Kesän tourit on taputeltu – finalistit selvillä

Sakun Shakkinappulat voitokkaan tourin jälkeen

Syksy tarjoili parastaan säiden puolesta viime viikonloppuna pelatulle Mixed SM-tour 2:lle. Pirkkahallin kentilllä nähtiin runsaasti tapahtumarikkaita pelejä, sekä tiukkaa taistelua kesäkauden finaalipaikoista.

Lauantai

Syksyinen aamukaste toi lauantain ensimmäisiin peleihin oman haasteensa, kun pelivälineet kastuivat hyvin nopeasti maahan osuessaan. Toisaalta märkä nurmi loi täydelliset olosuhteet levytyksille, joita myös nähtiin runsaasti pelien aikana. Kotijoukkue UFO lähti heti ensimmäisessä pelissä haastamaan Helsinki Ultimatea olemalla vielä tasalukemissa 8-8 tilanteessa. Helsinkiläiset muistivat kuitenkin, mitä peleissä on panoksena ja löysi uuden vaihteen, vieden lopulta kohtaamiseen nimiinsä lukemin 10-15. Muut top 3 joukkueet aloittivat turnauksena vakuuttavammin, kun ERHe voitti Turku Terrorin 15-2 ja Sakun Shakkinappulat Disqwalkersin 3-15.

Helsinki Ultimaten ja Sakun Shakkinappuloiden kohtaaminen oli molemmille joukkueille tourin tärkeimpiä otteluita. SaSha päätti pelin alusta asti ottaa ohjat käsiinsä menemällä 0-3 johtoon. Puoliajalle mentiin jopa lukemissa 4-8, eikä helsinkiläisillä näyttänyt olevan enää mahdollisuutta päästä mukaan peliin. Toisella puoliajalla he onnistuivat kuitenkin kuromaan kahdella katkomaalilla eroa umpeen, mutta herääminen tapahtui liian myöhään. Lopulta peli päättyi SaShan voittoon lukemin 10-13. Voitto oli SaShalle äärimmäisen tärkeä finaalipaikkaa silmällä pitäen. Päivän loput ottelut menivät pitkälti samoissa lukemissa, mitä edelliselläkin tourilla ja tourin sarjataulukko oli taas melko selkeästi jakautunut kahteen kolmikkoon.

Sunnuntai

Finaalipaikkojen kannalta ratkaisevat pelit käytiin sunnuntaina. Helsinkiläisillä ei ollut enää vaikutusvalta omissa käsissään, vaan heidän piti toivoa ERHeen menestystä SaShaa vastaan. Jännittää saikin pelin loppuun asti, kun SaSha onnistui niukasti voittamaan universella espoolaiset lukemin 15-14. Pisteitä vaihdeltiin käytännössä läpi pelin tasaiseen tahtiin ja molempien joukkueiden hyökkäyspeli oli erittäin puhdasta. Kaksi katkomaalia syntyi molemmille joukkueille, eikä piste-ero koskaan ollut kahta maalia suurempi. Kentän laidalta pelin tempo näytti ehdottomasti kovimmalta koko viikonloppuna ja molemmilta joukkueilta nähtiin häikäsevän tarkkoja pitkiä heittoja, viime hetken levykatkoja ja upeaa tiimipeliä. Pelin avainasemassa SaShan osalta oli Jaakko Junttu, joka kirjasi nimiinsä kiitettävät 8 maalisyöttöä ja 3 maalia. ERHeen riveistä täytyy nostaa esiin osalle mahdollisesti tuntemattomampi Alec Stiller, joka vakuuttavilla suorituksillaan keräsi pelistä tehot 1+5, sekä useamman kriittisen katkon.

