Suomen Liitokiekkoliiton uusi toiminnanjohtaja Tanja Tuominen aloitti tehtävässään lokakuun alkupuolella. Ultimate.fi uteli Tanjalta ensifiiliksiä uudesta pestistä ja sekä visioita tulevaisuuden suunnitelmista Liiton pään menoksi. Vaikuttaa siltä, että Liitto on saanut toimarikseen innostuneen liikunnan alan osaajan, joka haluaa kehittää lajin toimintaedellytyksiä entistä paremmiksi sekä myös tutustua ultimateen lajina – toimarin oma lajitausta kun on jossain aivan muualla kuin ultimatessa.

Jos sinulle jää jutun lukemisen jälkeen vielä kysyttävää Tanjalta, hän on luvannut vastailla lukijoiden kysymyksiin jutun alla kommenteissa. Kirjoita siis sinne mieltäsi askarruttavia, Liiton toimintaan ja toiminnanjohtajan tehtäviin liittyviä kysymyksiä!

Uuden toimarin lajitausta salibandyssä

Tanja Tuominen
Tanja Tuominen uudessa työhuoneessaan Valo-talossa.

Tuominen on tuore liikuntatieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta, joka valmistuu parahiksi toiminnanjohtajan pestiin. Se on juuri Tuomisen omaa alaa. Hän innostuikin paikasta heti siitä kuultuaan:

– Tehtävä vaikutti itselleni mieleiseltä, sellaiselta joka tarjoaa riittävästi uusia haasteita, mutta jotka pystyn handlaamaan.

Tuominen on tuskin monelle ultimatepiireistä tuttu, yksinkertaisesti siitä syystä, että häntä ei lajin parissa ole ennen näkynyt. Oma lajitausta on vahvasti salibandyssä. Millaisena ultimate siis näyttäytyy uudelle toiminnanjohtajalle, ja onko näkemys kenties jo muuttunut ensimmäisten työviikkojen aikana?

– Ajatukseni ultimatesta painottui ennen pitkälti ulkona pelaamiseen hyvällä fiiliksellä ja porukalla. Nyt tiedän muun muassa lajia pelattavan talvella sisäsarjana, Suomen menestyneen hyvin kansainvälisissä kisoissa ja että lajissa on potentiaalia kasvaa Suomessa, kertoo Tuominen.

Tavoitteina lisää harrastajia ja lajin juurruttaminen koululiikuntaan

Ensi alkuun uusi toiminnanjohtaja aikoo saada rutiinit haltuun liiton toimistolla Valo-talossa Helsingin Pasilassa, sekä tietenkin aloittaa uuden harrastuksen. Missä seurassa Tuominen siis aikoo ultimaten aloittaa?

– Työkaveriltani Elisalta (uusi juniorivastaava Pursiainen) sain suosituksen, että Pohjoisviiman treeneistä voisi olla hyvä aloittaa. Ja ensi perjantaina olisikin tarkoitus heidän treeneihinsä suunnata!

Pidemmän tähtäimen tavoitteina Tuomisella on lisätä lajin harrastajamääriä.

– Toiveena ja tavoitteena olisi, että lajiliitto kasvaisi ja saataisiin lisää harrastajia. Koen ultimaten sopivan erinomaisesti kaikenikäisille, joten potentiaalia on kasvaa! Ultimate lajina sopii aloitettavaksi myöhemmälläkin iällä, mikä mahdollistaa nuorten aikuisten rekrytoimisen, kuvaa Tuominen.

Lisäksi Tuominen näkee ultimaten vahvan potentiaalin koululiikunnassa, sillä laji sopii erinomaisesti kouluun, joko oikeilla tai sovelletuilla säännöillä pelattuna.

Työskentelyä lajin näkyvyyden parissa

Tuominen pitää Elisa Fanseatin kanssa aloitettua yhteistyötä tärkeänä ja toivoo sen kantavan hedelmää jatkossakin. Viime kesäkaudella Elisa näytti ensimmäistä kertaa ultimaten SM-finaalit suomalaisessa televisiossa.

