Vuoden 2024 Suomen mestaruudet ratkaistiin viikonloppuna

Avoimen, naisten, mixedin ja U17 -sarjojen voittajajoukkueet

Viime lauantaina Hakkarin urheilukenttä täyttyi ultimatekansalla ulkokauden finaalitapahtuman merkeissä. Aurinkoinen ja jokseenkin tuulinen päivä tarjoili miellyttävät peliolosuhteet jokaiselle sarjalle. Päivän aikana pelattiin finaalit avoimessa, naisissa, U17, sekä mixed -sarjoissa ja pelien sisältö oli hyvin monipuolinen.

Avoin

Avoimessa sarjassa ei jäänyt epäselvyyttä voittajasta, kun espoolainen Otso kukisti kotijoukkue PirUn murskalukemin 15-5. Pirkanmaalaisten peli ei saanut oikein missään vaiheessa tuulta alleen ja vahvan alun jälkeen Otso sai ylläpidettyä momentuminsa käytännössä koko pelin alusta loppuun.

Kauden aiemmista kohtaamisista oli kaksi kolmesta mennyt PirUn nimiin ja espoolaisilla on ollut hankaluuksia PirUn hyökkäyksen pysäyttämisessä. Otso osoitti harjoittelun kuitenkin tuoneen tulosta, kun espoolaisten puolustus onnistui moneen otteeseen katkomaan syöttöjä ja pakottamaan PirUn ahtaalle. Lisäksi katkojen jälkeen onnistuttiin vastahyökkäykset kantamaan merkittävän suurella prosentilla vastustajan maaliin. Pisteet olivat lähes poikkeuksetta hyvin lyhyitä ja peliajastakin jäi noin 15 minuuttia käyttämättä. Finaalin MVP:ksi palkittiinkin puolustuskentän avainpelaaja Roni Hotari. Hän onnistui vakuuttavan pelin päätteksi kirjaamaan nimiinsä neljä maalisyöttöä ja yhden maalin (4+1).

Espoolaiset onnistuivat palaamaan kiinni mitalikantaan jäätyään poikkeuksellisesti ulos finaaleista viime vuonna. Kyseessä oli joukkueen yhdeksäs SM-kulta, eikä vuoden 2011 jälkeen ole toistaiseksi PirUn ja Otson lisäksi muut joukkueet onnistuneet kultamitalia lunastamaan nimiinsä.

Avoimen MVP Otson Roni Hotari #34 kiekossa. Kuva: Mirka Pihlaja

Naiset

Naisten sarjassa pelattiin Atleticon sisäinen kamppailu, kun espoolaisseura jakautui kesäkaudelle kahteen tasaiseen joukkueeseen: Atleticoon ja Kottaraisiin. Voittajalla ei sinänsä ollut merkitystä, kun mestaruus oli joka tapauksessa matkustamassa jo kahdennettatoista kertaa putkeen Atleticon palkintokaappiin.

Kesän tourilla Kottaraiset olivat onnistuneet viemään tourvoiton nimiinsä puhtaalla pelillä, eikä muista joukkueista ollut heille juuri vastusta. Tasaisin peli pelattiin Atleticon ja Kottaraisten välillä, mikä päättyi 15-10 Kottaraisille. Finaaliottelusta saatiin kuitenkin aikaiseksi hyvinkin mielenkiintoinen kamppailu, kun joukkueet veivät pelin universe-pisteelle asti. Erittäin vahvan alun saanut Atletico ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään alun piste-eroaan ja tasaisen pisteiden vaihtelun jälkeen Kottaraiset onnistuivat lopulta viemään finaalin nimiinsä 13-12. Finaalin MVP:ksi palkittiin Kottaraisten Pinja Rajala, joka onnistui ns. targettipelaajan roolissa kuittaamaan itselleen yhden maalisyötön ja 5 maalia (1+5).

