Atletico voitti Helsinki Ultimaten SM-Tour 1:n finaalissa. Kuva: Ari Ojanperä

Ultimaten SM-Tour alkoi tuttuun tapaan espoolaisjoukkueiden kommennossa Otson voittaessa avoimen sarjan ja Atletico naisten sarjan. Otso kaatoi finaalissa Pirkanmaa Unitedin, joka alkulohkossa peittosi nallet yhdellä pisteellä. Naisten sarjassa hopealle ylsi Helsinki Ultimate.

Avoin sarja pelattiin kolmen lohkon ja kymmenen joukkueen voimin. Neljän joukkueen A-lohkossa pelanneet Otso ja PirU pitivät kärkiseedauksensa ja ylsivät suoraan semifinaaleihin. PirU onnistui yllättämään Otson joukkueiden keskinäisessä kohtaamisessa ja tuli 14-12-tilanteessa ohi voittoon 14-15. PirUn Milo Brown oli osallisena kaikissa takaa-ajomaaleissa joko syöttäjänä tai maalintekijänä. Avoimen muiden lohkojen kaksi parasta pelasivat ristiin presemit, jonka voittajat Helsinki Ultimate ja Jupiter jatkoivat semifinaaliin, mutta heidän tiensä päätyi lopulta pronssiotteluun.

PirUn Milo Brown koppaa kiekon maalialueella. Kuva: Ari Ojanperä

Finaalissa Otso avasi kahden maalin johtoasemalla. Joukkueet puristivat vuoron perään kaksi pistettä putkeen, mutta espoolaiset naulasivat ensimmäisen puoliajan 7-8. Lopulta tilanteessa 11-12 Otso sai tehtyä tarvittavat katkomaalit ja karkasi lopulta voittoon 11-15. Otson pelaaja-valmentaja Roni Hotari kehuu vastustajan pitkää syöttöpeliä, joka auttoi PirUn voittoon lauantain alkulohko-ottelussa. Tämän kauden peleihin Otso on erikseen nimennyt hyökkäys- ja puolustuskenttänsä, jonka ongelmat saatiin selvitettyä revanssiotteluun mennessä.

– Kun hävittiin PirUlle pisteellä niin pystyttiin korjaamaan erityisesti puolustuksessa niitä, mitkä eivät eilen toimineet. Tiukennettiin omaa puolustusta ja saatiin markkeritoimintaa kehitettyä ja se puolustuksen muutos ratkaisi tuossa lopussa voiton meille. Löydettiin niin sanotusti oikeat päällystakit ja saatiin ehkä sillä painetta ja parit tarvittavat turnit, kertaa Hotari.

Avoimen sarjassa pronssia sai venäläinen Jupiter, joka kaatoi pronssiottelussaan Helsingin 10-15. Joukkueet kohtasivat toisensa alkulohkoissa, joka päättyi isäntien takaa-ajovoittoon 15-14.

Atleticolta tuttua hallintaa

Viiden joukkueen round robin -formaatissa Ultimateseura Atletico oli totutun vahva. Tehokas puolustus piti vastustajat aisoissa läpi viikonlopun eikä mikään joukkue onnistunut tekemään kahdeksaa maalia enempää Atleticon päätyyn. Finaalivastustajaksi asettui Helsinki Ultimate, joka tahdonvoimalla runnoi läpi venäläisen Elvis Presleyn 6-9-kuilusta voittoon 10-9 ja samalla lohkon toisen sijaan. Hurmostilan pysäytti kuitenkin Atletico. Kottaraiset painostivat helsinkiläisiä erittäin vahvasti puolustuksessa ja puoliajalle mentiin Atleticon johdossa 8-3. Helsinkiläiset saivat pysäytettyä Atleticon rullaavan hyökkäyksen paikkapuolustuksella, mutta pelinrakentajat pysyivät kärsivällisenä ja neppailivat kiekkoa eteenpäin. Lopulta 81 minuutin pelin jälkeen Atletico sinetöi voiton 13-8.

– Viikonloppu meni niin kuin oletettiin. Koitettiin joka matsissa vääntää ruuvia vähän kovemmalle ja tää vika matsi oli viikonlopun paras. Paikkapuolustus vie meidän parhaimman aseen pois eli sen nopeen pelin, mutta ollaan treenattu tosi paljon nopeeta kiekonsiirtelyy. Siinä on omat riskinsä, mutta kyllä me aika paljon saatiin kiekkoa tuotua ja lopulta ne joutu siirtymään sitten miespuolustukseen, pohtii Atleticon Essi Inkinen.

Pronssin makuun pääsivät naisten sarjassakin venäläiset. Hatunnoston arvoinen suoritus Elvis Presleyltä, joka pelasi lähes jokaisen ottelunsa 9 pelaajalla. Pronssipelissä kaatui Tampereen UFO 9-5.

Atletico ja Helsinki Ultimate kiittävät vastustajaa hyvästä ottelusta. Kuva: Ari Ojanperä

Tähtäimessä kansainvälinen menestys

Otsolle seuraava iso kansainvälinen tavoite on menestys seurojen MM-kisoissa vuonna 2018, jotka järjestetään Cincinnatissa, Yhdysvalloissa. Joukkue pelaa tänä kesänä ainakin Amsterdamin Windmillissa ensi viikolla ja seura-EM-karsinnassa Tukholmassa elokuussa. Seurojen EM-finaalit pelataan syyskuussa Caorlessa, Italiassa. Suomen avoimen joukkueista myös PirU tähtää Tukholman kautta seurojen EM-finaaliin.

Naisten sarjan voittanut Atletico aikoo näillä näkymin myös lähteä seurojen EM-karkeloihin. Edellisellä kerralla vuonna 2015 joukkue ylsi EM-hopealle.

– Lähettii hakee voittoo, että se paikka sinne karsintaan tulee. Ehkä 90 pinnaa todennäkösyys, että lähdetään EUCR:ään ja koitetaan hakea paikka Italiaan. Meillä on tänä vuonna tosi iso rosteri että toivottavasti kiinnostusta riittää sitten sinne asti, Inkinen kertoo joukkueensa suunnitelmista.

Suomen joukkueiden lopulliset paikat ja joukkueet Tukholman EUCR-N-turnaukseen varmistuvat myöhemmin.

Sijoitukset & pisteet

Avoin:

1. Otso 301
2. Pirkanmaa United 225
3. Jupiter (Venäjä, ei SM-pisteitä)
4. Helsinki Ultimate 195
5. Me&My Monkey (Venäjä, ei SM-pisteitä)
6. Vaasa Saints 175
7. Dedushka (Venäjä, ei SM-pisteitä)
8. Sleepwalkers 165
9. UFO 155
10. U20 (Projektijoukkue, ei SM-pisteitä)

Naiset:

1. Atletico 301
2. Helsinki Utimate 225
3. Elvis Presley (Venäjä, ei SM-pisteitä)
4. UFO 195
5. Viima 175

SM-Tourin otteluita voi katsoa Fanseat GO:sta osoitteessa go.fanseat.com. Palvelun käyttäminen vaatii käyttäjätilin rekisteröimisen.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?