23.4.2013 / Maailman liitokiekkoilun kattojärjestö WFDF otti viime vuoden lopulla käyttöön sääntötestin, jonka avulla pelaaja voi osoittaa sääntöjen tuntemuksensa. Tänä vuonna tämän niin kutsutun sääntöakkreditoinnin suorittamisesta on tulossa pakollinen edellytys WFDF:n järjestämiin kilpailuihin osallistumiselle.

Suoritettu sääntöakkreditointi (”WFDF rules accreditation”) kertoo siitä, että pelaaja on lukenut säännöt ja osaa ratkaista yleisimpiä ongelmatilanteita spiritiä noudattaen. Akkreditoinnissa on kaksi tasoa, Standard, joka keskittyy perusasioihin, ja Advanced, joka on tarkoitettu kokeneemmille pelaajille. WFDF:n järjestämissä turnauksissa joukkueesta 14 pelaajalla on jatkossa oltava voimassaoleva perusakkreditointi, ja kolmella Advanced. Yhden kolmesta tulee olla joukkueen kapteeni.

WFDF korostaa, että akkreditoinnin osaamisvaatimus ei poista jokaisen pelaajan vastuuta osata ja noudattaa sääntöjä. Seurannalla on tarkoitus parantaa itsetuomaroitavan lajin uskottavuutta ja yhdenmukaistaa erilaisista maista ja joukkueista tulevien pelaajien sääntöosaamista.

Tähän mennessä akkreditoinnin ovat suorittaneet jo sadat ultimatenpelaajat ympäri maailmaa.

Akkreditointi myös SM-Tourille

Liitokiekkoliiton puheenjohtaja Mikko Saloila, onko akkreditoinnin vaatimus tulossa myös Suomen SM-Tourille?

– Kyllä. Aikataulullisesti saattaa kuitenkin mennä tiukille saada akkreditointivaatimus ensimmäiseen Touriin mennessä, sillä joukkueille halutaan antaa hieman valmistautumisaikaa. Suomessa saatetaan lähteä liikkeelle esim. hieman lievemmistä kriteereistä (akkreditointi vain muutamalla pelaajalla), mutta siitä tiedotetaan heti, kun päätöksiä on tehty.

Yleisesti Saloila pitää sääntöosaamisen tiukennusvaatimuksia hyvänä.

– Suomessa on yleisesti osattu säännöt hyvin, ja olemme tyytyväisiä että nyt asiaan tulee myös yhtenäinen mittari. Se tuo uskottavuutta lajille.

Ultimaten säännöistähän tuli vuodelle 2013 uusi versio. Millä säännöillä Suomen Tourilla tänä vuonna pelataan?

– Tourilla pelataan uusimpien sääntöjen mukaan, sillä niitähän noudatetaan myös kansainvälisissä turnauksissa, joihin monet pelaajat osallistuvat. Säännöistä on tekeillä myös suomenkielinen käännös, mutta se ei ole vielä valmistunut.

Entä onko puheenjohtaja itse jo suorittanut sääntöakkreditoinnin?

– Enpä vielä ole ehtinyt, mutta ainakin Standard pitäisi tehdä pikapuoliin, myöntää Saloila.

Ultimate.fin toimittaja testasi WFDF:n sääntötestin

Ultimate.fi halusi selvittää, miten vaikeaa akkreditoinnin saaminen on, joten allekirjoittanut toimittaja teki testin. Itse olen viimeksi lukenut säännöt kannesta kanteen valmistautuessani vuoden 2010 seurajoukkueiden MM-kilpailuihin Prahassa. Silloin tuli joukkuekavereiden kanssa myös käytyä läpi joitakin hankalampiakin sääntökeissejä ja etsittyä säännöistä vastauksia niihin. Sen jälkeen asia onkin painunut unholaan…

1. Rekisteröidyn WDFD:n sääntösivujen käyttäjäksi: http://rules.wfdf.org/register/registers 

Ilman rekisteröitymistä ei voi testiä suorittaa. Käyttäjätunnukseksi WFDF:n järjestelmään voi valita mitä tahansa, mutta huomaan, että käyttäjätietoihin kannattaa kirjata omaan nimen kohdalle oikea oma nimi. Se toimii paremmin kuin tunnistamaton n00b987-tyyppinen nimimerkki, sillä sama nimi tulostuu aikaan myös saatuun akkreditointitodistukseen.

Rekisteröitymisen yhteydessä kysytään myös lupa julkaista tieto omasta akkreditoinnistani WFDF:n listassa. Vaikka yleensä olenkin varovainen omista henkilötiedoistani, tähän kohtaan laitan ruksin, sillä se helpottaa turnausjärjestäjien työtä, kun akkreditointeja tarkistetaan.

