Uusi puoliammattilaissarja United Ultimate League pyrkii aloittamaan Yhdysvalloissa huhtikuussa 2019. Sarja pelataan kuuden pelaajan kentällisillä mixed-sarjana, jolloin miehillä ja naisilla on tasamääräinen edustus. Sarjan aloitus riippuu joukkorahoituskampanjan tuloksesta.

United Ultimate Leaguen takana on vaateyritys SAVAGE Ultimate Apparel Companyn perustaja Todd Curran. Ultiworldille antamassa lausunnossaan Curran haluaa luoda sarjan, joka tuo esiin parhaat puolet ultimatesta. UUL:n arvojen keskiössä ovat sukupuolten välinen tasa-arvo, Spirit of the Game sekä aktiivinen yhteys pelaajayhteisöön.

UUL:n kahdeksan joukkuetta jakautuvat tasan koillis- ja kaakkoisdivisioonaan. Koillisen kaupunkeja ovat Boston, New York, Philadelphia ja Washington, kun kaakossa pelaavat Carolina, Nashville, Atlanta ja Florida. Osassa kaupungeista on myös kilpailevan puoliammattilaissarja AUDL:n joukkueita.

– Ultimatessa eletään jännittäviä aikoja. Olemme muiden tapaan erittäin kiinnostuneita näkemään, kuinka markkinat vastaavat mixed-sarjalle, AUDL:n asiamies Steve Gordon toteaa Ultiworldille.

UUL:n alustavat joukkueet. Kuva: uulultimate.com

Näin pelataan

UUL:n runkosarja koostuu kuudesta lauantaista, jolloin vuoroviikoin yksi divisioona pelaa kaksi peliä samassa kohteessa. Joukkueille kertyy siis kolme runkosarjaottelua, kun jokainen kohtaa toisensa kertaalleen. Tämän jälkeen pelataan kahdeksan joukkueen pudotuspelikaavio, jonka semifinaalit ja finaali pelataan samana päivänä. Kausi kestää huhtikuusta kesäkuuhun ja aikataulut ovat jo nähtävissä. Pelipäivinä järjestetään myös opetusta junioreille.

Curran perustelee Ultiwordille kahden ottelun tapahtumaa helpompana tapana tavoittaa paikallinen väki. Yksinkertaisen sarjan ja yhden pelipäivän päätöksen taustalla on pitää matkakulut ja kenttävuokrakulut maltillisina.

Otteluissa käytetään tuomareiden sijasta observereita. Observerit ja säännöt perustuvat Yhdysvaltojen liiton USA Ultimaten sääntökirjaan. Kaikkien pelaajien tulee myös olla USA Ultimaten jäseniä ja USAU vakuuttaa liigan pelaajat.

Yhdessä joukkueessa saa olla enintään 24 (12+12) pelaajaa, mutta korkeintaan 18 (9+9) aktiivirosterissa.

Kenttien koko pienenee, kun kentälliset kutistuvat yhdellä pelaajalla. Uusi kenttä on kooltaan 83×32 metriä (90×35 jaardia). WFDF:n virallinen pelikenttä on 100×37 metriä.

Pelivälineenä käytetään ARIA Ultimaten liitokiekkoa. ARIAn perustajia ovat Suomessakin tutun vaatemerkin Five Ultimaten perustajat. Verkkokeskusteluissa ARIAa on luonnehdittu markkinoiden parhaaksi kopioksi Discraftin Ultra-Starista.

Otteluista ei ole suunnitteilla suoraa livestream-lähetystä, joten etäkatsoja saa tyytyä siloteltuun jälkitaltiointiin. Curran haluaa sarjassa panostaa enemmän viihdyttävän yleisötapahtuman luomiseen.

Näin rahoitetaan

Helmikuun ensimmäisenä päivänä UUL aloittaa Kickstarter-joukkorahoituskampanjan, jonka tavoitteena on kerätä vähintään 50 000 dollaria. Mikäli tavoitetta ei saavuteta, ei sarjaakaan synny.

– Jos emme saa rahaa kasaan, sarja ei ole se, mitä yhteisö etsii, Curran sanoo Ultiworldille.

Kickstarterin lisätavoitteisiin kuuluvat myös uusien divisioonien perustaminen. Pelaajapalkkiot voivat myös riippua kampanjan lopputuloksesta. Minimitavoite on se, että pelaajat eivät joutuisi maksamaan osallistumisestaan, mutta rahaa voi tulla pelipaitamyynnistä.

Sarjan muihin rahoituskeinoihin kuuluvat lipunmyynti, pelipaitamyynti ja sponsorointi.

Lisäksi

UUL tulee perustamaan pelaajayhdistyksen, jossa on mies- ja naisedustaja. Sarjan tulevaan hallitukseen on jo valittu vastuuhenkilö sukupuolten välisiin tasa-arvoasioihin.

Jokaisen UUL-pelaajan tulee myös tehdä tietty määrä vapaaehtoistyötä paikalliselle ultimatejärjestölle.

Lisätietoa sarjan kotisivuilta: https://uulultimate.com/

Mitä ajatuksia United Ultimate League herättää sinussa? Kommentoi alle!

1 KOMMENTTI

  1. Hieno homma! Hyvät perustelut 6 vs 6 systeemille (tasa-arvoisempi, ei suosi pitkiä heittoja ja mahduttaa kaks kenttää jalkapallokentälle junnuja varten). Halusin tukea, mutta postikulujen takia 30 donitsin tuki ois noussu 45 dollariin, joten ei kiitos.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?