ERHeen ja SaShan kohtaaminen käytännössä ratkaisi finaalipaikat ja viimeistään tiputti helsinkiläiset pois kilpailusta. Espoolaisten ja helsinkiläisten kohtaaminen oli kuitenkin vielä edessä, ja vaikka panosta pelissä ei juurikaan ollut, oli silti pelin tempo korkealla. Vaikka ERHe onnistui viemään pelin puoliajalle lukemissa 8-7, ei Helsinki Ultimate suostunut luovuttamaan. Vakuuttavan toisen puoliajan päätteeksi helsinkiläiset lopulta veivät kohtaamisen nimiinsä lukemin 12-14. Helsinki Ultimaten sijoittuessa molemmilla toureilla toiseksi, eivät heidän pisteet riitä paikkaan SM-finaalissa. Mieleen nousi heti viime vuoden avoin SM-sarja, kun Otso kärsi saman kohtalon jäädessään ulos SM-finaalista ensimmäisen kerran useaan vuoteen.

Pronssiottelu

Tourin päätteeksi pelattiin vielä pronssiottelu sarjapisteissä neljänneksi sijoittuneen UFO:n ja kolmanneksi sijoittuneen Helsinki Ultimaten välillä. Peli sai täysin erilaisen alun, mitä joukkueiden kohtaamisessa nähtiin lauantaina, kun Helsinki Ultimate meni kohtuu ripeästi 6-1 johtoon. Puoliajalle mentiin lukemissa 8-3. Pettymys finaalipaikan menettämisestä ei näyttänyt helsinkiläisten peliä paljon haittaavan, kun peli päättyi 15-7 Helsinki Ultimaten hyväksi. Onnittelut SM-pronssista Helsinki Ultimate!

Finaalispekulaatio

Tämän vuoden mixed-sarjan finaalissa tullaan näkemään uusi mestari. ERHe avasi viime vuonna ulkokenttien mitalitilinsä päätymällä pronssille. SaSha on taas ensimmäistä kautta mukana ulkokentillä SM-sarjassa, mutta joukkueesta löytyy runsaasti kokeneita pelaajia. Shakkinappulat onnistuivat myös sisäkauden debyytillään voittamaan heti mixed sarjan SM-kultaa.

Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset ovat tällä hetkellä 1-1, mutta maaliero on kuitenkin ERHeen eduksi, kun ensimmäisellä tourilla he voittivat SaShan melko selkein lukemin. Joukkueiden sisäisiä pistetilejä tarkastellessa, sekä pelejä seuranneena vaikuttaisi siltä, että SaShan peli nojaa vahvemmin pienemmän ydinporukan ympärille, kun ERHeellä on vastuut jakautuneet tasaisemmin. ERHe on myös pidempään pelannut yhdessä samalla porukalla. Vaikka ulkopuolisia kiinnityksiäkin joukkueessa on mukana, oli ERHeen joukkuhenki ja asenne kentällä kesän aikana aivan omalla tasollaan. Yksittäisessä ottelussa nämä tekijät voivat olla ratkaisevassa roolissa, kun kuka tahansa joukkueesta pystyy ottamaan vastuuta ja taisteluhenki pysyy yllä.

SaShan riveistä löytyy todennäköisesti enemmän kokemusta mitalipeleistä ja paljon pelaajia, jotka pystyvät suoriutumaan paineen alla ratkaisevissa tilanteissa. Jos he onnistuvat aktivoimaan koko joukkueen mukaan peliin alusta asti, voi ERHeellä olla tiukat paikat edessä. Erityisen tärkeää SaShalle olisi, että espoolaisille ei anneta vahvaa alkua, sillä sitä momentumia voi olla vaikea pysäyttää. En kuitenkaan usko, että shakkinappulat ovat saavuttaneet tai näyttäneet vielä täyttä potentiaaliaan. Joukkueesta kuitenkin löytyy todella paljon monipuolisia ja nuoria pelaajia, jotka voivat hyvin lyhyessäkin ajassa nostaa tasoaan merkittävästi.

Kummallakaan joukkueella ei ole vielä ollut täyttä rosteria kasassa kesäkaudella ja avainpelaajia on puuttunut molemmilta toureilta. Vaikka pelin taso joukkueilla on ollut erittäin hyvää, voi odotettavissa olla vielä jotain kovempaa, mitä ollaan kauden aikana nähty. Joka tapauksessa finaalipelistä on odotettavissa erittäin jännittävä taistelu, johon ennakkosuosikkia ei voi nimetä.

Tätä ottelua et halua missata!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän