Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) ultimaten SM-turnaus pelattiin 8.-9.10. Jyväskylässä Vaajakosken liikuntahallissa.

Turnauksessa pelattiin kilpasarja, johon osallistui kuusi joukkuetta, sekä neljän joukkueen rentosarja. Paikalla oli osallistujia kisaisäntä Jyväskylän lisäksi myös toisesta opiskelijaultimaten suurkaupungista Tampereelta sekä Oulusta, Kuopiosta ja eri puolilta Uuttamaata. Kilpasarjan kultamitalit pujotettiin Tampereen yliopistoa edustaneen FreezeBeesin kaulaan ja rentosarjassa voiton ansaitsi Itä-Suomen yliopisto. Turnauksen spiritpalkinto myönnettiin Tampereen teknillistä yliopistoa edustaneen TT-Lätyn Valtteri Tarvukselle.

Kilpasarjassa oli käytössä kevennetty mixed-sääntö eli molemmat sukupuolet tuli olla edustettuina kentällä. Lisäksi OLL:n sääntöjen mukaan kilpasarjan joukkueen pelaajien tulee opiskella samalla paikkakunnalla. Rentosarjassa vastaavia sääntöjä ei ollut käytössä. Pelien aikakatto oli 35 minuuttia ja pistekatto 13.

Kilpasarja oli kolmen kauppa

Tamperelaiset TT-Lätty (vas) ja FreezeBees (oik) vastakkain.
Tamperelaiset TT-Lätty (vas.) ja FreezeBees vastakkain. Kuva: Ultimate Jyväskylä

Kilpasarjan alkulohkossa nähtiin useita tiukkoja kamppailuja, joista mainittakoon Jyväskylän yliopiston (JY) ja Haaga-Helian välinen ottelu. Haaga-Helia kavensi tilanteeseen 8-9 vain sekunti ennen peliajan päättymistä. Jyväskylä ei onnistunut viimeistelemään seuraavaa pistettä, vaan Haaga-Helia tasoitti pelin, jolloin pelattiin vielä yksi piste. Molemmilla joukkueilla oli tilaisuutensa, mutta lopulta Haaga-Helia onnistui päättämään ottelun 10-9.

Yhden pisteen tappio oli Jyväskylän yliopistolle turnauksen toinen, kun edellinen peli TT-Lättyä vastaan päättyi niin ikään lukemiin 9-10. Edes voitto Oulun yliopistosta ei riittänyt siivittämään jyväskyläläisiä mitalipeleihin, kun viimeisessä varhaisen sunnuntaiaamun ottelussa voiton vei koko viikonlopun ajan vahvoja otteita esittänyt FreezeBees.

Jyväskylän joukkueista paremmin sijoittui osittain JY:n opiskelijoilla vahvistettu Jyväskylän AMK (JAMK), joka voitti sisarjoukkueensa selkein lukemin 13-7 ja kärsi alkulohkossa tappion vain TT-Lätylle (13-9). Kun Tampereen teekkarit hävisivät ainoastaan FreezeBeesille (11-10), jonka puolestaan peittosi vain JAMK (13-12), piti finalistipari selvittää keskinäisten otteluiden maalieron perusteella. Niinpä finaalista tuli Tampereen paikallisottelu ja kotijoukkue JAMK jäi pronssipeliin.

Aikataulullisten syiden takia kilpasarjan mitalipeleistä ensimmäisenä pelattiin finaali. Edellisenä päivänä tamperelaiset olivat käyneet tiukan kamppailun, mutta sunnuntaihin FreezeBees oli herännyt selkeästi virkempänä joukkueena eikä edes kolme tuntia TT-Lättyä pidempi aika hallilla vienyt pörriäisten energiaa. FreezeBees oli tullut voittamaan turnauksen ja niin se myös teki taottuaan finaalin loppulukemiksi 13-5.