Helmikuussa tulossa on YLEn SM-viikko, jonka valmistelut osaltaan pitävät Tuomisen kiireisenä. SM-viikolla Tampereella käydään saman viikon aikana usean pienemmän lajin (jousiammunta, squash, sulkapallo, miekkailu jne.) SM-tason kilpailuja, jotka YLE näyttää SM-viikko-brändin alla TV2:ssa. Ultimaten hallitour ja Pirkkahallissa pelattava turnaus on myöhemmin tarkentuvassa mittakaavassa mukana tapahtumassa.

Yhteistyötä monen tahon kanssa – kärsivällisyyttäkin tarvitaan alkuun

Tärkeimmiksi yhteistyökumppaneikseen Tanja Tuominen mainitsee liiton uuden juniorivastaavan Elisa Pursiaisen sekä ultimatejaoston ja liiton hallituksen. Ensi alkuun myös entinen toimari Jarna Kalpala on ollut perehdyttämässä Tuomista tehtäviinsä ja hoitanut osaa hommista.

Voi olla haastavaa astua saappaisiin, kun entinen toimari on hoitanut hommaa omilla rutiineillaan jo vuosia. Tuore toimari myöntää avoimesti, että uutena tulokkaana lajiin hänellä on vielä paljon opittavaa.

Tanja Tuominen-2
Tanja Tuominen suhtautuu uuteen pestiinsä nöyrästi ja iloisen positiivisesti.

– Laji on itselleni kuitenkin vielä vieras ja kaikkeen siihen liittyvään tulen tarvitsemaan jeesiä varmasti vielä jonkin aikaa. Elisa, joka aloitti liitossa juniorivastaavana, tulee olemaan iso jeesi. Meidän välinen yhteistyö on kaiken avain, ainakin itselleni. Elisalla on lajituntemus ja ainakin tähän asti hän on erittäin kärsivällisesti ja ymmärrettävästi osannu selittää minulle perusjuttuja.

Yhteistyö ja molemminpuolinen ymmärrys kuitenkin auttavat iloisen ja positiivisen Tuomisen mielestä pitkälle.

– Tapahtumien organisoiminen ja koordinointi on minun vastuullani (paitsi juniorit tietysti Elisan vastuulla), ja niihin liittyvissä (lajispesifeissä) jutuissa toivon kärsivällisyyttä ja yhteistyötä paremmin tietäviltä tahoilta. Käytännön järjestelyt varmasti hoituvat, kunhan ensin selviää, mitä pitää hoitaa. En siis todellakaan pahastu, jos minulle soittaessa tai sähköpostittaessa selittää jutut liiankin yksityiskohtaisesti. Se on enemmänkin toivottavaa. Yhteisen tekemisen meininkiä ei voi liikaa korostaa!

Mitä ultimate voi oppia salibandyltä?

Tanja Tuominen näkee omassa lajissaan salibandyssä ja ultimatessa monia yhtymäkohtia.

– Lajit olevat molemmat helposti ja edullisesti toteutettavissa erilaisissakin ympäristöissä, ultimate jopa helpommin. Molemmat lajit soveltuvat erinomaisesti koululiikuntaan ja vapaa-ajan harrastukseksi kaikille, mihinkään taustoihin, esimerkiksi varallisuuteen, katsomatta, tarkentaa Tuominen.

Mitä ultimate sitten voisi oppia salibandystä?

– Salibandy on kasvanut pienestä lajista yhdeksi valtalajeista Suomessa. Meidän olisi hyvä siis katsoa heidän aikaisempia toimia, ja ottaa niistä meille sopivaa mallia. Sitä kautta voidaan mekin saada hyviä ideoita ja kasvaa suuremmaksi lajiksi Suomessa.

Jäämme siis innolla odottamaan, millaisia uusia tuulia Liitossa alkaa uuden toiminnanjohtajan myötä puhaltaa. Samalla lähetämme isot kiitokset pestiä pitkään ja ansiokkaasti hoitaneelle Jarna Kalpalalle ja toivotamme menestystä jatkossa!

Kysy toimarilta

Tanja Tuominen on luvannut vastata uuteen toimaripestiin liittyviin lukijakysymyksiin tämän jutun alla kommenttiosiossa. Kysy siis mitä tahansa, Tuominen vastaa parhaansa mukaan!

