Jacob Greenbergille urheilu on aina ollut lähellä sydäntä. Talvisin salibandya ja kesäisin jalkapalloa pelanneelle ruotsalaiselle ultimate tuli tutuksi vuonna 2007, kun Ruotsin Ultimateliitto esitteli lajia hänen kotikaupungissaan Molkomissa. Vielä tuolloin laji oli enemmän tuttavuus kuin vakava harrastus. Tilanne muuttui kolme vuotta myöhemmin, kun hän muutti Tukholmaan.

– Siellä liityin Viksjöforsiin ja vuonna 2012 pelasin Ruotsin maajoukkueessa, Greenberg kertoo.

Nyt Greenberg pelaa ensimmäisenä Pohjois-Eurooppalaisena ultimaten puoliammattilaissarjassa American Ultimate Disc Leaguessa Yhdysvalloissa osana San Francisco FlameThrowersia, joka on sarjan hallitseva mestari.

– Olen erittäin innoissani tästä tilaisuudesta. Siitä tulee varmasti todella nautinnollinen kokemus ja toivottavasti myös hyvä alusta säännöllisesti kovatasoisille otteluille. Lisäksi pääsen tutustumaan moniin hyviin pelaajiin San Franciscon alueelta, Greenberg iloitsee ennen kauden alkua.

– Karsinnat ovat aina kovia, varsinkin kun ei tiedä ketään etukäteen eikä ole pelannut kenenkään kanssa ennen. Kävin tryouteissa sekä FlameThrowersin että San Jose Spidersin kanssa, jotta minulla olisi enemmän mahdollisuuksia päästä pelaamaan. Lopulta sain paikan molemmista joukkueista ja valitsin lopulta FlameThrowersin.

Kauden ensimmäisten otteluiden jälkeen ruotsalaispelaaja kuvailee AUDL-kokemusta mahtavaksi. Joitakin kulttuurieroja löytyy pelitavassa ja AUDL:n isompi, amerikkalaisen jalkapallokentän kokoinen pelialue tuo oman lisämausteensa. Joukkueen pelikirja on muuttuu päivä päivältä tutummaksi ja kenttäaikaakin löytyy yhä enemmän ja enemmän.

– Kahden voiton ja neljän tappion saldo ei luonnollisestikaan ole ihannetulos. Toronto-peliä lukuunottamatta kaikki muut ottelut ovat olleet todella tasaisia ja meidän olisi pitänyt pystyä voittamaan ne. Mutta tulemme kehittymään joukkueena kauden edetessä. Länsidivisioona on todella tiukka ja meillä on vielä hyvät mahdollisuudet pudotuspeleihin, jossa voi tapahtua ihan mitä tahansa, Greenberg miettii alkukauden jälkeen.

Vuoroin vieraissa

Yhteys Otsoon tuli Ilkka Vaahtorannalta. Greenberg ja hänen tukholmalaiset ystävänsä kokosivat sisällä pelaavan joukkueen GRIDin, jossa Vaahtoranta on pelannut muutamaan otteeseen.

– Sitten 2015 tein vastapalveluksen ja liityin Otsoon Wroclawin EUCF-turnaukseen (seurojen EM-finaalit). Siitä lähtien meillä on ollut myös muutamia muita  Otson pelaajia pick-upina GRIDissä.

Viime vuonna Greenbergiltä kysyttiin, olisiko hän kiinnostunut liittymän Otson seura-MM-joukkueeseen. Hän hyväksyi tarjouksen ja harjoitteli Suomessa ennen lähtöään Pohjois-Amerikkaan. WUCC 2018 pelataan Yhdysvaltojen Cincinnatissa, Ohiossa 14.-21.7.

– Minulla tulee valitettavasti olemaan hyvin rajatusti harjoitusaikaa heidän kanssaan muuton ja uuden työn vuoksi. Seuraavaksi tapaan heidät Windmillissä.

Greenberg näkee Otsossa paljon menestyspotentiaalia tulevissa arvokisoissa.

– Kysymys on oikeastaan siitä, millaisia muutoksia ja parannuksia vastustajat ovat tehneet, mutta en ole paras vastaamaan niihin kysymyksiin. Meidän täytyy vain keskittyä tekemään parhaamme jokaisessa pelissä WUCC:ssä, hän pohtii.

Viimeiseksi: miten sinä näet Suomen ja Ruotsin tilanteen ultimatessa tällä hetkellä ja mitä toivot näkeväsi tulevaisuudessa?

– Meillä ei ole ollut samanlaista kehitystä harrastajamäärissä niinkuin muualla Euroopassa, mikä on sääli. Ja sen näkee viime vuosien tuloksista. Emme altistu riittävästi korkeatasoisille otteluille ja turnauksille, joista saadaan arvokasta kokemusta tiukkoihin tilanteisiin.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että Ruotsista on tulossa paljon junioreita ja juniorijoukkueiden määrä on tasaisessa kasvussa, mikä on todella jännittävää. Pidän suomalaisesta Tour-konseptista ja näkisin mieluusti sellaisen Ruotsissakin. Tai vaikkapa rajat ylittävän sarjan, jonkinlaisen Skandinavia Cupin.

– Meidän todellakin pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä ja auttaa toisiamme. Pohjois-Euroopan ultimateyhteisö todella tarvitsisi sellaista, Greenberg päättää.

WUCC 2018 pelataan Yhdysvalloissa Cincinattissa 14.-21.7. Otson lisäksi Suomesta lähtevät naisten sarjaan pelaamaan espoolainen Ultimateseura Atletico ja Helsinki Ultimate.

Jacobin AUDL-joukkueen San Francisco FlameThrowersin otteita seuraat helpoiten Facebookissa.

Kuvat: San Francisco FlameThrowers & Get Horizontal

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?