Finaaliennakko

Ultimate.fin artikkelikuva 1

Tulevana viikonloppuna laitetaan kesäkausi pakettiin SM-finaalien merkeissä. Suomen mestaruudet ratkaistaan finaalitapahtumassa tänä vuonna avoimen, naisten, mixedin sekä U17 -sarjan osalta. Tapahtuman järjestäjinä toimivat LeKi ja UFO. Pelit pelataan Lempäälässä Hakkarin Urheilukentällä, jossa päästään nauttimaan vielä viimeistä kertaa luonnonurmesta tällä kaudella. Finaalit tullaan myös striimaamaan Ruutuun, joten tekosyitä tapahtuman seuraamiselle ei ole! Ota linkki talteen tästä.

Aikataulut:

  • 12:15 avoin
  • 13.45 naiset
  • 15.00 U17
  • 16.00 mixed
  • 17.30 palkinnot

Avoin

Lauantaina päästään nauttimaan jopa perinteikkäästä Otson ja PirUn kohtaamisesta kultamitalipelissä. Avoimen sarjan El Clásicossa tullaan näkemään kaksi erittäin voitonnälkäistä joukkuetta, kun pirkanmaalaiset lähtevät kotikentällään puolustamaan viime vuoden mestaruutta. Viime vuoden kesäkausi päättyi Otson kannalta pettymykseen, kun he jäivät finaalipelin ulkopuolelle ensimmäistä kertaa useaan vuoteen.

Tällä kaudella PirU ja Otso ovat kohdanneet yhteensä kolmesti: kaksi kertaa SM-toureilla ja kerran ulkomailla Malmön Summer Invitessa. Ensimmäinen kohtaaminen päättyi jopa murskalukemin Otson hyväksi 15-6, mutta sen jälkeen PirU on onnistunut viemään loput kohtaamiset nimiinsä. Ainakin espoolaisten leirissä peleistä on otettu paljon opiksi ja kehitelty ja hiottu taktiikoita PirUlaisten pysäyttämiseksi.

Pirkanmaalaisten pelaajavalmentaja Juho ”Pulu” Pulakka on kuitenkin lähdössä finaaliin luottavaisin mielin. ”PirUn porukalla kausi on ollut hienosti nousujohteinen ja finaalista haetaan kauden parasta suoritusta. Loppukauden loukkaantumiset ovat vaivanneet ja pelikykyisen rosterin koko ei ole ihan niin iso kuin haluaisimme, mutta onneksi kyseessä on vain yksi ottelu, jolloin hieman pienempi pelaava kokoonpano ei niin haittaa.” kertoo Pulakka toimitukselle.

Molemmista joukkueista löytyy hyvin monipuolista osaamista ja kokeneita pelaajia, joten odotettavissa on erittäin tasainen kamppailu mestaruudesta. Nähtäväksi jää, tuoko espoolaisten tekemä työ tulosta, ja kuinka ison edun kotikenttä tuo pirkanmaalaisille.

Naiset

Naisten sarjassa espoolainen Atletico on osoittanut jälleen vahvuutensa lunastamalla molemmat finaalipaikat finaalitapahtumasta. Naisten sarja jäi lopulta vain yhden tourin mittaiseksi tänä kautena ja pelimuotona nähdään poikkeuksellisesti 5v5. Luvassa on siis erittäin nopeatempoinen finaali, jossa nopea kiekonkäsittely ja 1v1 tilanteet ovat tärkeässä roolissa.

Kottaraiset onnistuivat voittamaan naisten tourin Vuosaaressa puhtaalla pelillä. Seuran sisäinen kamppailu päättyi melko turvalliseen 15-10 voittoon Kottaraisten hyväksi. Joukkueet ovat kuitenkin rakennettu tasavahvoiksi, joten kesän tourin tulokset eivät varmasti tule kertomaan finaalipelin kulusta. SM-kulta on joka tapauksessa matkustamassa jo kahdettatoista kertaa putkeen espoolaisseuran palkintokaappiin, joten luvassa voi olla hyvinkin highlight -pitoinen ottelu, kun suorituspaineet eivät ole niin korkealla.

Vaikka naisten sarja Suomessa jäikin 5v5 muotoiseksi, on Atletico näyttänyt vahvuutensa ulkomailla 7v7 kentillä. Malmön Summer Invitessa menestystä tuli naisten sarjan voiton muodossa.

U17

Junioreiden finaalissa kohtaavat espoolainen EUC ja pirkanmaalainen LeKi. Toistaiseksi kauden aikana voittamaton EUC lähtee finaaliin vahvoista asetelmista, vaikka mukana onkin melko tiivis rosteri. ”Siinä on toki hyviä puolia, että kaikki pääsee hyvin pelin flowhon, mutta toisaalta loukkantumisvaraa ei juuri ole.” tuumaa espoolaisten toinen valmentaja Antti ”AJ” Järvi.

Treeniaktiivisuus espoolaisilla on ollut todella hyvää ja kauden aikana ilmenneitä haasteita on päästy harjottelemaan säännöllisesti. Myös säännölliset 5v5 pelit treeneissä ovat mahdollistaneet harjoitellen asioiden tuomista käytäntöön.