Tämä on hyvä tilaisuus tutustua ja saada vastaus sellaisiinkin asioihin, jotka ovat kenties mietityttäneet jonkin aikaa mutta kynnys ottaa yhteyttä liittoon on ollut isompi. Kommentoimiseen ei vaadita rekisteröitymistä eikä antamasi sähköpostiosoite näy muille kuin sivujen ylläpitäjille, joten rohkeasti kyselemään!

 

1 KOMMENTTI

 1. Moi Tanja,
  sellainen lisäkysymys vielä, että missä joukkueessa ja miten kauan olet salibandyä pelannut? 🙂

  • Moi Arska,

   Pelasin salibandya noin kymmennen vuotta. Harrastus loppui paikkakunnan vaihdon takia. Aloitin urani salibandyn parissa SB97-nimisessä jengissä (Järvenpään joukkue), mistä koko joukkueena vaihdoimme viimeisiksi vuosiksi Jokelan seuraan, Deriukseen. Nykyään jälkimmäistä seuraa ei ole enää olemassa, vaan se taitaa kantaa nimeä Blackbirds. 🙂

 2. Iso kiitos Jarnalle viime vuosista ja upeasta duunista lajin eteen. Tsemppiä jatkoon!
  Tanjalle tervetuloa liittoon ja lajin pariin. Toivottavasti tavataan myös pelikentillä

 3. – ”Salibandy on kasvanut pienestä lajista yhdeksi valtalajeista Suomessa. Meidän olisi hyvä siis katsoa heidän aikaisempia toimia, ja ottaa niistä meille sopivaa mallia. Sitä kautta voidaan mekin saada hyviä ideoita ja kasvaa suuremmaksi lajiksi Suomessa.”

  Mitkä nähdäksesi ovat ne tekijät ja aikaisemmat toimet, joiden kautta salibandy on kasvanut lajina niin nopeasti? Missä määrin samat keinot olisivat sovellettavissa myös ultimatessa?

  Toinen asia: miten näet ulkopuolelta tulevana Suomen Liitokiekkoliiton rakenteen? Onko nykyisellä järjestelmällä, jossa pelaajat, eivät seurat, ovat lajiliiton jäseniä, tulevaisuutta? Entä yhteistyö Frisbeegolfliiton kanssa? Millä tavoin voisimme hyötyä voimakkaasti kasvavasta sukulaislajista?

  • Moikka Matti,

   Ja kiitos tiukoista kysymyksistä.

   Juuri näihin salibandyn tekemiin toimiin ja heidän historiaan tulisikin tarkemmin perehtyä. Itse uskon, että lajin muunneltavuus ja edullisuus ovat olleet niitä tekijöitä, miksi laji on kasvanut nopeastikin. Toki myös kaiken tämän sijoittuminen lama-aikaan on varmasti ollut edesauttamassa lajin kasvua. Ultimate on myös edullinen harrastus sekä sitä voidaan pelata niin sisällä kuin ulkona, sovellettavilla säännöillä ja kentillä, mitkä ovat juurikin keskeisimpiä yhtymäkohtia salibandyyn.Konkreettisista tekoista en vielä valitettavasti osaa sanoa, mutta jo henkilökohtaisistakin syistä kiinnostaisi tietää, mitä salibandyliitossa on tehty lajin kasvamisen eteen.

   Tämän hetkisellä liitolla näen pelaajajäsenyyden järkevänä vaihtoehtona, sillä siten meillä on suora kontakti liiton ja yksittäisen pelaajan väillä. Näin liitto ja jäsen ovat lähempänä toisiaan ja siten meillä on vähemmän välikäsiä. Toki jos liiton jäsenmäärä kasvaa, on rakenteita varmasti alettava miettiä uudelleen.

   Yhteistyöstä Frisbeegolfliiton kanssa. Melko ulkopuolisena voin juurikin tätä asiaa katsoa, koska en vielä ole kovin perillä aikaisemmista yhteistyökuvioistamme. Ensisijaisesti koen, että yhteistyö Frisbeegolfliiton kanssa on molempia hyödyttävää, sillä samalla pelivälineellä kuitenkin pelataan. Se miten voisimme konkreettisesti sukulaislajistamme hyötyä, on itselläni vielä selvitystyön alla, mutta mihin toivottavasti kerkeän tulevaisuudessa pureutua paremmin!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?