Hallikauden mitalimittelöt ratkaistaan Espoon Leppävaarassa – otteluennakoissa puidaan asetelmia

Atleticon joukkue yhteisessä joukkohalauksessa.
Atletico pelasi helmikuussa halli-EM-turnauksessa. Kuva: Oliver Hülshorst

Finaalipäivänä Leppävaaran Kameleonten urheilukeskuksessa pelataan viisi kovaa peliä. Jännitettävää riittää siinäkin, löytävätkö kaikki pelaajat sokkeloisessa hallissa pelikentälle saakka. Onneksi opasteet auttavat.

Avoimen pronssipelissä odotettavissa tiukkaa taistelua

Tapahtuman käynnistää klo 11.30 alkava avoimen SM-sarjan pronssipeli, jossa vastakkain ovat Terror Turusta ja Helsinki Ultimate 1. Turkulaisia voidaan pitää hienoisina altavastaajina. Terrorin Santtu Lehto kertoo, että epävarmaa vielä on, saako joukkue täyden rosterin mukaan. Kuinka paljon tässä lausunnossa on psykologista peliä? Se jääköön lukijoiden arvioitavaksi.

Tour 3:lla Terror osoitti kovaa joukkuehenkeä ja taktiikkaosaamista. Voitokkaat taistelut luovat varmasti uskoa koko joukkueeseen siitä, että voittamaan pystytään mikä tahansa vastustaja. Toki vastustaja ei ole ihan mikä tahansa. Vastaan asettuu Helsinki Ultimate 1, jonka kotiseuralla on kaksi joukkuetta ylimmällä avoimen sarjatasolla.

”Turkua vastaan on aina kiva päästä pelaamaan. Jengi on tullut tutuksi vuosien varrella ja viimeinen Tour osoittaa turkulaisten laadukkuuden”, kommentoi Helsingin Akseli Ranta. Molemmat joukkueet antavat varmasti parastaan. ”Tulee olemaan todella siistiä päästä vääntämään ja katsoa, kumpi on kovempi”, Ranta jatkaa.

Avoimen kultakamppailussa huolellisuus on valttia

Pronssipelin jälkeen ratkotaan avoimen sarjan mestaruus klo 12.45 alkaen. Vastakkain ovat espoolainen Otso1 ja LeKi Lempäälästä. Otso1:n pelaajavalmentaja Roni Hotari kertoo pelien tällä kaudella olleen tiukkoja LeKi:ä vastaan. Finaalistakin odotetaan tasaista vääntöä. ”Voittaja tulee olemaan se, joka pystyy pitämään varmemmin omat hyökkäykset”, Hotari arvelee.

LeKi:llä on ollut seurahistorian ennätyksiä rikkova kausi: ensimmäistä kertaa ikinä seuralla on SM-finaalissa joukkue kolmessa eri sarjassa. LeKi:n avoimen joukkueen kausi on ollut vaihteleva.

Peruutuspaikkojen kautta joukkue sai lopulta lyhyellä varoitusajalla paikan myös EM-kisoihin. ”Kauden aikana ollaankin saatu tavallista parempi meininki treeneihin, kun on ollut tavallista kiinnostavammat tavoitteet, ja se on varmasti vaikuttanut myös sisäsarjan ensimmäisen finaalipaikan varmistamiseen”, pohtii LeKin Juho ”Pulu” Pulakka. Tavoitteena itse ottelussa lienee molemmilla joukkueilla Suomen mestaruus.

Löytyykö naisten Euroopan mestareille haastajia?

Kahdelta käynnistyy naisten SM-sarjan finaali. Kotijoukkue Atletico on ollut koko kauden voittamaton. Sitä putkea espoolaiset haluavat jatkaa. ”Valmennus odottaa finaalilta mahtavaa kaikkensa antamista ja terävää fokusta. Meillä on hieno kausi takana ja tämä matsi kruunaa sen”, kommentoi Atleticon valmentaja Sonja Granqvist. Viivalle astelee joka pisteessä konkareita, jotka ovat oppineet voittamaan. Pelit ratkotaan kuitenkin tässä ja nyt.

Vastaansa Atletico saa tamperelaisen UFO:n. Tuoreiden Euroopan mestareiden päänahka olisi varmasti UFO:lle maistuva saalis. UFO:n Satu Sallinen kertoo, että joukkue ei ole hirveästi päässyt pelaamaan yhdessä, mutta vakuuttaa, että silloin, kun pelaamaan päästään, otetaan siitä kaikki irti. Naisten finaalipaikat ratkottiin poikkeuksellisesti vain yhdellä Tourilla. Tourilla joukkueiden keskinäinen peli oli UFO:n ensimmäinen ja osittain vielä hakemista. Joskin myös Atletico heräsi tuolloin peliin hitaasti. ”Tähtäämme parantamaan ja haastamaan kovempaa, ja katsotaan, mitä sillä irtoaa”, UFO:n Sallinen summaa.

Iltapäivällä irti ovat lajin tulevaisuuden toivot

Naisten finaalin jälkeen, klo 15.15, kentälle päästetään juniorit. Kotijoukkueena Suomen mestaruudesta taistelee EUC Green. Espoolaiset olivat vahvoja viimeisellä Tourilla voittaen kaikki pelinsä. Ensimmäisellä Tourilla tuli kuitenkin finaalijoukkueiden keskinäisessä pelissä takkiin. EUC Greenin valmentaja Antti ”AJ” Järvi arvelee, että luvassa on tasainen vääntö. ”Tärkeää tulee olemaan, kuka pitää pään kylmänä loppuun asti”, Järvi kiteyttää.

Vastaansa EUC Green saa kovaa lajityötä ultimaten saralla tekevän LeKin. Tänä vuonna seuran uusi junnusukupolvi pääsee ensimmäistä kertaa taistelemaan mestaruudesta, ja vaikka joukkueen keski- ikä ei ole vielä lähelläkään 17 vuotta, löytyy joukkueesta silti paljon taitoa. ”Ottelun teemana on fyysisesti isompien espoolaisten haastaminen yksilötaidolla ja joukkuepelillä. Tavoite luonnollisesti on uusia alkukauden hyvä peli Espoota vastaan ja sitä kautta tuoda kulta kotiin”, sanoo LeKin Pulakka.

Tapahtuman kruunaa mixed-sarjan finaali

Sekajoukkuein pelattavan mixed-sarjan loppuottelussa vastakkain ovat Helsinki Ultimate ja osin lempääläisistä pelaajista koostuva Sakun Shakkinappulat. Helsingillä on ollut mixed-sarjassa meneillään kultaputki, ja nälkää riittänee pitämään siitä kiinni kynsin ja hampain. SaSha tarjoaa kuitenkin Helsingille mielenkiintoisen vastuksen, sillä kyseessä on joukkue, jonka kanssa keskinäiset pelit ovat menneet ristiin. ”Toivon rosterimme EUICC-kokemuksen tuovan joukkueeseemme sitä tiettyä extraa, jonka avulla voitamme”, kommentoi Helsingin Akseli Ranta, mutta toteaa kuitenkin, ettei finaali tule missään nimessä olemaan yksipuolinen.

SaSha:n joukoissa kerrotaan joukkueen lähtevän klo 16.15 alkavaan finaaliin odottavaisin tunnelmin.

Pelaajien suulla todetaan yhteisiä treenejä joukkueella oleva alla pyöreät 0 ja vastustajan olevan EM-kisojen kuudes, mikä antaa finaalille tietyt ennakkoasetelmat. Voittajia ei kuitenkaan julisteta ennakkoon tämänkään pelin kohdalla.

Luvassa on jännittävä SM-sarjan finaalipäivä. Millaisia yllätyksiä pelit tarjoavat? Keiden heitot osuvat ja ketkä esittävät näyttävimmät dyykit? Entä mikä joukkue yltää hurmokseen? Tervetuloa selvittämään se ja seuraamaan pelejä lauantaina joko paikan päälle Kameleonten urheilukeskukseen tai striimin päähän!

Teksti: Finaalipäivän järjestelyistä vastaava Atletico