Aloita ultimate

Ultimate on liitokiekolla eli frisbeellä pelattava joukkuepeli, jossa tavoitteena on tehdä maaleja vastustajan puolustamalle maalialueelle syöttämällä kiekko joukkuetoverille. Pelaaminen vaatii kypsyyttä ja pelin hengen eli Spiritin kunnioittamista, sillä lajissa ei käytetä tuomareita edes arvokisatasolla.

Ultimate on parhaimmillaan kesäpäivällä pelattuna. Ulkokaudella lajia pelataan jalkapallokenttää kapeammalla pelialueella 7-vastaan-7. Talvisin pelataan halleissa viiden hengen kentällisissä. Muita suosittuja pelimuotoja ovat esimerkiksi rantaultimate. Lajin suosituin pelimuoto on mixed eli sekapeli, jossa on samanaikaisesti edustettuna sekä miehiä että naisia.

Ultimaten erottaa kaikista muista joukkuelajeista lajiin sisäänrakennettu ainutlaatuinen käsite, Spirit of the Game. SOTG on niin ultimaten sääntöjen, pelaamisen kuin koko ultimatekulttuurinkin perusta. Kun opit pelaamaan ultimatea, opit samalla myös spiritin perusteet: ultimatea saa ja kuuluu pelata kovaa, mutta ei koskaan peli-ilon tai pelaajien terveyden ja keskinäisen kunnioituksen kustannuksella. Ultimatessa ei ole vastustajia vaan kanssapelaajia.

Suomessa järjestetään niin harrasteturnauksia kuin SM-tason kilpailuja aikuisille ja junioreille. Ensimmäinen askel lajin tutustumiseen, on selvittää kotikuntasi liitokiekkoseura tai peliporukka. >>