Maailman liitokiekon kattojärjestö WFDF on päivittänyt kansainvälisiä kilpailusääntöjään eli ns. Appendix-dokumenttia. Uusin versio on voimassa kesäkuun alusta 2014 alkaen. Kansainväliset kilpailusäännöt sisältävät ohjeita mm. pelikenttien koosta, aikarajoista, varustuksesta, poikkeuksellisista sääoloista, kielenkäytöstä, peliasuista sekä turnaussysteemistä WFDF:n järjestämissä turnauksissa. Näitä ovat mm. MM-kilpailut, maanosien mestaruuskilpailut sekä seurajoukkueiden MM-kilpailut.
Tärkeimmät muutokset kilpailusäännöissä ovat game advisor -toimitsijoiden lisääminen sekä käsimerkkien uudistaminen.
Uudet ”game advisorit” neuvovat tilanteiden ratkaisussa
Game advisorit ovat toimitsijoita, joiden tehtävänä on avustaa pelaajia sääntöihin liittyvien erimielisyyksien ratkaisemisessa sekä tiettyjen sääntöjen (esim. aikarajat, rajaviivat) noudattamisessa. Game advisorit ovat saaneet mallia USA:ssa käytössä olevista observereista eli tarkkailijoista. Erona observereiden ja game advisoreiden välillä on kuitenkin se, että siinä missä observerit tekevät pelaajia sitovia päätöksiä, game advisor ei tee päätöksiä pelaajien puolesta vaan ainoastaan neuvoo. Game advisoreiden mukaantulo WFDF:n turnauksiin voidaan kuitenkin nähdä varovaisena askeleena poispäin täysin pelaajien itsensä tuomaroimasta ultimatesta.
Game advisorin tehtäviin kuuluu mm. aikarajojen tarkkailu ja niistä informoiminen, kentällä tapahtuvien huutojen viestiminen yleisölle sekä kysyttäessä neuvojen antaminen säännöistä, uloshuudoista ja maassahuudoista. Game advisor myös varoittaa joukkueita, mikäli nämä uhkaavat rikkoa WFDF:n käyttäytymiskoodistoa. Hän myös toimii keskustelun välittäjänä tarvittaessa. Vaikka game adviserilla on oikeus tulla kentälle pysäytystilanteen aikana myös ilman erillistä pyyntöä, pelaajat kuitenkin tekevät lopulliset päätökset tilanteiden ratkaisusta.
WFDF:n game advisorit ovat ensimmäistä kertaa pilottikokeilussa seurajoukkueiden MM-kilpailuissa 2014 Leccossa, eikä tehtävälle ole vielä vakiintunut suomalaista nimitystä.
Käsimerkit uusiksi
Huutojen yhteydessä näytettäviä käsimerkkejä on uudistettu vastaamaan paremmin USA Ultimatessa käytössä olevia (ja osin muista amerikkalaisista lajeista peräisin olevia) käsimerkkejä.
Esimerkkejä muutoksista:
– Virhe: ennen kädet ristissä pään päällä, nyt oikealla kädellä ”katkaistaan” suorana oleva vasen käsi.
(Kädet ristissä pään päällä on nyt paitsio. Kädet ristissä pään päällä ei ole ollut eikä edelleenkään ole brick, vaan brick ilmaistaan nostamalla toinen käsi suoraksi pään päälle.)
– Maali: ennen toinen käsi suorana pään päällä ja toinen käsi alhaalla, nyt molemmat kädet suorana pään päällä.
– Vanha: ennen 10 sormen näyttäminen, nyt päälaen taputus kämmenellä.
– Loukkaantuminen: ennen päälaen taputus kämmenellä, nyt kummatkin kädet niskan takana.
Ei muutoksia, mm.:
– pick, aikalisä, myönnän, kiistän.
Suomen Liitokiekkoliitto kehoittaa joukkueita harjoittelemaan uusia käsimerkkejä jo tämän kesän Tourilla, vaikka niiden osaamista ei voida heti edellyttää. Seurajoukkueiden MM-kisoihin Leccoon lähtevien joukkueiden tulee kuitenkin hallita uudet merkit Italiassa.
WFDF:n päivitetyt kilpailusäännöt (Appendix 2.0) >>
Ultimaten säännöt >>
(huomaa uusi sivu sääntöakkreditoinnista!)