2. Menen akkreditointisivulle: http://rules.wfdf.org/accreditation

3. Aloitan kevyesti ja valitsen Standard-testin. Pää ei juuri nyt venyisi Advanced-tasolle.

Testi toivotaan tehtävän yksin, ei ryhmätyönä, mutta siinä suositellaan käyttämään apuna ja rinnalla uusimpia sääntöjä, joista vastauksia voi tarkistaa. Itseluottamukseni on kova, ja päätän tehdä testin kylmiltään. Päätöstä helpottaa se, että testin voi tehdä uudestaan parikin kertaa. Sen jälkeen tosin tulee kolmen kuukauden karenssi, ennen kuin voi yrittää uudestaan.  Läpäisyvaatimuksena on 8 vastausta oikein 10:stä. Testin saa myös jättää kesken ja jatkaa myöhemmin, kunhan vastaa kaikkiin kysymyksiin kuukauden sisällä. Allekirjoittanut ei kuitenkaan moisia mieti, vaan lähden rohkeasti klikkailemaan.

4. 10 kysymystä, tarvitaan 8 oikein.

Kysymykset ovat esimerkkejä peruspelitilanteista ja siitä, miten kussakin tilanteessa tulee toimia. Vastausvaihtoehtoja ei ole enempää kuin kaksi kuhunkin. Klikkailen suuremmitta vaikeuksitta testiä eteenpäin, mutta parissa kohdassa joudun hieman miettimään kysymysten (englanninkielisiä) sanavalintoja ja niiden merkitystä vastaukselle. Päätän kuitenkin vain painaa rohkeasti loppuun asti, enkä lähde tarkistamaan sääntödokumenteista vaan luotan omaan kokemukseen ja kolmen vuoden takaiseen sääntöjen lukuun. Selvää on, että mikäli sääntöjä ei ole koskaan lukenut tai tiettyä pelitilannetta tullut vastaan pelikentällä, voisi olla aika mahdotonta löytää asianomainen kohta sääntönivaskasta – ainakaan nopeasti.

WFDF toivoo, että jokainen testin tehnyt pitäisi kysymykset omana tietonaan. Ei siksi, että ne olisivat kovin vaikeita tai ainutlaatuisia, vaan siksi, että testin tarkoituksena on saada jokainen miettimään sääntöasioita itse, ei tukeutuen siihen joukkueen kokeneimpaan sääntönikkariin, jolta aina kysytään.

Viimeinen kysymys. Klikkaan ”lähetä”. Saan tulokset. Yhdeksän oikein kymmenestä, läpi meni.

“Congratulations, you have successfully completed the WFDF Accreditation Quiz – Standard Version. Please download and save your Certificate.”

Aikaa koko hommaan rekisteröitymisestä lähtien meni 10 minuuttia.

Tallennan todistuksesta PDF-kopion, jota voi sitten tulostaa mukaan turnauksiin, mikäli tarvetta on. Vielä ei ole selvää, tarkistetaanko akkreditoinnit WFDF:n sähköisestä rekisteristä vai edellytetäänkö jokaiselta printtitodistuksen mukana kantamista.

5. Seuraavaksi vuoden 2013 sääntö-PDF käteen ja Advancedia kohti…

Jälkikäteen ei saa tietää, mikä testin vastauksista meni väärin, sillä kysymyksiä ei näe enää testin tekemisen jälkeen. Hieman jää siis kaivelemaan, missä kohtaa osuin vikaan, mutta kenties tarkoituksena onkin, että testistä jää kipinä ottaa selvää oikeista säännöistä. Harvoin kun tulee muistettua, että 99,9 %:iin kiistanalaisista pelitilanteista on olemassa valmiiksi mietitty sääntö sääntökirjassa.

Vaikka säännöt yleensä osataan Suomessa melko hyvin, huomaa jokainen varmasti joskus turvautuvansa kiperissä tilanteissa mieluummin ”jonkun kokeneemman” apuun. Joskus, esimerkiksi höntsypeleissä, kuitenkin tulee se päivä, kun huomaa itse olevansa se kentän kokenein, jonka odotetaan tuntevan säännöt parhaiten ja auttavan pulmatilanteen ratkaisussa.

Seuroissa sääntöosaamista voi edistää esim. järjestämällä sääntövisoja illanistujaisissa. Niihin löytyy hyvää materiaalia ja keissejä netistä. Hyödyllistä voi olla myös nimetä joukkueesta yksi sääntövastaava, jonka tarkoitus ei suinkaan ole yksinään osata sääntöjä vaan auttaa niitä opettelevia ja muistuttaa asiasta säännöllisesti. Sääntövastaava voi myös pitää kirjaa siitä, kuka joukkueesta on suorittanut akkreditoinnin.

Ei muuta kuin printteri laulamaan vuoden 2013 sääntöjä ja perehtymään  niihin. Advanced-akkreditointia kun tuskin kannattaa lähteä yrittämään ihan yhtä kylmiltään…

Lisätietoa ultimaten säännöistä >>

Teksti: Annariikka Marttinen / Ultimate.fi

1 KOMMENTTI

  1. Aika simppelit jos vähääkään on pelannut. 10/10 (kerrankin!) jostakin kokeesta myös minulle.

  2. Peruskyssärit oli helpot, advanced vaati vähän tekemistä ja meni väärinkin, eniten kyllä häiritsee, että ei näe oikeita vastauksia ja sanallista palautetta. Jatkossa testiä voisi kyllä myös kehittää siihen suuntaan, että se ei ole samanlaista kapulakieltä kuin säännöt. Esim. 100 k/e -väittämää toimisi paremmin kuin 10 ”2 ja 3”, ”vain 1” ”1 ja 4” sekamelskaa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?