaajan nykyisen tason lisäksi tuleva potentiaali.”

Harjoitusleirejä on tarkoitus pitää talven aikana useampia, ja ensimmäisenä tavoitteena on ensi kesänä osallistuminen kovan luokan ulkomaanturnaukseen Euroopassa. Sen jälkeen katsotaan, millaisen vastaanoton toiminta on saanut, ja sen on mahdollista jatkua samantyyppisellä syklillä aina kohti seuraavia maajoukkueiden arvokisoja, jotka ovat EM-kisat vuonna 2015.

Monet naispelaajat eivät toivottavasti tässä vaiheessa enää meinaa pysyä housuissaan, vaan haluavat tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu ja miten toimintaan voi päästä mukaan.

”Ensimmäinen kutsutreenitapahtuma järjestetään jo 15.12. Helsingissä. Olemme yhteydessä seuroihin heti ensi viikolla potentiaalisten pelaajien kartoittamiseksi, ja kutsut lähtevät kuun lopussa. Hyvin pian siis päästään itse asiaan”, lupaa Lehtonen.

Up!-projekti julkaisee lähiaikoina oman Facebook-sivun, jonka kautta toiminnasta saa lisätietoja. Myös Ultimate.fi pysyttelee asiassa aktiivisena.

-AM-

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?