Naisten MVP Kottaraisten Pinja Rajala ottamassa kiekkoa kiinni. Kuva: Mirka Pihlaja

U17

Junioreiden finaalissa nähtiin paljon huikeita yksilösuorituksia, tiimipeliä, sekä pitkiä pisteitä. EUC lähti peliin todella vahvasti vieden pelin puoliajalle lukemissa 6-1. Peli näytti jo selvältä, mutta toiselle puoliajalle löysi LeKi täysin uuden vaihteen silmään. Pelin aikakaton lähestyessä, ei kumpikaan joukkue löytänyt eväitä ratkaisevan maalin tekemiseksi. Toiseksi viimeinen piste kesti vajaat 13 minuuttia, jonka aikana kiekko kääntyi lukemattomia kertoja. LeKin viedessä kyseisen pisteen itselleen saivat he vielä mahdollisuuden taistella mestaruudesta. Pitkä piste ei kuitenkaan riittänyt väsyttämään espoolaisia tarpeeksi.

Pelkästään toisen puoliajan perusteella mestaruus olisi mennyt lempääläisten taskuun, mutta EUC:n ylivoimainen ensimmäinen puoliaika riitti kantamaan joukkueen mestaruuten pelin päätyttyä lopulta 8-5 espoolaisseuran hyväksi. Voitto oli varmasti merkittävä seuran junioreille, kun suuri osa joukkueesta pelasi viimeistä kauttaan ulkokentillä juniorisarjassa. Ensi vuonna aikuisten sarjassa tullaan todennäköisesti näkemään kasa uusia nuoria kasvoja. Finaalin MVP:ksi palkittiin EUC:n Matias Pentikäinen, joka rakentajaroolista oli avainasemassa EUC:n voitossa. Tehojen puolesta pelin aikana Pentikäiselle kertyi kaksi maalisyöttöä ja yksi maali (2+1).

U17 MVP EUC:n Matias Pentikäinen markkerina. Kuva: Mirka Pihlaja

Mixed

Päivän kruunasi ERHeen ja Sakun Shakkinappuloiden kohtaaminen mixed-finaalissa. Kaikki merkit pitivät paikkansa ja joukkueet tarjoilivat varsinaisen jännitysnäytelmän. SaSha onnistui pitämään espoolaiset pelin alusta kurissa nousten parhaimmillaan 5-1 johtoasemaan. Puoliajalle mentiin SaShan johdossa lukemissa 8-4, eikä espoolaisilla näyttänyt olevan mitään saumaa haastaa Shakkinappuloita.

Puoliajalla käydyt puheet kuitenkin toivat uutta virtaa espoolaisille, kun useamman breikin jälkeen peli oli yhtäkkiä tasan 11-11. SaShan ratkaisukyky paineen alla oli kuitenkin ylivertainen, eikä lopuissa pisteissä ERHeen vahva nousu enää riittänyt. Peli päättyi lukemiin 14-11 SaShan hyväksi ja uusi mixed-sarjan Suomen mestaruus oli selvillä. Pelin MVP:ksi palkittiin SaShan Milo Brown, joka huikeilla levyillään, sekä erittäin monipuolisella varmalla pelillä kirjasi tehoiksi yhden maalisyötön ja kolme maalia (1+3).

Voittonsa myötä SaSha jatkoi siitä, mihin talvikaudella jäivät. He ovat onnistuneet nyt sekä sisäkentillä, että ulkokentillä debyyttikaudellaan viemään SM-kultaa ja ovat molemmissa sarjoissa hallitsevia Suomen mestareita.

Mixed MVP SaShan Milo Brown kiekossa. Kuva: Mirka Pihlaja

Kesäkausi on täten saatu pakettiin ja seuraavaksi päästään palailemaan sisäkentille. Jos finaalit jäivät katsomatta tai pelaajat haluavat päästä ihailemaan omia suorituksiaan, löytyy koko finaalitapahtuman tallenne nyt Ruudusta!

Suuret onnittelut kaikille mitalisijoille päätyneille joukkueille ja erityisesti tuoreille Suomen mestareille!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän