Suomessa pelataan käytännössä kahdentyyppistä kilpaultimatea: mies- ja naisultimatea. Onhan se perinteinen jako maailman urheilulajeissa, ja etenkin naisten puolella olemme niittäneet kansainvälistä menestystä viime aikoina. Olympiakultaa varten meidän pitäisi aktivoitua vielä mixed-pelaamisessa.

Miksi?

Toukokuussa 2013 Kansainvälinen olympiakomitea tunnusti World Flying Disc Federationin, liitokiekkoilun kattojärjestön, alustavaksi jäsenekseen. Myöntävää päätöstä puolsi muun muassa sukupuolten välinen tasa-arvo järjestön toiminnan tukipilarina.

Samana vuonna Kolumbiassa järjestettin World Games -kilpailut eli ”ulkopuolisten olympialaiset”. Kilpailut toimivat monille potentiaalisille olympialajeille eräänlaisena näyttämönä, jossa testataan lajin viihdearvo suuren yleisön keskuudessa. Liitokiekkoilun nimen alla oteltiin kuuden joukkueen mixed-ultimateturnaus. Vastaanotto oli erinomainen, kun ultimate oli yksi kisojen katsotuimmista lajeista ja mestaruuden voittanut Yhdysvallat valittiin kisojen parhaaksi joukkueeksi yleisöäänestyksellä.

Kun WFDF vain kaksi vuotta myöhemmin haki täysivaltaista jäsenyyttä, korosti se mixedin osuutta ultimaten suosituimpana muotona ja sukupuolitasa-arvon kunnioituksen tärkeimpinä syinä lajin suosiolle sekä kasvulle. Perustelut osuvat mainiosti linjaan KOK:n Olympic Agenda 2020 -ohjelmaan, jonka tavoitteena on saada olympialaisiin yhtä monta mies- ja naisurheilijaa. (Lontoon kesäolympialaisissa 2012 naisurheilijoita oli 44%.)

Kuin syntymäpäivälahjaksi 30-vuotias WFDF hyväksyttiin yksimielisesti Kansainvälisen olympiakomitean täysjäseneksi 2. elokuuta 2015.

2016_MUU_BLOGI_OLYMPIAKIEKKOMilloin unelma toteutuu?

WFDF:n viimeisin yritys kesäolympialaisiin oli Tokion 2020-kisat. Liitokiekkoilu oli yksi monista ehdokkaista, jota kisajärjestäjä ehdottaa olympialaisten bonuslajiksi (lopullisen päätöksen tekee KOK). Ilmapiiri oli toiveikas, sillä olihan Japanin Sakaissa pidetty ultimaten ja gutsin MM-kisat muutama vuosi aiemmin ja ultimatella on muutenkin pitkä historia nousevan auringon maassa. Mutta niitä uutisia ei tullut, eikä liitokiekkoilu mahtunut edes shortlistalle. Edelle menivät muun muassa baseball, kiipeily, rullalautailu sekä lainelautailu. Lajivalinnat tapahtuivat ennen WFDF:n täysjäsenyyttä.

Vuoden 2024 kesäkisojen järjestämistä hakevat tällä hetkellä Unkari, Ranska, Italia ja Yhdysvallat (Los Angeles). Mikäli WFDF pyrkii samanlaisen munakorin kautta kisoihin, olisi Unkari nelikosta heikoin valinta, mutta laji on onneksi nosteessa myös siellä.

Vaikka olympialaiset pohjimmiltaan edustavat ajatusta paremmasta maailmasta, se on myös erittäin iso ja paisunut kaupallinen koneisto. Lontoon olympialaisten järjestäminen maksoi yli 18 miljardia euroa. Vaikka ultimate on kasvanut Yhdysvalloissa kahden ammattilaissarjan kanssa, se ei ole urheilulajina vielä kyennyt todistamaan kelpoisuuttaan yleisömagneettina ja erinomaisena penkkiurheilulajina eli houkuttelevana yhteistyökumppanina.

Päästäkseen irti frisbeen heittelemisen stigmasta WFDF haluaa näyttää ultimatea niin isona kuin mahdollista tämän kesäkuun MM-kisoissa, lajin tärkeimmässä ja suurimmassa turnauksessa. Siksi järjestö käynnisti MM-kisojen videoinnista ultimaten suurimman joukkorahoituskampanjan, joka täytti tavoitteensa 85 000 dollarilla. Kesän kisoilta on siis odotettavissa noin 30 ottelua, 10 minidokumenttia ja yksi lyhytdokumentti koko tapahtumasta. Ilmaiseksi. Niiden lisäksi WFDF lupaa saada yhden finaalin suorana näkyviin amerikkalaiselta televisiokanavalta.

Kanava ei ole vielä tiedossa, mutta ottelu on: mixed-sarjan finaali.

Mitä siis odotamme?

Lähteet:
WFDF:n tiedote KOK:n alustavasta jäsenyydestä

WFDF:n video KOK:n 128. istunnossa Kuala Lumpurissa

WFDF:n tiedote KOK:n täysjäsenyydestä

WFDF:n Kickstarter-sivu

Olympic Agenda 2020 -esite

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?