Transsukupuolisten pelaajien edustusoikeudet Liitokiekkoliiton sarjoissa

Liitokiekkoliiton hallitus on päättänyt transsukupuolisten pelaajien edustusoikeuksista:

Suomen Liitokiekkoliiton alaisissa sarjoissa täysi-ikäisen pelaajan sukupuoliedustus määräytyy juridisen sukupuolen mukaisesti. Naisten sarjassa ja mixedsarjan naiskiintiössä voivat edustaa pelaajat, joiden juridinen sukupuoli on nainen. Mixedsarjan mieskiintiössä voivat edustaa kaikki pelaajat, jotka voivat pelata avoimen sarjassa. Avoimen sarjassa voivat edustaa kaikki sukupuoleen katsomatta.

Edustusoikeuksien linjaus noudattaa kansainvälisen kattojärjestön WFDF:n ultimaten kilpailusääntöjen liitteen uusinta päivitettyä versiota.

Liitokiekkoliiton hallituksen päätös edustusoikeuksista koskee kaikkia Liitokiekkoliiton alaisia liitokiekkolajeja.

Sukupuolen vahvistaminen SuomiSportiin

Tarvittaessa sukupuoliedustus tarkistetaan SuomiSportin rekisteristä, joten SuomiSportin tietojen tulee vastata väestötietorekisterissä olevia tietoja. SuomiSport tunnistaa automaattisesti pelaajan sukupuolen rekisteröitymisen yhteydessä ilmoitetun henkilöturvatunnuksen perusteella. Jos pelaaja vahvistaa sukupuolensa eli korjauttaa väestötietojärjestelmään merkityn sukupuolensa vastaamaan sukupuoli-identiteettiään, tieto uudesta henkilöturvatunnuksesta ja vahvistetusta sukupuolesta eivät siirry automaattisesti SuomiSportiin vaan tiedot pitää erikseen päivittää.

Sukupuolen vahvistamista toivovan pelaajan pitää ottaa yhteyttä SuomiSportin asiakaspalveluun ja toimittaa virallinen dokumentaatio henkilötunnuksensa vaihtumisesta. On myös mahdollista luoda uudella henkilöturvatunnuksella uusi tili ja pyytää asiakaspalvelua yhdistämään tilit. Myös tällöin tarvitaan virallisen dokumentaation siitä, että kyseessä on sama henkilö (dokumentissa näkyy sekä vanhat tiedot että uudet).

Suomisportin asiakaspalvelu palvelee arkisin 9-15 välillä ja käsittelyajat ovat hyvin lyhyitä. Ensimmäisen yhteydenoton jälkeen asiakaspalvelu vastaa suojatulla sähköpostilla, minkä jälkeen dokumentit voi toimittaa tietoturvallisesti.

Sukupuoliedustus sukupuolen vahvistamisen prosessin ollessa kesken

Pelaaja voi edustaa sukupuoli-identieettiään vastaavaa sukupuolta heti sen jälkeen, kun hän on jättänyt hakemuksen sukupuolen vahvistamisesta väestötietojärjestelmään. Pyydettäessä pelaaja toimittaa tositteen jätetystä hakemuksesta.

Sukupuoliedustus alaikäisillä pelaajilla

Alaikäisten pelaajien kohdalla sukupuoliedustus määräytyy sukupuoli-identiteetin mukaan. Alaikäisen pelaajan sukupuoliedustusta ei tarvitse erikseen ilmoittaa liitolle, vaan se on seuran sisäinen asia.

Juniorisarjassa on käytössä nais- ja mieskiintiöiden sijaan naiskiintiö ja avoimen kiintiö. Jos pelaaja ei koe kuuluvansa naiskiintiöön, hänet lasketaan mukaan avoimen kiintiöön.

Sukupuolijakauman varmistaminen ultimaten mixedsarjassa

Jos joukkue on epävarma toisen joukkueen kentällisen sukupuolijakumasta ennen avausheittoa, varmistetaan jakauma WFDF:n määrittelemin ultimaten käsimerkein. Sukupuolijakaumaa kysyvän joukkueen kentällä olevat pelaajat näyttävät käynnissä olevan pisteen sukupuolienemmistön sijaan kukin oman sukupuolikiintiönsä käsimerkin. Toisen joukkueen pelaajat vastaavat näyttämällä kukin oman sukupuolikiintiönsä käsimerkin.

Lisätietoa

**

[EDIT 01.06.2024 KLO 19.53 Päivitetty mixedsarjan mieskiintiö vastaamaan SLKL hallituksen keskiviikkona 29.05.2024 kokouksessaan tekemää uutta linjausta. Uusi linjaus tehtiin, jotta se olisi linjassa WFDF:n vastikään julkaiseman uuden kilpailusääntöjen liitteen kanssa.]