Joukkueet tarkkailevat heittäjää ja markkeria sivurajalta.

Hartti Suomela

Prahan seurajoukkueiden MM-kisoissa 2010 ei ollut käytössä tarkkailijoita. Karhukopla-Heads of State. Kuva: Matti Kajaste.

Asenteet tarkkailijoiden (observers) käyttöön ultimatessa ovat Yhdysvalloissa erilaiset kuin Euroopassa. Tietääkseni eurooppalaisissa turnauksissa tarkkailijoita ei käytetä juuri koskaan, mutta Yhdysvalloissa heillä on vankka rooli etenkin maan mestaruusturnauksien pudotuspelivaiheissa ja kaikissa yliopistojen mestaruusturnauksissa pelattavissa otteluissa. Muissakin turnauksissa tarkkailijoita nähdään, esimerkkinä maaliskuun alussa pelatun Stanford Invite –yliopistoturnauksen pudotuspelikamppailut.

Vaikka monien mielestä tarkkailijoista on vain lyhyt matka tuomareihin, tekee Yhdysvaltojen ultimateliitto (USA Ultimate, tunnettiin aiemmin nimellä UPA – Ultimate Players’ Association) kuitenkin selvän eron tarkkailijoiden ja tuomareiden käytön välille. Tarkkailijoiden käyttäminen on sallittua ja jopa suotavaa, mutta tuomareiden käyttöä ei hyväksytä:

”… USA Ultimate endorses the use of Observers in Ultimate but does not endorse the use of Referees. … The primary difference between Observers and Referees is that Observers shall not make active foul and violation calls of a subjective nature, while Referees are empowered to make any call authorized in the rules, bylaws, officiating guide, or any set of tournament ground rules.”

(lainaus sivulta http://www.usaultimate.org/resources/officiating/observer_policy.aspx)

Tämä on ollut Yhdysvaltojen liiton virallinen kanta etenkin mestaruustasolla pelattaessa jo yli seitsemän vuotta, eikä näytä siltä, että sitä oltaisiin lähiaikoina muuttamassa.  Oma näppituntumanikin on, että pelaajat ovat keskimäärin tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen. Itse asiassa USA Ultimaten muutaman vuoden takaisen jäsenkyselyn perusteella huippupelaajat pelaavat mestaruuksista mieluummin tarkkailijoiden kanssa kuin ilman.

Viimekesäinen kysely liiton keskustelufoorumilla viittaisi tosin siihen, että muutoksia kaipaaviakin löytyy – esimerkiksi kolme neljästä vastaajasta kannatti lisävaltuuksien antamista tarkkailijoille. Kannattaa toki huomata, että vastaajien määrä (37) on hyvin alhainen verrattuna liiton jäsenmäärään (yli 30 000) eikä vastaajajoukko ole tilastomielessä satunnainen otos, eli mitään johtopäätöksiä ei tämän kyselyn pohjalta voida vetää.

Mikä on tarkkailijoiden rooli?

Tarkkailijoita on yhdysvaltalaisissa ultimateotteluissa käytetty säännöllisesti jo 1980-luvun loppupuolelta lähtien.  Aiemminkin tarkkailijoita käytettiin, mutta vain satunnaisesti. Aiemmin tarkkailijoiden tehtävistä ei myöskään ollut yhteisymmärrystä ja osittain tästä syystä tarkkailijoiden taso oli kirjava.

Nykyisen muotonsa tarkkailijakäytäntö sai vuonna 2005, jolloin tarkkailijoiden koulutusjärjestelmä ja -materiaalit virallistettiin. Nykyisessä tarkkailijoiden käsikirjassa käydään yksityiskohtaisesti läpi tarkkailijoiden tehtävät ja toimintatavat otteluiden aikana. Erityistä painotusta saa ”Spirit of the Game”:sta huolehtiminen. Tästä johtuen oppaasta löytyy monisivuinen ohjeisto epäurheilijamaisesti käyttäytyvien pelaajien ojentamiseksi. Pelaaja voi esimerkiksi saada varoituksen väkivaltaisesta käytöksestä tai toiseen pelaajaan suunnatusta kiroilusta. Kahdesta vastaavanlaisesta varoituksesta pelaaja passitetaan suihkuun.

Tarkkailijoiden tehtävät voisi luokitella kahteen eri ryhmään: toimitsijan tehtäviin ja tarkkailijan/tuomarin tehtäviin. Toimitsijan roolissa tarkkailijat pitävät huolta siitä, että peli etenee ajallaan (aikalisien ja pisteiden välisen ajan kellottaminen) ja että pelitilanne on yksiselitteisesti selvillä. Tarkkailijan/tuomarin rooliin kuuluu puolestaan aktiivinen rajatarkkailu (mukaan lukien maalien ilmoittaminen), pyydettäessä virheiden, rikkeiden ja kiistatilanteiden selvittäminen sekä pelaajien Spritin-mukaisen toiminnan tarkkaileminen.

