Ultimaten viralliset säännöt

Miten tulkita yksittäinen sääntö? Apua ultimaten sääntöjen tulkitsemiseen eri tilanteissa saa WFDF:n yksityiskohtaisesta sääntöjen tulkintaohjeesta (englanniksi) (PDF).

Säännöt mobiilissa

Kilpailusäännöt Suomen virallisiin sarjoihin

Suomen Liitokiekkoliitto määrää Liiton alaisten sarjojen järjestämisestä ja niissä pelaamisesta Liiton kilpailusäännöissä, joita noudatetaan ultimaten virallisten sääntöjen ohella.

Kilpailusäännöt WFDF:n mestaruusturnauksiin

Ultimaten virallisia sääntöjä täydentävät WFDF:n mestaruusturnauksien kilpailusäännöt, joita noudatetaan esimerkiksi MM-kilpailuissa, maanosien mestaruusturnauksissa sekä seurajoukkueiden MM-kilpailuissa. Kilpailusäännöt luetellaan sääntöjen lisäosassa eli Appendix-dokumentissa.

Käsimerkit

Pelin kesken huudetun virhe- tai muun huudon yhteydessä suositellaan käytettäväksi WFDF:n käsimerkkejä. Ne auttavat toimitsijoita, kentän laidalla olevia ja katsojia näkemään, mistä huudosta oli kysymys, vaikka huutoa ei kuuluisi esim. tuulen tai välimatkan takia. Käsimerkit esitellään Appendix-dokumentin lopussa.

Kentän mitat

WFDF:n vuoden 2013 sääntöjen mukaiset, viralliset kentän mitat.

Kaikki sääntödokumentit

Maailman ultimaten kattojärjestön WFDF:n sivuilta löytyvät kaikki ajantasaiset sääntödokumentit.

Rantaultimaten säännöt

Rantaultimaten kattojärjestön BULA on laatinut rantaultimateen sovellettavat lisäykset virallisiin ultimaten sääntöihin (PDF).

Sisäultimaten säännöt

Sisäultimateen ei ole olemassa erillisiä virallisia sääntöjä, vaan siinä käytetään normaaleja virallisia sääntöjä tietyillä poikkeuksilla: kenttä on sen kokoinen, minkä hallin koko mahdollistaa, pelaajia on kentällä tavallisimmin 5 per joukkue, pysäytyslasku on 8:aan, ja sisäturnauksissa saattaa olla omia turnauskohtaisia sääntöjä esim. aloitusheiton vastaanotosta yms.