Aktiivinen joukkue kasaan: 10 testattua keinoa

Tiina Rättö

Ultimaten harrastajamäärät ovat viime vuosina laskeneet, ainakin liiton jäsenten tasolla mitattuna. Itse lajia kymmenisen vuotta harrastaneena olen kuitenkin ilokseni huomannut, että omalla paikkakunnallani harrastajien määrä on tänä aikana jatkuvasti kasvanut ja uusia kasvoja tulee mukaan edelleen – siitäkin huolimatta, että koko ajan meilläkin taustalla on se huoli, että väkeä tarvittaisiin lisää ja uusia pitää löytää lopettavien tai pois muuttavien tilalle.

Kun mietin oman (naisten) joukkueeni keinoja houkutella uusia naisia mukaan, tulee mieleen Tampereella hyvin toimivat 1 oppilaitosjoukkueet, jotka ovat vakiinnuttaneet asemansa yliopistoilla ja ammattikorkeakoulussa tarjoten helpon tavan aloittaa opiskelijabudjetille sopiva, rento ja hauska laji. Oppilaitosjengeissä on helppo aloittaa ja sisäkauden päättyessä raahaamme puoliväkisin 2 sarjajoukkueiden ylijäämävuoroille kaikki oppilaitosten harkoissa pyörineet naiset. Heti ulkokenttien avauduttua pidämme samalle kohderyhmälle 3 ulkopelin peruskurssin. Näissä harjoituksissa mennään uusien ehdoilla ja kaikkia kannustetaan. Tästä onkin helppo lähteä vaivihkaa tutustuttamaan potentiaalisimpia pelaajia hieman erilaiseen, tavoitteelliseen treenaamiseen ja pelaamiseen.

Nykyinen naisten joukkueemme onkin koottu suurilta osin pelaajista, jotka ovat löytäneet ultimaten oppilaitosjengien kautta. Seura on tietenkin yrittänyt saada mukaan myös junnuja erilaisten demojen ja esittelyiden sekä alkeiskurssien avulla, mutta tämä työ ei oikein ikinä ole tuottanut tulosta. Ihan uusia lajin parissa aloittavia junnuja ei ole tainnut ikinä eksyä naisten joukkueen treeneihin asti, ja junnuille suunnitellut omat treenit pitää aina pelaajapulan takia avata kaikille aloittelijoille. Mikäli jollakin on tähän hyviä vinkkejä, otamme niitä ilolla vastaan. Ikärasisteja emme siis sentään ole, vaan alle parikymppisetkin ovat tervetulleita mukaan.

Naisten ja etenkin hieman vanhemmalla iällä aloittavien pelaajien osalta haasteena on myös kilpailullisuuden ja kilpailuvietin puute – osa naisista kun tyytyisi mielellään vain harrastamaan lajia kuntoilumielessä eikä pidä siitä, että heitä painostetaan mukaan peleihin ja kovaan treenaamiseen. Ensimmäiset vuodet painimme useasti tämän ongelman kanssa, kun kaikki kynnelle kykenevät oli raahattava mukaan peleihin ja potkittava treenaamaan kovaa, vaikkei se heitä juuri kiinnostanut. Ja kaikki varmasti ymmärtävät tämän vaikutuksen peliin ja lopputuloksiin. Kiekon tippuessa väläytetään hymy kasvoille kun muu jengi kiroaa…

Nykyään olemme onneksi päässeet sellaiselle tasolle pelaajamäärässä ja osaamisessa, että voimme ottaa peleihin mukaan vain niistä oikeasti kiinnostuneet. Samalla pystymme kuitenkin tarjoamaan pelailuvuorojen ja oppilaitosvuorojen avulla myös kuntoilusta kiinnostuneille sopivan tavan harrastaa lajia ilman paineita. Muutaman vuoden pelailun jälkeen saattaa kipinä vielä siihen kilpailuunkin herätä, ja tällöin olemme tietenkin valmiita ottamaan vastaan näitä myöhäisherännäisiä. Mielestäni on tärkeää, että 4 seuralla on tarjota kaikille mahdollisuus harrastaa lajia, myös niille, joista ei ikinä tule eikä tarvitse tulla SM-tason pelaajia.

Uusien pelaajien sitouttamista helpottaa myös tapa, jolla joukkueemme tarjoaa heille 5 rooleja, vastuuta ja peliaikaa. Jokaiselle pyritään löytämään oma rooli, jossa voi käyttää parhaita ominaisuuksiaan hyväksi ja jossa saa paljon aikaa kentällä. Kannustamme uusia 6 jatkamaan myös oppilaitosjengeissä pelaamista erityisesti kokeillen paikkoja ja rooleja, jotka eivät ole itselle tuttuja tai vahvoja. Näin yritämme lisätä ymmärrystä pelistä kokonaisuutena. Naisille tekee välillä hyvää myös 7 pelata mixed-peliä, joka on yleensä nopeampaa ja fyysisempää kuin naisten peli.

Kannustamme uusia naisia myös lähtemään 8 heti mukaan harjoitusturnauksiin ja koviinkin peleihin. Olemme vahvasti sitä mieltä, että kiinnostuksen säilyttämiseksi peliaikaa uusillekin pelaajille on pystyttävä tarjoamaan paljon jo heti harrastuksen alussa. Olemme joutuneet tekemään useasti tietoisen päätöksen siitä, että turnauksiin lähdetään vain harjoitusmielessä tai että tehdään tasaväkiset joukkueet, jotta kaikille pystytään tarjoamaan riittävästi peliaikaa ja riittävän iso rooli ja luottamusta. Joskus tämä on varmasti syönyt menestystä ja vaatinut 9 kokeneemmilta pelaajilta kanttia panostaa tulevaisuuteen lyhytnäköisten voittojen sijaan. Oikea peluuttaminen on tietenkin tärkeissä otteluissa elinehto ja voittamisessa meillä on vielä paljon opittavaa, mutta viime vuosien tulosten perusteella olen aika tyytyväinen valitsemaamme strategiaan. Toivottavasti uudet pelaajat pystyvät näyttämään myös tulevina vuosina, että heille annettu vastuu kannattaa ja he pystyvät vuorostaan siirtämään tätä ajatusta eteenpäin seuraaville uusille pelaajille.

Myös 10 seuramme ja joukkueemme sisäinen hyvä henki kannustaa uusia pelaajia pysymään mukana. Järjestämme paljon yhteistyötä ja tapahtumia miesten ja naisten joukkueiden välillä. Bileistä ja illanvietoista tuskin tarvitsee enempää kirjoitella, mutta hyvä yhteishenki mahdollistaa meillä myös tekniikka- ja taktiikkaosaamisen jakamisen puolin ja toisin. Okei, yleensä miehiltä naisille päin, mutta kuitenkin.

Miten teidän seuranne tai joukkueenne saa mukaan uusia pelaajia ja miten heitä tulisi kohdella, jotta lajin parissa pysyttäisiin pitkään? Mikä on oikea vastuun taso ja tarvitseeko uusille antaa paljon peliaikaa? Miten junioreita saadaan houkuteltua mukaan aikuisvaltaiseen seuraan? Tilausta on uusille ideoille ja ajatuksille, joiden avulla saataisiin harrastajamäärät nousuun ihan koko maassa!

Kirjoittajasta: Tiina Rättö

Tiina on ultimaten jokapaikanhöylä, joka pitää kurissa UFOn naisten joukkuetta ja välillä koko seuraa. Suurimmaksi saavutuksekseen ultimateurallaan hän näkee miehensä Tommin viettelemisen ja houkuttelemisen pois pk-seudulta nostamaan tamperelaisen ultimaten tasoa. Tiina on myös ylpeä siitä, että on pystynyt oppimaan uusia temppuja niin ruoholla, hiekalla kuin perketillakin ja saanut kivoja kiiltäviä mitaleita palkinnoksi, vaikka aloittikin lajin vasta kypsässä 24:n vuoden iässä.

 

1 KOMMENTTI

  1. Mun mielestä toi 10. kohta on melkein tärkein. Hyvä henki, uusien pelaajien kannustaminen/ohjaaminen ja antamalla mahdollisuuksia onnistuneisiin suorituksiin auttaa tulokasta sitoutumaan.

    Hartti

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän