Alkulohkossa vastakkain SPorticus (oranssi) ja Pörssi.
Alkulohkossa vastakkain Sporticus (oranssi) ja Pörssi.

Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän Ammattikorkeakoulun ja Humanistisen Ammattikorkeakoulun Jyväskylän toimipisteen opiskelijajärjestöjen välinen ultimateturnaus pelattiin Seminaarinmäen kampuksen kentällä maanantaina 25. syyskuuta. Mukana oli seitsemän joukkuetta, jotka kaikki edustivat yliopiston ainejärjestöjä. Voittajaksi selvisi Liikuntatieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden joukkue Sporticus. Parhaasta spiritistä palkittiin Yhdistyneet Kieltenlukijat.

”Liike ratkaisee, ei heittotaito.”

Turnauksen seitsemän joukkuetta oli jaettu kahteen alkulohkoon, joissa pelattiin yksinkertainen round robin. Alkulohkoja seurasivat suorat sijoitusottelut. Finaaliin tiensä selvittivät liikuntalaisten Sporticus ja Yhdistyneet Kieltenlukijat. Liikuntalaiset voittivat kaikki ottelunsa selkein lukemin 12-1, 12-2 ja 9-1, kun taas kieltenlukijat pelasivat kaksi vähämaalisempaa ottelua 6-5 ja 4-2. Kenties finaalijoukkueiden etenemistä oli taitojen lisäksi auttanut muita joukkueita laajemmat rosterit, kun 20 minuutin otteluita tuli useampi peräkkäin vain noin viiden minuutin tauoilla.

Finaalissa niinkään merkityksellisiä eivät olleet lukemat vaan pelin laatu. Kummallakin puolella oli nähtävissä ennenkin ultimatea pelanneita, mutta peli pyöri molemmilla koko joukkueen varassa. Tasaisen alun jälkeen Sporticus alkoi kasvattaa piste-eroa, mutta loppulukemista 8-4 huolimatta peli oli tiukkaa loppuun asti.

Turnauksen jälkianalyysissa Sporticuksen menestyksen nähtiin johtuvan joukkueen kyvystä liikkua kentällä. Turnauksessa, jossa lähes kaikki ovat vasta-alkajia, ei niinkään ratkaise heittotaito vaan liike: hyvään liikkeeseen saa perille vähän epävarmemmankin heiton. Sporticuksen pelitapaan kuului vahvat haut kiekon rinnalle ja jopa alle, mikä mahdollisti suhteellisen kärsivällisen kiekon liikuttamisen poikittaissuunnassa. Joukkueen toinen vahvuus oli ”ilmassa oleva kiekko on kaikkien kiekko” -ajatustavan sisäistäminen puolustuspeliin. Eikä haittaa tainnut olla myöskään siitä, että kaikki joukkueen jäsenet ovat aktiivisia liikkujia.

Kiitettävää spiritiä

Turnauksessa vastustajan spiritiä arvioitiin korkeakoulun arvosana-asteikolla 0-5, jossa 0 oli hylätty ja 5 erinomainen. Spiritiä arvioitiin muun muassa kontaktin välttämisen, kannustamisen, kommunikoinnin ja koko joukkueena pelaamisen perusteella. Spirit-pisteiden valossa turnauksessa pelattiin kiitettävän hyvällä hengellä, kun kaikkien annettujen spirit-pisteiden keskiarvo oli 4,04.

Myös kentältä käsin koettuna turnaus antoi hyvän vaikutelman. Virheitä ja kontaktia ei juuri tullut, vaikka joukossa oli useampia päälajeissaan kontaktiin tottuneita, kuten amerikkalaisen jalkapallon pelaajat. Kenties virheettömyydessä auttoi yhteinen sääntöjen kertaaminen ennen ensimmäisiä pelejä.

Kärkikolmikko palkintokorokkeella: YK (vas), Sporticus (kesk) ja Pörssi (oik).

Turnauksen lopputulokset ja spirit-pisteet

1. Sporticus (Liikunta) 4,50
2. Yhdistyneet Kieltenlukijat ry 4,67
3. Pörssi ry (Kauppatieteet) 4,50
4. Imago ry (Yhteisöviestintä / viestinnän johtaminen) 4,33
5. Syrinx ry (Bio- ja ympäristötieteet) 3,25
6. Linkki Jyväskylä ry (Tietotekniikka) 3,5
7. Radikaali (Kemia) 3,75

 

Kuvat: Jani Rutanen & Teemu Ritvanen

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?