Järvi kuvailee joukkueen fiilistä hyväksi. Finaaliin lähestytään samalla tavalla kuin mihin tahansa otteluun: tavoitteena on pitää hauskaa ja tehdä harjoiteltuja perusjuttuja. ”Sitä kautta se menestys tulee jos on tullakseen”. Järvi jatkaa. Seuran toinen valmentaja Meeri Mäkihelmi uskoo siihen, että voiton nälkä on erityisen suuri, sillä monille pelaajista on kyseessä viimeinen vuosi junnuissa. Tilanne voi tuoda myös pelaajille normaalia suuremmat paineet onnistua. ”Vaikka sanoin että tämä on ”kuin mikä tahansa muukin ottelu”, meidän pitää valmistautua hyvin varsinkin mentaalipuolella ja kanavoida mahdollinen jännitys positiivisesti keskittymiseen itse matsissa.” toteaa Järvi.

Vaikka EUC omaa pienen edun vanhemmalla ja hieman fyysisemmällä joukkueella, on LeKi onnistunut osoittamaan olevansa erittäin kilpailukykyinen joukkue. Viime talvena LeKi onnistui viemään sisäkenttien U17 SM-kullan nimiinsä espoolaisten nenien edestä. Joukkue on täynnä erittäin lahjakkaita kiekollisia pelaajia, joista monilta löytyy jo runsaasti kokemusta nuoresta iästä huolimatta. Lisäksi joukkueelta löytyy selkeä pelikirja ja systeemi, jota kaikki noudattavat kentällä.

Myös LeKin valmentajana toimiva Pulakka on ollut tyytyväinen finaaliin valmistautumiseen. ”Junnujen kanssa ollaan otettu hyvä viimeinen puristus kauden treenaamiseen ja ollaan saatu treeneissä hyvin apua muilta Pirkanmaan pelaajilta. Kauden aikana EUC on ollut voittamaton, mutta valmennus on miettinyt keinot Espoolaisten yllättämiseen. Toivotaan, että kaikki pelaajat (sekä omat että vastustajat) pysyvät terveenä syksyn flunssaepidemioista huolimatta.” kertoo Pulakka.

Mixed

Mixedissä on ainutlaatuinen tilanne, kun sekä ERHeellä, että Sakun Shakkinappuloilla on edessä seurahistorian ensimmäinen SM-finaali ulkokentillä. Joukkueet ovat kohdanneet kahdesti kesän aikana, joista voitot ovat jakautuneet tasan. Maaliero on hieman ERHeen eduksi, mutta kaikki merkit enteilisivät äärimmäisen tasaista ja viihdyttävää finaaliottelua, kun molemmista joukkeuista löytyy paljon fysseä, kiekkotaitoa ja rohkeutta pelata kiekko tiukkoihinkin paikkoihin. Pitkiä heittoja on varmasti luvassa runsaasti.

ERHeen pelaajavalmentaja Mikkko Alitalo kertoi espoolaisten valmistautumisesta tulevaan otteluun: ”ERHe on lähdössä hyvällä fiiliksellä seuran historian ensimmäiseen SM-finaaliin, ja on ollut hienoa kuinka koko seura on kannustanut ja tukenut joukkuetta. Tiedostamme että vastaan on tulossa todella kovatasoinen joukkue, jonka rosteri on vain kauden myötä koventunut, mutta uskomme myös omaan peliimme ja pelaajiimme, ja finaalista tulee varmasti tiukka kamppailu. Olemme n. kuukauden ajan seuran treenien peliosuudessa kerran viikossa saaneet harjoiteltua kilpajoukkueen kesken, kun treenaajia on riittänyt kahteen samanaikaiseen peliin. Toki vieläkään ei ole ollut treenikertaa jossa olisi ollut koko joukkue kasassa kerralla.”

Edukkaan aseman espoolaisilla varmasti tuo yhteiset treenikerrat, kun SaShan rivit ovat jakautuneet enemmän ympäri Suomea. SaShalta löytyy kuitenkin keskimäärin enemmän kokemusta finaalipeleistä eri sarjoista, sekä monet joukkueen pelaajat ovat pelanneet jo paljon yhdessä muissa seuroissa. Kuten aiemmassa artikkelissa jo todettiin, SaShalta löytyy todennäköisesti enemmän varmuutta ratkaisevissa tilanteissa, mikä tiukan pelin edetessä voi olla hyvin kriittisessä asemassa. Espoolaisten joukkuehenki ja asenne kentällä ovat kuitenkin olleet aivan omalla tasollaan, ja pelin lähtiessä vahvasti käyntiin voi olla hyvinkin haastavaa saada heidän momentuminsa pysäytettyä.

Molemmilla joukkueista on ollut viime vuodet hyvin nousujohteisia, kun ERHe onnistui nappaamaan viime vuoden mixed-sarjasta seurahistorian ensimmäisen mitalin voitokkaan pronssiottelun päätteeksi. Nyt edessä on seurahistorian ensimmäinen SM-finaali. SaSha ilmestyi kuin tyhjästä viime talvikaudelle ja onnistui debyytillään viemään sisäkenttien mixed-sarjan mestaruuden nimiinsä. Tahto toistaa sama temppu ulkokauden debyytissä on varmasti äärimmäisen korkea. Luvassa on todennäköisesti tapahtuman mielenkiintoisin ottelu, jota et halua missata!

Linkki Ruutuun: https://www.ruutu.fi/stream/4598872

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän