Ilkka Vaahtoranta
Keskustelin alkuvuodesta muutaman venäläisen pelaajan kanssa HeiaHeiassa tulevan kesän suunnitelmista. Venäläisiä kiinnosti pelaaminen Suomessa, ja muutama joukkue onkin ilmeisesti ilmoittautunut avoimeen sarjaan SM Tourille. Siinä sivussa tuttavani Andrey listasi muitakin tulevia isoja juttuja. Listassa oli muuan Sockeye Training Camp 30.4.-9.5.2011, joka siinä vaiheessa kuitenkin lipesi oman tutkakuvan alapuolelle. Palasin kuitenkin keskusteluihin myöhemmin ja tiedustelin leiristä. Se kannatti, näin jälkikäteen arvioituna.
Osallistuin leirin aloitusviikonloppuun, ja toinen erä suomalaisedustusta – Pasi Tamminen, Matti Kajaste ja Henna Tanskanen – oli menossa leirin jälkimmäiselle puoliskolle. Leiri kesti yhteensä 10 päivää, joista ensimmäinen viikonloppu oli intensiivistä treenausta, viikolla treenattiin kerran päivässä ja jälkimmäisenä viikonloppuna oli frisbeefestivaali ja turnaus. Lopputurnauksessa jokaista joukkuetta johtaa Sockeyen pelaaja.
Voittajat loistavat yksityiskohdissa
Sockeye on ilmeisesti järjestänyt leirejä aikaisemminkin USA:n ulkopuolella, ja se näkyi toteutuksessa. Leirin ohjelma oli viimeisen päälle suunniteltu ja ammattimaisesti vedetty. Leirin aihevalikoimassa ei ollut sinänsä mitään, mitä täällä Suomessa ei tiedettäsi. Ero on siinä, että Sockeye kiinnittää suurta huomiota yksityiskohtiin, joita ei välttämättä meillä korosteta tarpeeksi harjoittelussa. Leirillä aiheet oli paketoitu hienosti siten, että niissä oli korkean tason ajatusmalli tai konsepti, joka ohjasi harjoittelun tavoitteita. Jokaista aihealuetta lähestyttiin pienimmistä yksityiskohdista päätyen lopulta kokonaisvaltaiseen suoritukseen. Tämä taitaa olla ajatuksena itsestään selvää, ja Suomessa osa yksilöistä ja joukkueista tekee jo leirillä opetettuja asioita, joko luonnostaan tai oman mielenkiinnon ja kokemuksen kautta. Ainakin oman kokemuksen mukaan usein kuitenkin yksityiskohtien hiominen sivuutetaan ja oikaistaan suoraan kokonaisvaltaiseen tekemiseen. Pitäisi kuitekin muistaa, että voittajat rakastavat valmistautumista ja voittajat ovat loistavia yksityiskohdissa. Siksi tekeminen näyttää parhaille niin helpolta.
1. leiriviikonlopun ohjelma
Kaikki kolme ensimmäistä leiripäivää mentiin samalla sabluunalla. Toinen ja kolmas päivä rakentuivat aina aikaisemmin opittuihin asioihin.
Leiripäivän kulku
Valmistautuminen
Dynaamiset venyt ja vetoja
Rastikoulutus
Piste 1 Markkerointi, Markkeri määrittää puolustuksen
Piste 2 Puolustusliikkuminen, Pistä vastustaja pelaamaan heikkouksiensa kautta
Piste 3 Heittäminen, Tilan ja nopeuden käyttö
Piste 4 Yläkentän haut, Ajoitus ja oikea tilan käyttö (spacing)
Lounas
Valmistautuminen
Pienpelit ja tolppajuoksut
Joukkueaiheet
Miespuolustus, Joukkueen yhteistyötä
Hyökkäys tasakasasta ja jonosta, Hakutilan omistaminen ja joukkuetanssi
Paikkapuolustus, Informaation kerääminen ja jakaminen
Paikkahyökkäys, Pelaa kyseisen paikan heikkouksien kautta.
Intensiteetti ratkaisee
Venäjän maajoukkue sai kokea Sockeyen kovuuden näytösottelussa ensimmäisenä sunnuntaina. Alun hyvä pyristely päättyi reiluun tappioon. Suurin ero Amerikan pojan ja venäläisten (ja miksi ei suomalaistenkin) välillä on pelin intensiteetti. Sitä on vaikea kuvata yksiselitteisesti. Ehkä sitä voisi kuitenkin ajatella niin, että kun toiminta alkaa, kaikki muu katoaa ja pelaajat ovat täysillä mukana. Lisäksi Amerikan pojan liikkuminen kentällä on todella tehokasta ja rutinoitunutta, puhdasta atleettisuutta.
Vieraanvarainen Moskova
Kaiken kaikkiaan leiri oli hienosti järjestetty ilmeisen pienellä budjetilla. Asuin paikallisen pelaajan luona ja venäläinen vieraanvaraisuus saa ison kiitoksen. Ihmiset osasivat keskimäärin aika huonosti englantia, mutta se ei haitannut, sillä leirillä oli monta innokasta tulkkia. Lisäksi oli todella hyvä sattuma, että emäntäni kääntää työkseen englantia. Tämä helpotti toimintaa, koska kyrilliset aakkoset eivät sano mitään, kun kylttejä ja nimiä tuijottelee kaupungilla tai metroasemilla.
Jään mielenkiinnolla odottamaan Pasin, Matin ja Hennan kokemuksia jälkimmäiseltä viikonlopulta. Leiristä pidetään purkutilaisuus myöhemmin SM Tourin yhteydessä, jossa käyn tarkemmin läpi, mitä leirillä tuli tehtyä ja opittua.
Kuka järjestää vastaavan tapahtuman Suomeen tai Pohjoismaihin?
Haluatko kysyä lisää leiristä ja sen sisällöstä? Kommentoi artikkelin alle!
Pasin, Matin ja Hennan raportti Sockeyen leirin jälkipuoliskolta tulossa Ultimate.fihin pian.
Suomessa ainakin Bob on pitkaan (aina?) vetanyt treeneja a) joissa on tarkoitus ja b) jotka lahtevat liikkeelle yksityiskohdista edeten kohti kokonaisvalta nakemysta tietysta pelin osa-alueesta (esim paikkaa ei lahdetty hiomaan oikeasta pelitilanteesta vaan kayden lapi kaikki paikkapuolustuksen osa-alueet je erilaiset tapahtumat)
Hartti
Ensi kevään meiningit: http://sockeye-camp.com/en/index.php
Ite ainakin lähdössä Italiaan (Moskova on täyteen buukattu). Muita kiinnostuneita?
http://www.ultimate.fi/2011/12/sockeye-euroopassa-2012/