Suomeen hopeaa U20 Mixed Indoor Cupista

Joukkue seisoo rivissä mitalit kaulassa. Yksi pelaaja makaa maassa pidellen kylttiä.
Matiaksen Gängin kokoonpano U20 Mixed Indoor Cupissa 2024: Torsti Visuri (vas), Sanna Jalovaara, Saara Tamminen, Roope Kettunen, Arvi Tuuri, Aida Westerberg, Pieti Siivola, Helmi Koikkalainen, Kaapo Peura, Antti Järvi (valmentaja) sekä Matias Pentikäinen (edessä). Kuva: Estonia Ultimate

U20 Mixed Indoor Cup pelattiin 13.–14.4. Sakussa, Virossa. Turnaukseen osallistui yhteensä seitsemän joukkuetta Virosta, Suomesta, Liettuasta ja Latviasta. Suomen joukkue Matiaksen Gäng, sijoittui turnauksessa hopealle.

Täydellä teholla finaaliin asti

Matiaksen Gäng aloitti turnauksensa neljän joukkueen alkulohkosta, jonka voittajalle oli luvassa varma paikka semifinaaleihin. Lohkon muut kolme joukkuetta tulisivat pelaamaan jäljellä olevista semifinaalipaikoista ristipelin toisen lohkon joukkueita vastaan.

Suomalaisjoukkue aloitti turnauksen vahvasti ja voitti kotijoukkue Saku Ultimaten lukemin 9-4. Myös alkulohkon kaksi latvialaisjoukkuetta joutuivat taipumaan suomalaisille: Ventspilsiä vastaan taululle kirjattiin 10-6 ja Valmieraa vastaan 11-5. Kaikissa alkulohko-otteluissa toistui sama kaava: Matiaksen Gäng pelasi heti ottelun alun täydellä teholla ja vaikka vastustaja pääsi kirimään piste-eroa loppua kohden, vahva aloitus kantoi voittoon 25 minuutin peleissä.

Semifinaali oli revanssi Sakua vastaan.  Virolaisten yhteispeli oli kehittynyt sitten alkulohkon, mutta niin oli myös Matiaksen Gängin. Peli eteni kuten alkulohkossa eli vahva alku kantoi suomalaisjoukkueen varmaan 9-5 voittoon.

Finaaleissa vastaan asettui selkeästi muita joukkueita fyysisempi ja kokeneempi latvialainen Ogre. Matiaksen Gäng ei saanut yhtä peliä kulkemaan saman teholla kuin aiempia ja Ogre ehti päästä 7-2 johtoon ennen kuin suomalaiset saivat kasattua rivinsä ja tarjottua kovempaa haastetta latvialaisille. Ottelun jälkimmäisellä puoliskolla maaleja syntyi tasatahtiin, mutta vahva alku kantoi Ogren 11-6 voittoon ja Matiaksen Gängin lopputuloksena oli hopea.

Finaalivastustaja Ogre oli paria naksua kovempi muita fyysisyydessä ja taidoissa, ja se näkyi. Ei enää päästy helposti vapaaksi, ja puolustuksen paine tuotti meiltä muutamia omia virheratkaisuja. Puolustuksessa saatiin katkoja heitäkin vastaan, mutta Ogre oli varsinkin ottelun alussa tehokkaampi viemään katkonsa maaliin, josta erokin syntyi. Vastustaja finaalissa oli parempi luvuin 11-6, mutta juuri tällaisten matsien intensiteettiä tultiinkin tänne hakemaan.

Antti “AJ” Järvi, valmentaja
Kaksi pelaajaa hyppää kiekkoon.
Sanna Jalovaara (oik.) ilmatilannekamppailussa. Kuva: Santa Siņica

Tulostaululle merkittyjen pisteiden lisäksi joukkueet ansaitsivat myös kiitettävän määrän spiritpisteitä. Matiaksen Gäng ei pelannut yhtään ottelua, jossa jompikumpi joukkueista olisi saanut alle 10 spiritpistettä. Joukkueen oma keskiarvo 10.8 oli turnauksen keskitasoa. Spiritvoittajan Tartu Ultimaten keskiarvo oli peräti 12.2.

Kaikkien otteluiden tulokset löytyvät turnauksen ottelutaulukosta. Molempien päivien ottelutallenteet löytyvät Estonia Ultimaten YouTube-kanavalta.

Tasaisen vahva joukkue

Joukkueprojekti sai alkunsa, kun syksyn 2023 juniorileirillä tutustuneet Saara Tamminen ja Sanna Jalovaara saivat kuulla turnauksesta ja päättivät kasata joukkueen lyhyellä varoitusajalla. Lopulta Matiaksen Gängin kokoonpanossa oli edustettuna useita seuroja ympäri Suomen: Espoon Rennot Heittelijät, Espoo Ultimate Club, Jyväskylä Sleepwalkers, Lempäälän Kisa sekä Vihdin Rennot Heittelijät. Joukkueen valmentajaksi saatiin EUC:n juniorivalmentaja Antti Järvi ja lisäksi matkassa oli mukana muutama huoltaja.

