Junioreiden SM-turnaus pelattiin tänä vuonna Vihdissä Nummelan urheilukentällä 10.-11.9. Turnaus oli siitä poikkeuksellinen, että siellä oli ensimmäistä kertaa kaksi ikäkausisarjaa: alle 20-vuotiaat ja alle 17-vuotiaat. U20-sarjaan osallistuivat kotiseura Vihdin Rennot Heittelijät (ViRHe), Sipoo Odd Stars (SOS), Lempäälän Kisa (LeKi), Helsinki Ultimate sekä kokoelmajoukkue Salko All Stars (SAS). U17-sarjassa pelasivat niin ikään ViRHe ja LeKi sekä toijalalaisseura Total Ultimate Frisbee Freaks (T.U.F.F.) kahden joukkueen voimin.

Salko All Stars hallitsi U20-sarjaa

Ensimmäisenä kisapäivänä molemmissa sarjoissa pelattiin round robin eli kaikki sarjan joukkueet kohtasivat toisensa kerran. U20-sarjan alkulohkon voittoon ylsi mustana hevosena turnaukseen lähtenyt SAS, joka poistui lauantai-iltana kentiltä puhtaalla neljän voiton suorituksella.

Aamun ensimmäinen ottelu kotijoukkue ViRHettä vastaan alkoi hieman ontuen ja puoliajalle mentiin ViRHeen komennossa 8-4, mutta toisella puoliskolla SAS laittoi takin kiinni, takoi lopussa viisi pistettä putkeen ja voitti ottelun 10-9. SASin vauhti säilyi koko päivän eikä hiipunut edes joukkueen päivän viimeisessä pelissä, jossa vastaan asettui hallitseva Suomen mestari LeKi. Lempääläiset saivat välillä yliotteen pelistä ja tekivät useamman pisteen putkeen, mutta lopulta ottelu päättyi 12-9 SASille.

Illan viimeisissä peleissä ratkottiin muut U20-sarjan alkulohkon sijoitukset. Lähinnä U17-ikäisistä pelaajista koostunut Helsinki Ultimate joutui taipumaan nopeajalkaiselle SOSille 1-15, mutta jo peliin lähtiessään joukkueet tiesivät kohtaavansa uudestaan heti seuraavana aamuna lopputuloksesta riippumatta.

Myös ViRHeen ja LeKin välisessä ottelussa oli sama tilanne: peli oli joka tapauksessa vain lämmittelyä seuraavan aamun otteluun, jossa kentälle marssisi sama vastustaja. Kuten SASia vastaan ViRHe aloitti jälleen vahvasti ja puoliajalle mentiin 6-4 lukemissa vihtiläisten johtaessa. Toisella puoliskolla LeKi nosti kierroksia ja ViRHe joutui taipumaan lopputulokseen 7-9.

Sunnuntaipäivä ei tuonut suuria yllätyksiä U20-sarjassa. SOS voitti Helsinki Ultimaten toistamiseen, mutta helsinkiläisten peli oli selvästi kehittynyt turnauksen edetessä ja he olivat kiitettävästi pelissä mukana. Myöhemmin välierässä SAS voitti SOSin ja eteni finaaliin kun taas SOSin kohtaloksi jäi viime talven tapaan pronssipeli.

Viikonlopun ehdottomasti tiukun vääntö nähtiin toisessa U20-sarjan välierässä ViRHeen ja Lekin välillä. Edellisen illan hienoinen uneliaisuus oli poissa ja jo ensimmäisten kentällisten asettuessa maalialueidensa etuviivoille oli nähtävissä ottelun merkitys: paikka finaalissa. Ottelun hallinta vuorotteli joukkueiden välillä ja aivan peliajan loppumiseen asti näytti siltä, että kumpi tahansa joukkueista voisi viedä voiton. Pelin lopulla molemmat joukkueet antoivat toiselle mahdollisuuksia pudotuksilla, mutta ViRHe sortui useampiin hieman hätäisiin poisheittoihin, kun taas voittamaan oppinut LeKi onnistui viimeistelemään tutut lukemat 9-7 ja pääsi tuttuun tapaan finaaliin.

LeKi vakuutti pelillään U17-sarjassa

U17-sarjassa LeKi vei suvereenisti ensimmäisen päivän nimiinsä pistein 11-4, 10-3 ja 13-1. Yhtä selkeästi alkulohkon kakkossijan otti T.U.F.F. Y, joka voitti sisarjoukkueensa T.U.F.F. X:n 13-2. Alkulohkon neljänneksi jäi ViRHeen suhteellisen kokematon joukkue, joka kuitenkin näytti jo hyvää puolustuspeliä.

