Sekä tytöillä että pojilla jäi mitalipelit saavuttamatta nuorten EM-kisoissa. Lähempänä paikkaa oli tytöt, ketkä kampesivat itsensä lohkon neljänneksi, ja välieriin. Pojilla oli vielä mahdollisuus nousta välisarjasta välieriin, mutta tappio päivän ainoassa ottelussa kariutti haaveet.

Pojat: Venäjä 17 – 13 Suomi

Venäjä oli ennen aamun ottelua välisarjan paras joukkue. Suomi sai mukaansa jatkolohkoon voiton Italiasta, mutta taustalla kummitteli myös Hollannille kärsitty tappio. Suomi ei kaatanut Venäjää, mutta Italian voittaessa Hollannin runsasmaalisesti, meni kolmen joukkueen keskinäiset pisteet maalierolla Italialle. Suomelle siis välisarjan kolmas sija.

Itse ottelu alkoi Suomen hallinnalla. Tehokas hyökkäys vei kiekon maaliin tavalla jos toisellakin, kun Venäjällä oli vaikeuksia löytää tietä läpi Suomen paikkapuolustuksen. Kun aamun usva ja pieni tihkusade kaikkosi avausjakson puolivälissä, alkoi Venäjä tyynessä kelissä löytää hyökkäykseensä tarkkuutta. Venäjä vei ottelun puoliajalle niukassa johdossa, eikä toisen puoliajan taktiset muutoksetkaan tuoneet enää riittävää kirivaihdetta. Tatu Kokkonen ja Kasper Kumpulainen olivat ainakin puolittaisessa pelikunnossa, joten peluutus oli ottelussa helpompaa.

Venäjä käytti paljon pystyheittoja maalintekoon, mutta Tatu Kokkonen katkaisee tämän yrityksen.
Venäjä käytti paljon pystyheittoja maalintekoon, mutta Tatu Kokkonen katkaisee tämän yrityksen.

– Harmittaa suunnattomasti. Tämä ottelu olisi ollut niin selkeästi voitettavissa, mutta rutiinin puute ratkaisupaikoissa näkyi. Meidän ”unforced errors” –lukema oli valitettavan korkea. Pelissä oli monta todella hyvää vaihetta, mutta kun ei saatu taaskaan koko peliä pelattua korkealla tasolla, ei voi otteluakaan voittaa. Venäjä käytti myös todella paljon pystyheittoja maaliheittoihin, joita ei pienessäkään tuulessa oltaisi nähty, tai ne eivät noin kovalla prosentilla olisi onnistuneet. Yli puolet maaleista ne teki ”halliheitoilla”, valmentaja Pasi Roimela kertoo

Suomen pojat pelaavat perjantai-aamuna Irlantia vastaan, ja lopullinen sijoitus on 9-16.

– Tottakai harmittaa, kun kaksi selvästi voitettavaa ottelua ollaan hävitty. Sen takia ollaan pelaamassa näistä sijoista, eikä 1-8. Ei vaan voi vaatia tämän enempää näin kapealta ringiltä, mutta aina voi jossitella joitakin ratkaisuita kentällä. Niitä on turha märehtiä, vaan niistä voidaan ottaa vain opiksi. Tällä porukalla on kuitenkin tosi matala keski-ikä, joten aikaa näillä nuorilla on vielä kehittyä. Toivoisi vaan, että heille saataisiin kotimaassa enemmän kovia pelejä seurajoukkueessa. Nythän tästä porukasta ei pelaa sarjaa vakituisesti kuin alle puolet.

Tytöt: Venäjä 9 – 13 Suomi

Tytöillä oli ovi auki ylempään loppusarjaan, kun vastassa oli aamupäivällä lohkon peränpitäjä, voitoton Venäjä. Helppo vastus ei itänaapurimme kuitenkaan ollut, sillä Latvia kaatoi Venäjän yhdellä pisteellä, ja Suomi oli joutunut aiemmin Latviaa vastaan tekemään täyden päivätyön.

– Lähdettiin otteluun ehkä vähän takki auki, kun tiedettiin että Venäjä on kaikki ottelut hävinnyt. Ensimmäinen puoliaika oli huono, koska spirit oli tosi huonoa. Toiselle puoliajalle saatiin sitten uusi alku, kun kapteenit olivat puoliajalla käyneet hieman keskustelua. Pääasia että voitto tuli, kertoi tyttöjen toinen valmentaja Emmi Stenberg.

Avauspuoliaika oli todella rikkonainen. Fyysisesti tilanteisiin tullut Venäjä aiheutti monia kolhuja suomalaisille, minkä takia muutama pelaaja putosi ringistä ottelun aikana sivuun. Lisäksi lukuisat virheet ja sääntöjen vajavainen tuntemus teki kaikista katkotilanteistakin parin minuutin mittaisia keskusteluita. Venäläisten kielitaitokin oli rajallista, joten pitkiltä palavereilta ei koskaan vältytty.