Oli todella mukava reissu todella mahtavalla porukalla. Vaikka oltiinkin treenattu vain yksi viikonloppu yhdessä, joukkueelle oli muodostunut todella hyvä ja vahva joukkuehenki, joka sitten turnauksessa saattoi meidät finaaliin asti. Turnaus oli todella hyvää kokemusta koko joukkueelle, kun pääsimme pelaamaan uusia ja erilaisia joukkueita. Finaalissa sitten hävisimme, mutta kaikille jäi kuitenkin käteen paljon kokemusta ja hyvä fiilis.

Matias Pentikäinen, kapteeni

Yleisesti joukkueelle jäi positiivinen kokemus projektista. Varsinaisia tulostavoitteita ei oltu asetettu vaan tarkoituksena oli vain lähteä katsomaan, miten ulkomailla pelataan ja millä tasolla Suomessa ollaan muihin verrattuna. Suurimmalla osalla pelaajista ei ollut muita odotuksia kuin kehittyä ja päästä pelaamaan yhdessä.

Valmentaja Järvi komppaa pelaajien kokemuksia: “Reissusta jäi valmentajalle tosi hyvä fiilis – kivalla porukalla on aina kiva mennä ulkomaille pelaamaan kovia pelejä ja uusia vastustajia vastaan. Hopeasija oli myös kova saavutus, josta saa olla ylpeä. Turnauksesta saatiin hyvä referenssipiste millä tasolla ulkomailla mennään, ja siitä saadaan varmasti taas uutta motivaatiota kunkin omiin treeneihin.”

Sekä valmentajan että pelaajien mukaan Matiaksen Gängin etuna turnauksessa oli tasaisen vahvat yksilöt, millä joukkue pystyi paikkaamaan yhteisen treenin puutetta. Kaikki pelaajat tekivät pisteitä ja saivat onnistumisia. Sen sijaan vastustajilla rosterin sisällä oli enemmän hajontaa.

“Onnistuttiin kelvollisesti tunnistamaan nopeasti vastustajajoukkueiden tärkeät pelaajat ja saatiin heidät puolustettua tarpeeksi tehottomiksi. Pelitavallisesti vastustajissa oli tuttua Baltiaa: juostaan kovaa avoimeen ja sisäpelissä käytetään paljon yläheittoja, kuten Pohjoismaissakin”, täydentää Järvi. “Omassa pelissä pyrittiin käyttämään simppeliä mutta myös vapaata, pelaajien vahvuuksia tukevaa pelitapaa.”

Pelillisten asioiden lisäksi joukkue nosti onnistumiseksi sen, että kaikki pystyivät pelaamaan jokaisen pelin ja kävelemään omin avuin pois hallilta. Kenellekään ei tullut mitään uusia pahempia loukkaantumisia. Vahvuus oli myös joukkueen hyvä yhteishenki, jonka pelaajat uskovat kantavan seuraaviinkin projekteihin.

Kaapo Peura etsii heittopaikkaa. Kuva: Santa Siņica

Mikä on U20 Mixed Indoor Cup?

U20 Mixed Indoor Cup ei ole Euroopan kattojärjestön (European Ultimate Federation) alainen mestaruuskilpailu vaan Viron liitokiekkoliiton ja paikallisen ultimateseuran Saku Ultimaten järjestämä tapahtuma, jonka tarkoituksena on tarjota Viron ja naapurimaiden junioripelaajille mahdollisuus kansainvälisiin peleihin. Turnaus on kaksipäiväinen. Tämän kevään turnauksessa oli seitsemän joukkuetta neljästä eri maasta.

Valmentaja Järvi oli tyytyväinen turnauksen järjestelyihin: “Turnaus oli hyvin järjestetty, lokaationa tosi hyvä varsinkin pääkaupunkiseutulaisille. Koska hallille pääsi melko kätevästi julkisilla, ei omia autoja tarvittu. Halli ja puitteet oli myös uudet, tilavat ja muutoinkin todella hyvät, ainoa miinus järjestetyn ruokailun puuttumisesta. Majoitus hommattiin itse, ja se toimi oikein hyvin. Kustannukset turnauksesta per pelaaja oli satasen luokkaa pois lukien ruokailut ja omat ostokset, joten ulkomaanturnaukseksi kovin edullinen. Lähtisin ehdottomasti uudelleen!”

Matiaksen Gängin kokoonpano

  • Aida Westerberg (ViRHe)
  • Arvi Tuuri (EUC)
  • Helmi Koikkalainen (LeKi)
  • Kaapo Peura (EUC)
  • Matias Pentikäinen (EUC)
  • Pieti Siivola (EUC)
  • Roope Kettunen (ERHe)
  • Saara Tamminen (JSW)
  • Sanna Jalovaara (EUC)
  • Torsti Visuri (EUC)