Kuva: Jussi Kitusuo

Mikko Saloila / SLKL

UFOn legendat nousivat Pirkkahallin SM-turnauksessa B-sarjasta aina finaaliin asti. Kuva: Jussi Kitusuo

Mikä finalisteja mietityttää, mistä on itsevarma olo? Lue täältä SM-finaalijoukkueiden ennakkotunnelmat.

Pasilassa nähdään taas huippujännittävä kauden päätös, kun talven parhaat joukkueet taistelevat Sm-kullasta ja pronssisista mitaleista. Avoimen sarjan finaalin selvitti tiensä neljännen kerran peräkkäin Sipoo Odd Stars. Vastustajaksi astelee haastaja Tampereelta, kun UFO Legendat tekevät seuran kautta aikojen toisen esiintymisen hallikauden finaaleissa. Naisten sarjassa nähdään uusinta viime vuodelta, kun Espoon Viima ja Helsingin Team mittelevät paremmuudesta.

SOS on jälleen finaalissa, tältä näytti viime vuonna: Sisä-SM-finaali 2010 osa 1/3 (Youtube)!

Tie finaaliin, Avoin sarja

Tälle vuodelle saatiin toteutettua pitkään puuhattu formaattiuudistus. Entisen niin sanotun suoran sarjan sijaan nyt panostettiin pudotuspeleihin. Ensin pelattiin kolmella seitsemän joukkueen sarjatasolla yksinkertainen sarja, jolla joukkueet laitettiin paremmuusjärjestykseen pudotuspelejä varten. B-sarjan voittaja pääsi mukaan A-sarjan pudotuspeleihin ja näin teoriassa 14 joukkueella oli kauden alussa mahdollisuus mestaruuteen.

Espoon Otso voitti A-sarjan ja UFO Legendat puolestaan B-sarjan. Näin ollen nämä joukkueet puolivälierissä kohtasivat toisensa. Tiukan ottelun vei nimiinsä UFO lukemin 15-12 ja näin ollen jatkoi semifinaaleihin Otson jäädessä nuolemaan tassujaan. Semeissä legendoja vastaan tuli UFO 1, ja paikalliskohtaamisessa Legendat olivat lopulta parempia niukasti lukemin 16-14. Näin Legendat toteuttivat heti uuden formaatin henkeä ja nousivat sensaatiomaisesti B-sarjasta aina finaaliin asti.

Hallitsevan Suomen mestarin (sekä ulkoa että sisällä) tie finaaleihin oli selvästi tasaisempi. Sipoo sijoittui alkusarjassa toiseksi ja sai näin ollen A-sarjan seitsemännen joukkueen vastaansa puolivälierissä. Vaasa Saints kaatui suhteellisen selvin numeroin 15-9. Semifinaaleissa Turku Terror sinnitteli sipoolaisten kyydissä toisen puoliajan alkuun hyvin mukana, kunnes Sipoo ratkaisi ottelun muutamalla katkomaalilla edukseen.

Näin ollen pronssiottelussa kohtaavat UFO1 ja Turku Terror.  Terror tekee paluun finaaleihin parin vuoden tauon jälkeen ja ottaa mittaa nuoresta ja nälkäisestä UFO:sta.

Finaaliin lähtee Sipoo hienoisena ennakkosuosikkina. Legendat on kuitenkin kastettu tällä kaudella pudotuspeleissä jo monessa liemessä, joten ottelurutiini voi olla kovempi.

Pelaajista kannattaa finaalissa seurata erityisesti kahta ”jättiä” Aki Pirttijärveä (#66) ja Esa Pensalaa (#26). Aki takoi kahdessa pudotuspelissä hurjat 17 pistettä ollen joukkueensa paras pistemies. Esa Pensala oli jälleen Sipoon parhaimmistoa maalintekijöissä ollen toisena Sipoon maalintekijätilastossa yhdeksällä maalillaan. Esan lisäksi Sipoon hyökkäyksessä kannattaa erityisesti huomioida myös nuorempi kaarti. Patrick Potrykus  (#17) oli liekeissä puolivälierässä Saintsia vastaan ja oli keskeisessä roolissa myös semifinaaleissa. Unohtaa ei kannata myöskään Mikko Paanasaloa (#7), jonka kautta Sipoon hyökkäys useimmiten kulkee.