Kilpasarjan pronssipeli oli turnauksen viimeinen ottelu. Toisin kuin edellisenä iltana halli ei sunnuntaina kaikunut autiuttaan, vaan paikalla oli hyvinkin eläväinen yleisö, mikä selittynee pääosin paikallisjoukkue JAMKin mukanaololla. Kuten finaalipari myös pronssipelin joukkueet olivat pelanneet tiukan edellisen ottelun. Alkusarjan peli meni JAMKin nimiin 13-12. Pronssipeli sen sijaan päättyi selvempiin lukemiin 13-6 JAMKin hyväksi, mutta jännitystä peliin toi kuitenkin se, että edellisessä kohtaamisessa Haaga-Helia oli noussut peliin mukaan 3-8 tappioasemasta. Haaga-Helia jatkoi loppuun asti ennakkoluulotonta peliään, joka tarjosi yleisölle komeita levyjä ja korkeita ilmoja.

Kaiken kaikkiaan kilpasarja oli hyvätasoinen ja yleisöystävällinen universe pointteineen ja loppuun asti pelattuine tilanteineen. Yksikään joukkue ei säästellyt itseään vaan teki auliisti tuttavuutta maankamaran kanssa. Harmillisesti Oulun yliopisto koki viime hetken pelaajavähennyksen mikä omalta osaltaan vaikutti joukkueen peliin, mutta kokonaisuutena kilpasarja tarjosi jännitystä niin paljon, ettei pääkaupunkiseudun yliopistojen puuttumista edes huomannut.

Rentosarjassa uusia tulokkaita

Notaniemi Mountain Goats (vas) ja Itä-Suomen yliopisto (oik) rentosarjan alkupeleissä.
Notaniemi Mountain Goats (vas.) ja Itä-Suomen yliopisto pelasivat rentosarjassa. Kuva: Ultimate Jyväskylä

Rentosarjassa oli karkeasti ottaen kaksi joukkuetta, jotka koostuivat ultimaten pelaajista ja kaksi joukkuetta, jotka koostuivat pääasiassa ennakkoluulottomista lajin kokeilijoista. Tampereen yliopistoa edustavan CoolBeesin sekä Itä-Suomen yliopiston joukkueen riveissä saattoi nähdä useampia tuttuja kasvoja aiemmista turnauksista. Sen sijaan Diakonia-AMK:n (Diak) joukkueessa ja Laurea-AMK:ta edustavassa Notaniemi Mountain Goats -joukkueessa pelaajat olivat entuudestaan tuntemattomampia.

Kuten kilpasarjassa myös rentosarjassa yleisö sai nähtäväkseen kovatempoista peliä. Kiekko kävi ehkä maassa hieman useammin rentosarjassa, mutta oli myös hienoa nähdä joukkueiden pelin kehittyvän viikonlopun aikana. Erityisesti on nostettava hattua Itä-Suomen yliopiston joukkueelle, joka pelasi koko turnauksen ilman vaihtopelaajia. Vähäinen jalkojen määrä näkyi kuopiolaisten peleissä lennokkaan alun jälkeisenä suvantovaiheena, mutta ensimmäistä peliä lukuunottamatta sitkeä Itä-Suomi onnistui lopulta kääntämään pelit voitokseen.

Itä-Suomen finaalipelipari ratkesi jännittävässä ottelussa CoolBeesin ja Notaniemen välillä. Tamperelaiset aloittivat vahvemmin ja veivät ottelun puoliajalle 7-4. Toisella puoliajalla laurealaiset kiristivät vauhtia ja pääsivät aivan kannoille kiinni. Peliaika loppui kuitenkin kesken ja ottelu päättyi 10-9 CoolBeesille. CoolBees oli kiekollisesti taitavampi joukkue, mutta Notaniemellä oli fyysiset edellytykset kunnossa ja kiekot jäivät kiinni kiitettävällä pronsentilla – vaikkeivat yhtä hyvin kuin lauantaina, mikä ehkä oli osasyynä tamperelaisten voittoon.

Rentosarjan sijoitusottelussa Notaniemi voitti Diakin selvin lukemin 13-4. Diak lähti kotimatkalle ilman yhtäkään voittoa, mutta altavastaajan asemassa pelannut joukkue onnistui ajoittain löytämään flown peliinsä ja näyttämään hyvinkin pirteitä otteita kentällä.