Ylläpitääkseen riittävää määrää ammattitaitoisia tarkkailijoita USA Ultimate järjestää säännöllisesti kaksipäiväisiä koulutuksia uusien tarkkailijoiden kouluttamiseksi ja nykyisten tarkkailijoiden taitojen terästämiseksi. Vuonna 2010 koulutustilaisuuksia järjestettiin kuusi kertaa ja tälle vuodelle on suunnitteilla suurin piirtein sama määrä koulutuksia.

Tuomarointikokeilujakin on nähty

Neuvottelu kesken. Kuva: Matti Kajaste.

Vaikka USA Ultimate ja nähdäkseni myös suurin osa sen jäsenistä on tyytyväisiä nykyiseen tarkkailijakäytäntöön, on radikaalimpiakin kokeiluja nähty. Ultimaten alkuvuosina muutamissa otteluissa oli mukana jopa tuomari, kuten esimerkiksi ensimmäisessä yliopistojen välisessä ottelussa vuonna 1974. Kuriositeettina mainittakoon, että vuonna 1980 julkaistun ensimmäisen UPAn jäsenlehden pääartikkeli käsitteli tuomareiden tarpeellisuutta ultimatessa. Kirjoitus herätti luonnollisesti paljon keskustelua.

1990-luvun alkupuolella yhdysvaltalaisen tequila-brändin, Jose Cuervon, sponsoroimissa ultimateturnauksissa nähtiin erilaisia sääntökokeiluja, joista aktiivisten tarkkailijoiden käyttö oli yksi esimerkki. Pelaajien mieleen ovat kuitenkin jääneet paremmin pelikentän suurentaminen maalialueiden kustannuksella ja kentän puolessavälissä olleen kahden pisteen viivan käyttö.

Muutamaa vuotta myöhemmin, 1990-luvun puolivälissä, Pohjois-Carolinassa syntyi lyhytikäiseksi jäänyt National Ultimate Association (NUA), jonka yhtenä päämääränä oli muuttaa ultimate tuomaroiduksi lajiksi, jotta siitä saataisiin yleisöystävällisempi ja paremmin myytävä tuote. Molempia argumentteja käytetään yhä edelleen tuomarikäytännön puolesta.

Aivan viimeaikaisista liikkeistä mainittakoon samaten Pohjois-Carolinassa perustettu Ultimate Observers Association (UOA), joka on varmasti tuttu rec.sport.disc -keskusteluryhmää seuranneille. Tuolla foorumilla kyseisen organisaation kannattajat puolustavat luomustaan kärjekkäästi. UOA perustettiin reilu vuosi sitten, ja se on järjestänyt muutamia alueellisia turnauksia, joissa tarkkailijoiden rooli on paljon näkyvämpi kuin USA Ultimaten alaisissa turnauksissa. Tällä Kaakkois-Yhdysvalloissa toimivalla organisaatiolla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä Yhdysvaltojen ultimateliiton kanssa ja oletankin sen hiipuvan pois perustajien innon laimentuessa.

Nykyinen tarkkailijakäytäntö on tullut yhdysvaltalaiseen ultimateen jäädäkseen, ja on oletettavaa, että eurooppalaisetkin pelaajat tulevat siihen törmäämään maailmanmestaruusturnausten kautta. En kuitenkaan usko, että tarkkailijoiden toimivaltaa tullaan lisäämään lähitulevaisuudessa, sillä se muuttaisi lajin luonnetta ratkaisevasti ja suurin osa pelaajista ei ole valmis tällaisiin muutoksiin. Eurooppalaisten vastarinta tarkkailijoiden käyttämiseen on myös omiaan hidastamaan muutosta Yhdysvalloissa, sillä pidemmälle vietynä riippuvuus tarkkailijoista asettaisi yhdysvaltalaiset joukkueet eriarvoiseen asemaan kansainvälisissä turnauksissa.

Lisätietoja USA Ultimaten tarkkailijatoiminnasta: http://www.usaultimate.org/resources/officiating/observers/default.aspx

Kirjoittajasta: Hartti Suomela

Hartti on Ultimate.fi:n urheiluhullu ja hiukan tilastohöperö ulkomaankirjeenvaihtaja Kaliforniasta. Takana puolustusvoittoista vääntöä maajoukkueessa ja erinäisissä seurajoukkueissa sekä kohtuullisesti valmennuskokemustakin. Nykyisin pääpaino pick-up pelaamisessa ja ultimaten maajoukkuetilastojen ylläpidossa. Parhaimpiin saavutuksiin kuuluvat kakkostila seurajoukkueiden MM-kisoissa vuonna 1999, maajoukkueiden MM-pronssi kahdesti, joitakin Suomen mestaruuksia sekä kolme Kaimana Klassikin mestaruutta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?