U17-sarjan välierissä LeKi voitti odotetusti ViRHeen ja eteni finaaliin, mutta toijalalaisjoukkueiden välisestä ottelusta tuli lopulta tiukka kamppailu, vaikkei se lopputuloksessa ehkä niin vahvasti näy. T.U.F.F. Y polkaisi heti alussa 6-0-johtoasemaan. Ensimmäisen puoliskon lopulla T.U.F.F. X alkoi päästä peliin paremmin mukaan ja onnistui muutaman kerran aalinteossa. Puoliaika saavutettiin kuitenkin 7-2 lukemissa. Toinen puolisko mentiin T.U.F.F. X:n komennossa. Suuresta kaulasta huolimatta X taisteli loppuun asti ja teki kolme pistettä perätysten ennen kuin Y onnistui voittomaalissa. Peli päättyi 9-5 T.U.F.F. Y:lle, joka sai siten mahdollisuuden pelata kirkkaimmasta mitalista.

Pronssipeleistä ei jännitysnäytelmiä

Turnausviikonloppu päättyi molempien sarjojen pronssipeleihin, joissa tällä kertaa kummassakin oli selkeä voittaja. U17-sarjan pronssimitalit lähtivät odotetusti T.U.F.F. X:n matkaan, kun se voitti ViRHeen 10-2 ansaiten siten seuran historian ensimmäisen SM-mitalin. Suuresta piste-erosta huolimatta vihtiläisten hyökkäyspeli kulki kuitenkin selkeästi paremmin kuin aiemmissa otteluissa ja ensi vuonna heistä saattaa löytyä haastaja kokeneemmille juniorijoukkueille.

U20-sarjan pronssipelissä nähtiin toisinto viime talvesta, kun vastakkain asettuivat ViRHe ja SOS. Ensimmäisellä puoliskolla vain yhdellä tytöllä peliin lähteneet sipoolaiset olivat vielä kiekossa kiinni, vaikka puoliajalle mentiin ViRHeen johtaessa 7-4. Toisella puoliajalla SOSin ote alkoi herpaantua ja ViRHe latoi pisteitä toisen perään voittaen lopulta 14-4. Pronssimitali oli ViRHeen kolmas perättäinen laatuaan kesän SM-turnauksissa.

Turnauksessa palkittiin paras spirit

Turnauksen parhaasta spiritistä palkittiin U17-sarjassa T.U.F.F. X ja U20-sarjassa ylivoimaisesti Helsinki Ultimate. Kanssapelaajien myöntämät henkilökohtaiset spirit-palkinnot menivät U17-sarjassa ViRHeen Okko ja Elena Winqvistille ja U20-sarjassa niinikään virheläiselle Atte Moisanderille. U20-sarjan pronssipelin työmyyrinä palkittiin Aaron Rogers ViRHeestä ja Emilia Tamminen SOSista.

Junioreiden SM-sarja uudistuu

Turnaus oli toistaiseksi viimeinen nykyisenlainen junioreiden SM-turnaus. Tulevalla talvikaudella juniorit siirtyvät pelaamaan tour-muotoista SM-sarjaa aikuisten tapaan. Sarjatasoja tulee olemaan kaksi: U17 ja U20. Lisäksi pohditaan erillisen turnauksen järjestämistä U15-ikäisille. Junioreiden kilpailusääntöjä kirjoitetaan parhaillaan juniorijaoston johdolla.

Uudistukset perustuvat junioreiden SM-turnauksen yhteydessä pidettyynkaikille avoimeen juniorityön seminaariin, joka pidettiin lauantai-iltana viimeisten pelien päätteeksi. Seminaarin keskeisenä aiheena oli junioreiden kilpailusäännöt. Läsnä oli 18 juniorityöstä kiinnostunutta yhdeksästä eri seurasta.

Keskustelussa nousi esille toive siitä, että junioreille olisi tarjolla enemmän merkityksellisiä pelejä, mikä motivoisi sitoutumaan joukkueeseen. Toisaalta taas toivottiin jatkumoa juniorityöhön. Suoraan maajoukkuepelaajia vastaan joutuminen ei välttämättä motivoi uudempia pelaajia jatkamaan lajin parissa. Ratkaisuksi nähtiin ikäkausisarjat, jolloin nuorempien sarjassa voidaan kasvattaa aina uusi sukupolvi siirtymään vanhempien sarjaan. Toisaalta oltiin huolestuneita erityisesti tyttöjen vähäisyyden vuoksi ja toivottiin tyttöjen vahvempaa osallistamista, mitä tuettaisiin sääntöuudistuksin.

Kaiken kaikkiaan joukkueilla on suuri halu viedä juniorityötä eteenpäin, mutta lajin nykytilanteen suhteen ollaan realisteja. Uudistuksia ei voi ajaa läpi liian nopealla aikataululla, vaan seuroille pitää antaa sopeutumisaikaa. Keskusteluissa väläyteltiin mahdollisuutta asettaa aikuisten SM-sarjaa pelaaville joukkueille pakotteita. Kyseistä keskustelua pakotteista on käyty aiemminkin, mutta silloin niitä ei lopulta asetettu.

SM-turnauksen lopullisen tulokset

Junioreiden finaalit pelattin osana ultimaten finaalitapahtumaa 17.9.

U20-sarja:

  1. LeKi
  2. SAS
  3. ViRHe
  4. SOS
  5. Helsinki Ultimate

U17-sarja:

  1. LeKi
  2. T.U.F.F. Y
  3. T.U.F.F. X
  4. ViRHe

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?