Naisten sarjassa Teamin revanssi?

Naisten sarjan formaatti oli myös muutettu pudotuspelimuotoon, tosin joukkuemäärän sallimissa rajoissa. 10 joukkuetta jaettiin kahteen viiden joukkueen lohkoon. Näissä lohkoissa pelattiin yksinkertainen sarja. Tämän jälkeen pelattiin ns. kuoleman ottelu, jonka voittajat pääsivät ylempään jatkosarjaan ja häviäjät alempaan.

Lohkovaiheen sijoitukset pitivät hyvin paikkansa, sillä A- ja B-lohkon voittajat Viima 1 ja Team 1 kohtaavat finaalissa ja lohkokakkoset Atletico ja UFO ottavat mittaa toisistaan pronssiottelussa. Parit ovat jo ulkosarjasta tutut, sillä samoilla sijoilla lähdettiin myös viime kesän finaalitapahtumaan.

Naisten sarjassa tilanne on sikäli erilainen, että finalistit ja pronssiottelijat ovat kohdanneet kaudella kerran aikaisemmin. Niiden perusteella on lupa odottaa herkullista finaalia. Viima 1 voitti kauden aikaisemman kohtaamisen niukasti 15-13. Team oli kuitenkin koko ottelun ajan Viiman kannoilla, joten tulinen taisto on varmasti odotettavissa nytkin. Ennakkosuosikkia on tämän vuoksi melko vaikea nimetä. Viimalla on kuitenkin voittamisesta enemmän kokemusta, joka nostaa heidät pienoiseen suosikkiasemaan.

Pronssiottelussa ennakkoasetelma on Tampereen UFO:n puolella. UFO ei ole kaudella hävinnyt kuin finaalijoukkueille ja on tehnyt muutenkin vakuuttavaa jälkeä. Viime kausina nuorennusleikkauksen kokenut Atletico koki pronssipelin kenraaliharjoituksessa tappion 15-8, joten kirittävää on, mikäli Tico aikoo olla kolmannen kerran peräkkäin mitalisijoilla. Atletico on kuitenkin isojen pelien joukkue ja historiassa on näyttänyt sen, että ennakkoasetelmat eivät välttämättä tarkoita mitään.

Finaalissa kannattaa katseet suunnata Viiman puolella erityisesti hyökkäyksen tehokaksikkoon Henna ”Japu” Tanskaseen (#8) ja Marina Kuusivaaraan (#29). Heidän pelistään kertoo omaa kieltään se, että Japu johtaa koko sarjan syöttöpörssiä ja Marina on maalintekijöistä ykkönen.

Teamin puolella sisukkaan joukkuepuolustuksen ja sujuvan hyökkäyksen lisäksi kannattaa katsella Pirjo Hästbackan (#8) toimintaa. Pirjo on todellinen moniosaaja, jonka perässä tulee Viiman puolustukselle kiire. Tämän lisäksi kannattaa seurata Kaisla Joutsenniemeä (#3), joka on tehnyt onnistuneen paluun pelikentille pitkän tauon jälkeen.

Pystyykö Team tuomaan Helsinkiin naisten ensimmäisen hallisarjan mestaruuden sitten vuoden 1990?

Loistavaa lauantaipäivän viihdettä on siis tarjolla Pasilassa, jossa ratkaistaan Hallikauden mestaruudet. Tule paikalle Pasilan urheilutaloon (Radiokatu 22, Helsinki)!

La 12.3.

12.00 Naisten pronssi:  UFO Kiakko – Atletico
13.30 Avoimen pronssi:  UFO – Terror
15.00 Naisten finaali:  Viima 1 – Team 1
16.30 Avoimen finaali:  UFO Legendat – SOS

Liput:

5 € aikuiset
3 € alle 18-v.

alle 10-vuotiaat ilmaiseksi sisään

Teksti: Mikko Saloila / SLKL

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?