Vuoden 2012 MM-kisoissa Japanissa Suomen mixed-maajoukkue päätyi 13. sijalle 15 joukkueen sarjasta. Ultimaten räjähdysmäisen kasvun seurauksena sekasarjassa nähdään tänä vuonna monia ensikertalaisia, kuten Norja, Etelä-Korea, Intia ja Arabiemiraatit. Kaksinkertaiseksi paisunut sarja tarjoaakin Suomelle paljon voitettavaa.

– Joukkueessa on monta majuensikertalaista, mikä tarkoittaa sitä että moni on kehityskaaressa huimassa nousujohteessa. Se, millaiseksi jengiksi kasvamme turnauksen aikana ja millaisia yksilöistä nousee esiin, on asia mitä kannattaa seurata. Joukkueen vahvuuksia on ryhmähenki ja hyvä joukkuedynamiikka, mikä näkyy hyvänä asenteena kentällä, valmentaja Laura Lappalainen viestittää. Lappalainen valmensi maajoukkuetta myös edelliskesän EM-turnaukseen.

Mixed-maajoukkueen rinki piti ensimmäiset harjoitukset jo viime vuoden puolella. Valmentajat Lappalainen ja Mikko Saloila hyppäsivät talvella liikkuvaan junaan ja ensimmäinen harjoitusleirikin järjestettiin jo tammikuun toisena päivänä. Joukkue onkin siitä lähtien pitänyt leirejä joka kuukausi huhtikuuhun saakka.

– Toukokuun iso juttu oli Frankfurtin harjoitusturnaus Confederations Cup, josta saatiin korvaamatonta kokemusta kisoja varten. Viimeinen leiri ennen kisoja pidettiin nyt lakkiaisviikonloppuna ja hiottiin loput kuviot ja kentät kuntoon, Lappalainen kertoo.

– Pelaajat ovat leirien lisäksi tehneet tietysti omaa harjoittelua niin fysiikka- kuin heittopuolella. Kävimme keväällä läpi jokaisen pelaajan treenikalenterin ja niitä hiottiin kisoja varten optimaalisiksi.

Nousukunnossa kisoihin

Mixed-maajoukkue Frankfurtin Confederations Cupissa. Kuva: Mixed-mj
Mixed-maajoukkue Frankfurtin Confederations Cupissa. Kuva: Mixed-mj

Joukkueen ensimmäinen isompi harppaus tapahtui huhtikuussa, kun Tampereen Varalassa pidettiin harjoitusleiri ulkoilmassa. Valitettavasti kesän lähestyessä pelaajaloukkaantumisetkin lisääntyivät. Pahimmillaan joukkueessa oli neljä naista poissa pelistä, mutta onneksi joukkueeseen saatiin vielä Mira Salo Vaasa Saintsista ja Satu Sihvonen Tampereen UFOsta lyhyellä varoitusajalla.

– Mixedissä on aina haastavaa, jos loukkaantumiset painottuu vain toiseen sukupuoleen monista liikkuvista palasista johtuen. Tämä johti siihen, että toukokuun alussa rekrytoitiin mukaan kaksi lisäpelaajaa, Lappalainen kertoo.

Confederations Cup oli Lappalaisen mukaan tärkeä harjoitusalusta valmennukselle, joukkuedynamiikalle sekä tietysti kenttien ja pelikuvioiden toimivuudelle.

– Ensimmäisessä pelissä saatiin heti tuntumaa turnauksen kovaan tasoon, kun Espanja vei vielä nukkuvaa Suomijengiä. Turnauksen tavoitteeksi sovittu nousujohteinen peli sai siitä aimostartin, ja vaikka turnaus päättyi kisojen kovimpaan vastustajaan britteihin, saavutimme nousujohteisen tavoitteen.

– Voittoja ei tuulisesta Frankfurtista tullut, vaikka Slovakiaa vastaan otettiin tiukka vääntö 13-11. Vastustajat käytännössä sijoittuivat Euroopan kymmenen parhaan tienoille, joten se on ihan ymmärrettävää. Kesäkuun leirillä oli ilahduttavaa nähdä sekä Frankfurtin että ykköstourin tuoma varmuus jengissä, ja siellä sitten oli ensimmäisen voiton aika treenimatsissa ”Lohikäärmesotureita” vastaan, Lappalainen iloitsee.

Valmentaja nostaa joukkueesta esille kapteenit Veera ”Vekku” Venhon ja Tero ”Teke” Hakkolan, jotka kumpainenkin tekevät kentällä paljon muutakin kuin juttelevat mukavia loppuringissä. Heidän lisäksi kannattaa seurata Oulun salamaa Timo Suutaria, joka haastaa pitkissä juoksuissa ja puolustuksessa pahaa-aavistamattomia vastustajia.

Kohti tuntematonta

Mixed haastaa MM-kisojen alkulohkossa eurooppalaisittain tuntemattomia joukkueita. Viime vuonna Aasia-Oseanian alueen hopeaa voittanut Australia on seedattu lohkon kovimmaksi, mutta lohkon kakkonen Uusi-Seelanti jäi samaisissa kisoissa viimeiseksi. Suomi on kolmantena ja arvokisadebyyttinsä tekevä Portugali neljäntenä. Lohkon kaksi parasta etenee ylempään jatkolohkoon.

– Joka peliä lähdetään tietysti voittamaan, mutta Uusi-Seelanti-matsi on se mielenkiintoisin jatkoajatusten kannalta – tosin Portugali voi yllättää miten vain. Eli avoimin mielin lähdetään katsomaan mihin oma peli riittää, Lappalainen kuittaa.

Mixedin otteita näkee suorana sunnuntaina 19. kesäkuuta klo 17:30 paikallista aikaa, kun Suomi kohtaa alkulohkossa Uuden-Seelannin. Tarkka linkki ilmestyy myöhemmin, joten seuraa Ultimate.fitä.

Lisäksi!

Kannattaa tutustua joukkueeseen tarkemmin mahtavista pelaajakuvauksista, joita joukkueen somevastaavat päivittävät: https://www.facebook.com/finmxdultimate/

Lisää MM-kisauutisia täältä. >>

Artikkelikuva: Tim Dannenberg

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?