Hallikausi 2018-2019 – mitä jäi käteen?

ViRHe ja T.U.F.F. U20-finaalissa Pasilassa 2019.
ViRHe ja T.U.F.F. U20-finaalissa Pasilassa 2019.

Ultimaten talvikausi 2018-2019 päättyi 16.-17. maaliskuuta Jyväskylässä pelattuun mixed-SM-turnaukseen, jossa Espoo Ultimate Club uusi mestaruutensa. Viikkoa aiemmin 9. maaliskuuta pelattiin Pasilan Urheiluhallilla SM-sarjojen mitaliottelut, jossa kultaa juhlivat U20-junioreiden sarjassa T.U.F.F., avoimen sarjassa Otso ja naisten sarjassa Atletico. U17-junioreiden finaali pelattiin viimeisen osaturnauksen yhteydessä ja voiton vei ViRHe.

U17-sarja ViRHeen hallintaa

U17-sarjassa pelattiin kuluneella kaudella kaksi osaturnausta, joihin molempiin osallistui kolme joukkuetta, Vihdin rennot heittelijät, Jyväskylä Sleepwalkers ja Helsinki Ultimate. Jälkimmäisen osaturnauksen yhteydessä pelattiin finaaliottelu ViRHe ja JSW:n välillä. Vihtiläiset veivät ottelun nimiinsä 13-6 ja voittivat siten kaikki talvikauden ottelunsa.

U17-sarjan lopputulokset
1. ViRHe
2. JSW
3. Helsinki Ultimate

U20-sarja sai uuden mestarin T.U.F.F.ista

U20-sarjaa pelattiin neljän joukueen voimin: mukana olivat Total Ultimate Frisbee Freaks Akaalta, ViRHe, Helsinki Ultimate sekä Lempäälän Kisa. Kahdessa ensimmäisessä osaturnauksessa edellisvuoden mestari ViRHe oli voittamaton, mutta viimeisellä tourilla T.U.F.F. onnistui kampeamaan itselleen voiton universepisteessä. Asetelma finaaliotteluun lähdettäessä oli siis hyvin kiinnostava.

Pasilassa pelattu finaaliottelu oli odotetusti hyvin tasaväkinen. ViRHe liikutti kiekkoa mallikkaasti, mutta T.U.F.F.:in paikkapuolustus puri ja T.U.F.F. onnistui ottamaan useamman katkon ViRHeen yrittäessä ratkaista maalin kulmaan. T.U.F.F. onnistui tekemään kaksi katkomaalia ensimmäisen erän puolivaiheilla ja onnistui säilyttämään johtoasemansa ottelun loppuun asti ansaiten seuran historian ensimmäisen U20-sarjan kultamitalin lukeminen 12-10. Finaalin arvokkaimpana pelaajana palkittiin T.U.F.F.in Saku Vintola.

U20-sarja lopputulokset
1. T.U.F.F.
2. ViRHe
3. Helsinki Ultimate
4. LeKi

Katso U20-finaali sekä avoimen ja naisten sarjan mitaliottelut YouTubesta!

Vuoden junioriliitokiekkoilijaksi valittiin Oulun Disquitosin Jerry Savolainen!

Avoimen sarjassa ei löytynyt Otsolle kaatajaa

Avoimen sarjassa Otso jyräsi kauden alusta alkaen kirkkaimmille mitaleille. Espoolaisten viimeiseksi haasteeksi ennen mestaruutta oli Turku Terror, jonka askellus finaaliottelussa riitti lopputulokseen 15-10, mikä oli kuitenkin paremmin kuin aiemmissa kohtaamisissa.

Erittäin tasainen ensimmäinen puoliaika (8-6) enteili erinomaista jälkipuoliskoa. Turku onnistui kaventaa vielä maalin päähän, kunnes Otso napsi neljä maalia peräkkäin lyhyessä ajassa. Keikahdus huipentui vielä Roni Hotarin Callahan-maaliin ja pian sen jälkeen mestaruuteen. Finaalin MVP:ksi valittiin EUC:n Erkka Niini.

Pronssia voitti Tampereen UFO, joka kaatoi Vaasa Saintsin 15-9. Vaasalaisten hyvästä yrityksestä huolimatta tamperelaisten yhteispeli näytti parhaimmillaan soljuvan kuin vettä vaan.

Avoimen SM-mitaliotteluiden loppujärjestys:
1. Otso
2. Terror
3. UFO
4. Saints

Avoimen SM-sarjataulukon lopputulokset (suluissa pisteet):

1. Otso (300)
2. Terror (295)
3. UFO (292)
4. Saints (291)
5. LeKi (289)

6. Otso 2 (286)
7. Sleepwalkers (284)
8. Team (279)
9. Team 2 (275)
10. Alakoirat (274)

11. ViRHe (271)
12. Disquitos (269)
13. The FreezeBeerience (262)
14. Pollo (262)
15. OFF Season (257)

16. UFO Akatemia (257)
17. Team 3 (255)
18. Sleepwalkers II (247)
19. TT-Lätty (247)
20. T.U.F.F. (163, osallistui Tour 2 ja Tour 3)
21. ERHe (80, osallistui vain Tour 2)

Vuoden liitokiekkoilijaksi valittiin Lempäälän Kisan Jaakko Junttu!

Naisten sarjassa Atletico palasi valtaan

Kaudelle 2018-2019 naisten SM-sarja pelattiin suljettuna formaattina, johon lopulta ilmoittautui neljä kovaa joukkuetta: espoolaiset Atletico, Viima Vintage, tamperelainen UFO Moro sekä pääkaupunkia edustanut Helsinki Moves.

Joukkueet kohtasivat toisensa neljästi ja jokainen voitto toi saldoon yhden pisteen. Viima Vintage päätti sarjakauden ylimpänä yhdeksällä voitolla, Atletico toisena seitsemällä voitolla ja UFO Moro sekä Helsinki Moves neljällä.

Finaalissa näytti jo vahvasti siltä, että Viima jatkaisi menojaan vielä mestariksi, mutta toisella puoliajalla Atletico iski neljä maalia peräkkäin ja kaappasi johdon 8-9. Hyökkäysvuoroetu säilyi loppuun saakka ja katkomaalin kautta kottaraiset saivat taas hallikauden päätteeksi kultamitalit kaulaansa. Naisten finaalin MVP:ksi valittiin Raakel Sariola.

1. divisioonassa pelattiin perinteisempi sarjaformaatti, jossa loppusijoitus tuottaa sarjapisteitä. Johtotähti oli tällä kertaa Oulun Disquitos, joka jäi toiseksi Tour 1:ssä ja voitti jälkimmäiset osaturnaukset.

Naisten SM-mittaliotteluiden loppujärjestys:

1. Atletico
2. Viima Vintage
3. UFO Moro
4. Helsinki Moves

SM-sarjataulukko (suluissa voitot, häviöt):

1. Viima Vintage (9-3)
2. Atletico (7-5)
3. Helsinki Moves (4-8)
4. UFO Moro (4-8)

1. divisioonan sarjataulukko (suluissa pisteet):

1. Disquitos (299)
2. UFO Nääs (295)
3. Viima (290)
4. Sleepwalkers (290)
5. Helsinki Grooves (287)

6. Saints (286)
7. Atletico 2 (99, osallistui vain Tour 2)
8. JSW 2 (96, osallistui vain Tour 2)

Espoolaiset hallitsivat myös mixed-sarjaa

Hallikauden Mixed-SM vaikuttaa löytäneen paikkansa talvikauden kalenterissa, kun tänä vuonna turnaukseen ilmoittautui peräti kymmenen joukkuetta. Kaksipäiväinen turnaus pelattiin viime vuoden tapaan Jyväskylässä.

Kahdesta alkulohkosta vahvimmin pelasivat Espoo Ultimate Club, Helsinki Ultimate, Lempäälän Kisa sekä kotijoukkue Sleepwalkers.

Ennakkosuosikki EUC ei jättänyt selittelyille tilaa vaan päätti semifinaalinsa 15-5-voittoon. LeKin nuori joukkue selvitti tiensä Sleepwalkersista täpärämmin 15-12.

Finaalissa tasainen ottelu repesi kahdesti EUC:n hyväksi, joka toisella puoliajalla sai pari maaliputkea aikaiseksi. Viimeinen piste kesti aikalisineen yli kuusi minuuttia, joka sekin koitui lopulta EUC:n maaliin ja siten voittoon 15-9.

Katso Mixed-SM-turnauksen otteluita YouTubesta!

Mixed-SM-turnauksen lopputulokset:

1. Raksun synttärit (EUC)
2. LeKi
3. Sleepwalkers 1
4. Helsinki Ultimate
5. UFO 1
6. UFO 2
7. Pollo
8. Helsinki Ultimate 2
9. Sleepwalkers 2
10. Disquitos

Vuoden Liitokiekkoteoksi valittiin Jyväskylän Liitokiekkoilijoiden striimitiimi, joka mm. kuvasi Pasilan finaalit.

Liitokiekkoliiton erityistunnustus myönnettiin Ari Ojanperälle lajin viestinnän eteen tehdystä työstä.

Teksti: Elisa Pursiainen, Ari Ojanperä

[EDIT 30.3. 10:43 Mixed-SM-turnauksen lopputulokset korjattu.]

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän