Suomen kisataival ultimaten MM-kisoissa päättyi riemukkaasti, kun mixed-maajoukkue palkittiin sarjansa parhaasta Spiritistä. Tunnustuksen myöntävät muut joukkueet, jotka jokaisen pelatun ottelun jälkeen pisteyttävät vastustajansa sääntötietämystä, virhe- ja kontaktiherkkyyttä, reiluutta, positiivista asennetta sekä kommunikointia. Palkinto jaetaan joukkueelle, jolla on paras pistekeskiarvo.
Mixed-joukkue koostui tänä vuonna monista arvokisadebyyttinsä tehneistä pelaajista ja pelillisesti kokemattomuus näkyi erityisesti turnauksen alkuvaiheissa, kun joukkue etsi toimivaa yhteispeliä.
– Alkuturnaus meni yhteispeliä ja ylipäätään pelituntumaa hakiessa. Turnauksen edetessä alkoi tuntuma ja yhteispeli löytymään, ja jokainen nosti henkilökohtaista tasoaan samalla, kapteeni Veera Venho kertoo.
Kansainvälisissä arvokisoissa mixed-sarja tarjoaa usein eniten nähtävää ultimaten pelaajille, sillä sarjaan hakeutuvat usein uudet tai pienet ultimatemaat, joilla ei esimeriksi riitä harrastajia mies- ja naisjoukkueisiin. Suomen vastuksista näitä yhden sarjan maita olivat Portugali, Yhdistyneet arabiemiirikunnat sekä Korean tasavalta.
– Turnaus oli hieno kokemus ja oli hienoa päästä pelaamaan eksoottisempia maita vastaan. Monille nämä olivat ensimmäiset maajoukkuepelit joten oli varmaan jännittävää mutta myös erittäin kehittävää. Näissä peleissä näkee paremmin millaisia tekijöitä maailman huipulla pelaavat on. Varsinkin kun pääsimme pelaamaan hopeaa voittanutta Australiaa vastaan niin näin myöhemmin voi peilata omaa tekemistään siihen, joukkueen toinen kapteeni Tero Hakkola iloitsee ja Spirit-kapteeni Antti Kahri jatkaa:
– Oli myös aivan mahtavaa kuinka taisteluilme pysyi kovana turnauksen joka hetkillä ja sen ansiosta saimmekin käännettyä muutaman tiukan ottelun voitoksi.
Spirit-palkinto tuli yllätyksenä
Mixed-maajoukkueen erinomainen sijoitus MM-kisojen Spirit-pisteissä valkeni joukkueelle vasta hieman ennen viimeistä pelipäivää, kun Suomi oli jaetulla ykkössijalla Belgian kanssa.
– Jaettu Spirit-johto ennen viimeistä peliä ei kuitenkaan tuntunut vaikuttavan, ainakaan sillä tavalla että olisimme ruvenneet myötäilemään ja yrittää vaan saada hyvät Spirit-pisteet, vaan peli oli kovaa ja tiukkaa ja reilua. Juuri sellaista mitä ultimate on parhaimmillaan, Kahri toteaa.
– Viimeisen pelipäivän iltana tarkistimme hotellilla spiritpisteiden tilanteen ja huomasimme, että voittohan sieltä oli tullut, kertaa Venho.
Yhtä selitystä spirit-menestykselle joukkueen kapteenisto ei osaa antaa. Näkemykset risteilevät niin asenteesta, jossa hyvä peli on tärkeämpää kuin huono voitto aina pienempiin asioihin, kuten kiroilukieltoon. Yhtä mieltä he ovat siitä, että pelaajat nauttivat hetkestään kentällä ja kitisemisen sijasta keskittyivät luomaan peli-iloa vastustajiinkin.
– Näin jälkikäteen voitto tuntuu kyllä hienolta. Tuskin toista kertaa pääsee MM-kisoissa palkintoseremoniaan. Ja tuon voiton myötä luultavasti suhtautuu eri tavalla spirittiin ja pisteiden jakamiseen, Hakkola miettii.
Spiritin rooli Suomessa
Suomessa Spiritin korostaminen ei useinkaan näy SM-tason turnauksissa vaan sen ilmentyminen on jäänyt enemmän harrastetason turnauksille. Suomi toteuttaa spirittiä myös hyvin kansainvälisissä turnauksissa verrattuna esimerkiksi Italiaan tai Kolumbiaan, jotka olivat spiritin valossa jopa poikkeuksellisen alhaisia. Pitäisikö kotimaan kilpatasolla kuitenkin korostaa Spirit of the Gamea enemmän?
– Henkilökohtaisesti en korostaisi spirittiä Suomen Toureilla tämän hetkistä tilannetta enempää. Kansainvälisissä peleissä pelaajat ovat usein vieraampia toisillensa. Suomessa sen sijaan kaikki tuntevat toisensa, ja pelin aikana voidaan vastustajan kanssa jutella ja heittää läppää vapaammin. Suomen Toureilla suurin osa pisteistä taitaa olla sitä kakkosta. Koska pelaajat ovat toisillensa niin tuttuja, on vaikeampi havaita parempaa spirittiä. On vaikea antaa parempia pisteitä kuin 2 mistään osa-alueesta, toteaa Venho.
Kahri ja Hakkola näkevät spiritin korostamisen tärkeänä viehätysvoimana lajia tuntemattomille.
– Ehdottomasti Suomessa pitäisi spiritiä korostaa vielä lisää. Se on hyvä markkinoinnin kannalta, vaikkakin se kummastuttaa monia ihmisiä kun ei ole tuomareita, sanoo Kahri.
– Pitäisi tuoda enemmän esille. Nyt olisi myös hyvä tilaisuus. Kisoissa myös tuntui, että spirit-asioita arvostetaan muualla maailmassa selvästi enemmän kuin Suomessa, lisää Hakkola.
Suomen sijoitukset MM-kisoissa:
Miehet: 17/30 (Spirit: 7)
Naiset: 9/25 (Spirit: 22)
Mixed: 27/30 (Spirit: 1)
Naiset masters: 7/11 (Spirit: 6)