Suomen naisten ultimatemaajoukkue on voittanut EM-kultaa. Kööpenhaminassa pelatuissa Euroopan mestaruusturnauksessa Suomi voitti finaalissa Sveitsin maalein 17-10.

”Euroopan paras naisheittäjä” Suomen voiton takaajana

Suomen Euroopan mestaruuden takuunaisia olivat pelinrakentaja Essi Inkinen ja kärkipelaaja Olga Rentto. He olivat yhdessä syöttäjänä ja tekijänä kuudessa Suomen maalissa, ja lisäksi Inkinen syötti useita muita maaleja. Essi Inkisen maaliheitot olivat finaalissa vastustamattoman tarkkoja, eikä Svetsin puolustus onnistunut pysäyttämään niitä yrityksistä huolimatta.
Vaikka Twitterissä tituleerattiin Inkistä jo Euroopan parhaaksi naisheittäjäksi eivätkä tv-lähetyksen kommentaattoritkaan saaneet tarpeekseen Inkisen ylistämisestä, oli heittäjä itse vaatimattomampi.
– Itseluottamukseni finaalissa syntyi siitä tiedosta, että vaikka omat ratkaisut joskus epäonnistuvat, joukkueena aina kannamme toisiamme ja puolustamme kiekon meille, kuvaili Inkinen heti EM-finaalin ratkettua. – Painotimme ennen peliä, että mestaruuden voittaa tänään se joukkue, jonka pää kestää paremmin ja joka pystyy huolellisempiin suorituksiin. Olimme erittäin fokusoituneita joukkueena.

Suomi tasaisempi ja varmempi kuin vastustajat

Myös toinen joukkueen valmentajista Henna Lehtonen suitsutti joukkueen yhtenäisyyttä ja tasaisuutta.
– Meidän pelaajamateriaalimme oli tasaisempaa kuin muilla. Jokainen pelaaja pystyi ottamaan vastuuta tasaisesti ja luotimme toisiimme sataprosenttisesti. Teemanamme oli koko turnausviikon ajan luottamus. Olemme kehittyneet turnausviikon aikana tiukoissa matseissa ja kasvaneet henkisesti. Olimme valmiita tähän finaalipeliin, kertoo Lehtonen.
Suomen joukkue oli myös heittoteknisesti edellä muita.

Naisten EM-finaali ratkeaa. Kuva: Kuvakaappaus Elisan Fanseat-tv-kanavan lähetyksestä Matti Kosolalta.
Naisten EM-finaali ratkeaa. Kuva: Kuvakaappaus Elisan Fanseat-tv-kanavan lähetyksestä Matti Kosolalta.
– Meillä oli myös kiekkotaitoa niin paljon, että pystyimme pelaamaan pitkiin heittoihin perustuvaa peliämme ja murtamaan. Tavoitteenamme oli olla finaalin ensimmäisen puoliajan jälkeen edellä, jotta voimien ehtyessä pystymme vain pitämään Sveitsin takanamme.
EM-kisojen tasoa yleisesti Lehtonen pitää hyvänä.
– Joukkueiden tasoerot ovat kaventuneet. Aikaisemmin kärkijoukkueet ovat kävelleet alkulohkoista jatkoon isoilla maalieroilla, mutta tässä turnauksessa useat pelit päättyivät muutaman maalin eroilla.
Iso-Britannia ja Saksa vaikuttavat olevan käymässä naisten sarjassa läpi sukupolvenvaihdosta, sillä joukkueiden taso ei vakuuttanut Kööpenhaminassa. Miehissä samoin on käynyt Tanskalla ja Sveitsillä.Suomi pelasi koko EM-turnauksen ajan vakuuttavasti. Neljän joukkueen alkulohkosta joukkue eteni jatkoon voittamalla mm. vahvan ennakkosuosikin Venäjän. Jatkopeleissä Suomi kärsi tappion Iso-Britannialle, mutta voitti puolivälierässä Ranskan ja välierässä erittäin vahvan Saksan.
Suomi palasi EM-kultakantaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Edellinen naisten Euroopan mestaruus on vuodelta 2007 Southamptonin kisoista.

 

Parivaljakko Essi Inkinen ja Olga Rentto on vastustajien kauhu myös Suomen pelikentiltä. He edustavat SM-sarjassa Espoon Atleticoa, joka on vakuuttavasti kiinni SM-finaalipaikassa ja mestaruutensa uusimisessa, kun SM-mitalien kohtalo ratkaistaan syyskuussa Helsingin Brahen kentällä.

EM-finaali tuli suorana lähetyksenä Elisan Fanseat-kanavalta, ja Ultimate.fi seurasi sitä myös livenä Twitterissä.

1 KOMMENTTI

  1. Essiä kutsuttiin twitterissä myös Euroopan parhaaksi heittäjäksi. Onnittelut koko joukkueelle kullasta! Upea suoritus!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?