– Omaa peliä meillä vaikeutti huono spirit, ja meidän tytöt keskittyivät vähän liikaa siihen, kertoi Kia Autio.

Tytöt taistelivat uhrautuvasti Venäjää vastaan. Esimerkkiä näyttää Milla Nissinen.
Tytöt taistelivat uhrautuvasti Venäjää vastaan. Esimerkkiä näyttää Milla Nissinen.

Avauspuoliaikaa lisäksi venytti kymmenellä minuutilla rumannäköinen loukkaantuminen, missä venäläispelaaja löi päänsä yhteen Emma Peltosen kanssa. Venäläispelaaja lyyhistyi kentän pintaan, eikä häntä annettu poistua ennen ambulanssin saapumista. Loppudiagnoosina oli murtunut nenä.

Tauon jälkeen pelaajien tunteet viilenivät, ja nähtiin lopulta todellista ultimatea. Suomi nousi heti niskan päälle, kun molemmat joukkueet saivat keskittyä olennaiseen. Suomi hallitsi vahvasti 1-1 –tilanteet, ja kun paikkapuolustus hyydytti vastustajan hyökkäysinnon, ei voittajasta lopulta ollut mitään epäselvyyttä.

– Oli harvinaisen ikävä ottelu seurattavaksi. Muutaman heiton jälkeen nähtiin lähes aina virhe, minkä seurauksena peli seisoi pari minuuttia. Venäjän kapteeni tuli aina kaikkiin tilanteisiin keskustelemaan, ja tietysti kertoi vain oman mielipiteensä asiasta, oli hän ollut kentällä tai ei. Lopulta kun peli sitten alkoi muistuttaa ultimatea, venäläiset jäivät jalkoihin.

Tytöt: Saksa 17 – 5 Suomi

Välierässä Suomen tytöt saivat vastaansa isäntämaan Saksan. Ottelu oli Suomelle varsin murheellinen, sillä Saksa hallitsi ottelua lähes alusta loppuun saakka. Materiaalin leveys oli kotijoukkueella tosi laaja, ja fyysinen ja kookas puolustus ei antanut Suomelle kovinkaan paljoa ilmaista tilaa edetä.

– Ei ollut ihan riittävästi pelaajia, kun moni oli vähän rikki, kertoi myös Kia Autio.

Saksattaret olivat välierässä omissa korkeuksissaan.
Saksattaret olivat välierässä omissa korkeuksissaan.

Saksalaiset pystyivät liikuttamaan kiekkoa nopeasti, ja lisäksi puolustuksessa valkopaidat vievät Suomelta paljon kiekkoja trap-katkoilla. Toisaalta tämä puolustus myös antoi Suomen pitkälle pelille hyviä mahdollisuuksia, ja ne Suomi osasi hyvin käyttää.

– Meillä ei kaikissa tilanteissa pää kestänyt, kun tiedettiin miten kova vastustaja tulee vastaan, täydensi Emmi Stenberg.

Myös tytöillä on vastassa perjantaina Irlanti. Tämän ottelun voittaja jatkaa sijoille 5-6, hävinnyt osapuoli sijoille 7-8. Toinen ottelupari on Iso-Britannia – Tsekki.

Suomen ei kannata Saksa-ottelusta painaa päätään kovin syvälle metsään, sillä kaikki neljä välierää päättyi murskalukemiin. Yksikään hävinneistä joukkueista ei saanut tehtyä edes kymmentä maalia, eikä yksikään ottelu mennyt täyteen aikaan saakka. Mitalipeleihin jatkavat otteluparit, Saksa – Itävalta ja Ranska – Italia. Luvassa siis kaksi todella kuumaa naapurimaiden välistä kamppailua.

Kävi lopulta tytöille miten tahansa, vuoden aikana tyttöjen kehitys on ollut todella positiivista. Viime vuoden MM-kisoissa tytöt jäivät viimeiseksi, ja voittivat vain yhden ottelun. Nyt voittoja on jo kaksi, ja sijoitus voi olla jopa viides.

– Treenien perusteella olemme tosi yllättyneitä miten hyvä joukkue meillä on. Paremmin on mennyt, kuin mitä on odotettu. Kahden ensimmäisen päivän ottelutkin olisivat olleet voitettavissa, kertoivat valmentajat Emmi ja Kia.

– Lisäksi kentät ovat olleet tosi hyvät, ja säät ovat suosineet. Luvattuja ukkosiakaan ei ole tullut.

Teksti: Pasi Roimela

Lue toisen päivän tapahtumat tästä. >>

Lue ensimmäisen päivän tapahtumista täältä. >>

Junioreiden EM-kisojen peliaikataulut. >>

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?