Rentosarjan finaalista tuli todellinen jännitysnäytelmä. Pelin hallinta oli vuoroin Itä-Suomen yliopistolla ja vuoroin CoolBeesillä. Viimeisessä pisteessä peli kääntyi monta kertaa ennen kuin Itä-Suomen yliopisto nappasi viimeisen kiekon ja peli päättyi 11-10. Yleisö eli vahvasti pelissä mukana loppuun asti.

Laatua ilman kohtuutonta työmäärää

Turnausvastaava Aleksi Nuora oli tyytyväinen turnaukseen, jossa laatua saatiin aikaiseksi ilman kohtuutonta työmäärää ja toisaalta takaiskuilta vältyttiin. Tiedotus oli tänä vuonna sosiaalisessa mediassa ja pilvipalveluissa helposti saatavilla, jolloin osallistujat olivat hyvin perillä tapahtumien kulusta. Tehokas tiedotus ei kuitenkaan yksin ole avain onnistuneeseen turnaukseen.

– Paras vinkki on se, että kannattaa olla pelaajat ja staffi erikseen turnauksessa ja järjestelyissä on selkeä vastuunjako luotettavien kavereiden kesken.

Osallistujilta kiitosta keräsi erityisesti sunnuntain sijoituspelien selostaja Ville Tuure, sekä läpi viikonlopun tunnelmaa nostattanut dj Tuomas Turunen, jolla oli pelisilmää valita musiikki tilanteen mukaan. Myös sunnuntai-iltapäivän joustaviin peliaikatauluihin oltiin tyytyväisiä. Kilpasarjan finaali pelattiin ennen pronssipeliä, jotta TT-Lätyn ainoa naispelaaja ehtisi vaihtaa lennosta seuraavaan lajiin.

Virallisten iltabileiden tarpeellisuutta pohti muutama osallistuja. Toisaalta järjestetyn illanviettopaikan nähtiin tarjoavan mahdollisuuden tutustua muihin joukkueisiin, toisaalta se lisää järjestäjän työmäärää. Joka tapauksessa osa lähtee juhlimaan ja osa nukkumaan, oli järjestettyä tapahtumaa tai ei. Valinnan saattaa päätellä kunkin pelaajan kasvoilta seuraavana aamuna, mutta Vaajakosken hallissa pelattiin hyvää ultimatea myös sunnuntaina.

Pelin laadun takaamiseksi osa katsojista ehdotti game advisoreiden käyttöön ottamista rentosarjassa, jossa mukana oli paljon ei niin lajille vihkiytyneitä pelaajia. Lajin uutuus näkyi ajoittain puutteellisena sääntötuntemuksena ja suhteellisen runsaana kehokontaktina. Merkittävän rumaksi peli ei toki äitynyt, mutta game advisoreiden uskottiin silti lisäävän pelin mielekkyyttä.

Tämän vuoden opiskelijoiden SM-turnaus oli toista kertaa peräkkäin Jyväskylän Liitokiekkoilijoiden järjestämä. Kultamitalin matkatessa Tampereelle herää kysymys, josko turnauskin siirtyisi opiskelijaultimaten suurkaupungista toiseen.

Lopulliset sijoitukset:

Kilpasarja

Opiskelijoiden Suomen mestari 2016 on FreezeBees.
Opiskelijoiden Suomen mestarit 2016. Kuva: Ultimate Jyväskylä
  1. FreezeBees (UTA)
  2. TT-Lätty Allstars (TUT)
  3. Jyväskylän AMK
  4. Haaga-Helia AMK
  5. Jyväskylän yliopisto
  6. Oulun yliopisto

Rentosarja

  1. Itä-Suomen yliopisto
  2. CoolBees (UTA)
  3. Notaniemi Mountain Goats (Laurea-AMK)
  4. Diakonia-AMK

 

Kaikkien otteluiden lopputulokset nähtävissä täällä. Lisää valokuvia turnauksen virallisessa Facebook-tapahtumassa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?