Vaasa Saints 15 vuotta!

Saints 15_1Vaasalainen liitokiekkoseura Vaasa Saints juhlisti 15-vuotista taivaltaan lauantaina 3.5.2014 juhlagaalassa. Juhliin osallistui noin 30 seuran nykyistä ja entistä pelaajaa. Iltaan sisältyi maittavaa ruokaa, hauskaa ohjelmaa ja nostalgista menneiden muistelua.

Vahvan ultimatehistorian päälle rakennettu seura

Vaasalaisen ultimaten historia alkaa vuodesta 1986, jolloin Vaasan yliopiston liitokiekkokerho Waasan WetoWoima perustettiin opiskelijavoimin. Myös paikallinen toiminta alkoi aktivoitua 80-luvun lopulla ja eri liitokiekkolajeja kattanut suurseura Wasa Thunder perustettiin vuonna 1992. Toiminta Vaasan ultimaterintamalla kuitenkin hiljeni 90-luvun loppua lähestyttäessä, ja tällöin ultimateaktiivit päättivät korjata suunnan perustamalla Vaasa Saintsin. Saintsin perustamisen takana toimivat pitkän linjan puuhamiehet Pasi Roimela sekä Arttu Hautamäki, joiden lisäksi seuran perustamiskokoukseen osallistuivat Ville Roimela, Mika Vartiainen sekä Teemu Lempinen.

Vaikka seura jatkuvasti uudistuu luonnollisen pelaajavaihdon ollessa tyypillistä vahvasti juniori- ja opiskelijaultimateen panostavalle seuralle, säilyvät myös seuran historia ja perinteet toiminnassa mukana. Tätä historiaa säilyttää muun muassa viisi vuotta sitten vietetyn juhlavuoden kunniaksi julkaistu satasivuinen historiikki, johon on koottu niin seuran perustamista edeltävät vaiheet kuin tapahtumat ensimmäisen 10 vuoden ajalta.

Kilpailua kaikissa sarjoissa

Saints 15_2Pienemmälle paikkakunnalle tyypillisesti Vaasassa harjoiteltiin pitkään vain sekaharjoituksissa ja edelleen seurassa ovat jatkuvasti toisten kanssa tekemisissä niin naiset ja miehet kuin mastersit ja junioritkin. Saintsin avoimen sarjan joukkue osallistui Liitokiekkoliiton sarjoihin heti perustamisen jälkeen, mutta naisten joukkue sarjaan saatiin vasta kaksi vuotta myöhemmin yhteistyössä Turku Terrorin kanssa. Saints on kasvattanut vuosien varrella mittavan juniorikaartin, ja juniorityö alkoi heti seuran historian alkuvuotena. Juniorit ovatkin kartuttaneet seuran mitalitilastoja eniten keräämällä 18 SM-mitalia, joista kuusi on kultaista. Masters-rintamalla mitalitili avattiin tänä vuonna, kun WWW:n nimellä seuraa edustanut joukkue saavutti hopeaa ensimmäisissä Masters-sarjan SM-kilpailuissa.

Saints on kisannut mixed-sarjassa miltei poikkeuksetta vuodesta 2006 alkaen, ja tällä hetkellä seura on hallitseva suomenmestari kahdella perättäisellä voitolla. Mixed-menestyksen siivittämänä syntyi vaasalainen ultimateunelma, joka täyttyi kun joukkue osallistui ensimmäistä kertaa seurajoukkueena EM-arvokisoihin kesällä 2013. Tänä kesänä Saintsin mixed-joukkue jatkaa kansainvälistä kisaamistaan seurajoukkueiden MM-kilpailuissa.

Ahkeraa seuratoimintaa

Vaasa Saints on historiansa aikana toiminut tiiviisti yhteistyössä Waasan WetoWoiman kanssa, ja näiden kahden seuran yhteistyön valtakunnallisesti näkyvin tapahtuma on talvikauden aloittava NSUT-turnaus. Vaikka NSUT:eella on tärkeä rooli vaasalaisen ultimaten kulmakivenä, on paikallisesti puuhattu paljon muutakin seuratoimintaa. Tästä hyvä esimerkki on muun muassa vaasalaisen liitokiekkoilun lehti Friis-the-Bee, jota julkaistiin viiden vuoden ajan ennen digimedian yleistymistä.

Luonnollisesti seuratoimintaan on kuulunut myös kaikenkirjavia rekrytointiyrityksiä, yhdistystoimintaa sekä monenlaisten harjoitusten ja joukkueiden pyörittämistä. Pelimatkareissuilla tiiviiksi muodostunut seura kokoontuu vuosittain juhlistamaan niin kauden päättäjäisiä kuin pikkujoulujakin. Vaikka näissä tilaisuuksissa ihmiset vaihtuisivat niin muun muassa perinteiset kiertopalkinnot, suurella lajisydämellä ansaittava Irben Pytty ja esimerkillisistä otteista myönnetty Martina Ödman -palkinto, löytävät aina saajansa.

Millainen on Vaasa Saints 20 v?

Saints 15_3Seuran puheenjohtaja Antti Wiklund pohti juhlapuheessaan seuraa viiden vuoden päästä, ja totesi että kun yhdessä tekemisen henki pysyy yllä yhtä vahvasti kuin aiemminkin niin seuratoiminnalla ei pitäisi olla hätää. Juhlissa myös muisteltiin mitä on viimeisen viiden vuoden aikana tapahtunut, ja selkeästi huomasi seuran näinä vuosina nostaneen pelillistä tasoaan. Tästä hyvinä esimerkkeinä joukkueiden marssittaminen mitalipeleihin kaikilla sarjatasoilla ja saintsilaisten maajoukkue-edustus miltei kaikissa sarjoissa. Toivottavasti tämä kehityssuunta jatkuu.

Lauantain juhlagaala päättyi seuran näytelmäkerhon esitykseen, joka hauskutti yleisöä pelaajakarikatyyreillään. Toivottavasti vuoden 2019 juhlissa hyvästä ohjelmasta ja hauskasta illasta nauttii yhtä tiivis ja iloinen seura lukuisin nykyisin ja vanhoin jäsenineen.

 

Lähteet: Vaasa Saints 1999–2009 historiikki

Teksti: Laura Lappalainen

Kuvat: Terhi Teräväinen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän