Mitä odotettavissa junioreiden kesäkaudelta 2019?

ViRHeen Elena Winqvist ja Sleepwalkersin Oskari Uusi-Illikainen pelaavat kotimaisen juniorisarjan lisäksi myös U17-maajoukkueessa. Kuva: www.rutanen.kuvat.fi

Aikuisten kesäkausi 2019 käynnistyi 8.9. kesäkuuta perinteiseen tapaan Helsingin Siltamäessä. Viikonlopun aikana pelattiin avoimen ja naisten sarjojen ensimmäinen osaturnaus. Juniorit pääsevät vauhtiin viikkoa myöhemmin 15.16. kesäkuuta niin ikään Siltamäessä. Kauteen lähtee mukaan yhteensä 21 joukkuetta 12 eri seurasta ketkä kruunataan Suomen mestareiksi?

Junioreiden SM-sarjaa pelataan tällä kaudella U20-ikäluokassa eli osallistumisoikeus on kaikilla vuonna 2000 ja myöhemmin syntyneillä junioreilla. Ensimmäisessä osaturnauksessa mukana ovat T.U.F.F., LeKi, Helsinki Ultimate sekä hallitseva mestari ViRHe kahdella joukkueella. Myöhemmin kauden aikana joukkoon saattavat liittyä vielä Sleepwalkers ja Saints.

Tämän artikkelin julkaisuhetkellä joukkueiden kokoonpanot eivät vielä ole yleisessä tiedossa, joten tulevaa mestarijoukkuetta on vaikea lähteä veikkaamaan. Tyypillisesti juniorisarjassa on muodostettu joukkueita seurarajojen yli ja nämä mahdolliset pelaajakaupat tekevät tilanteesta vielä monitahoisemman.

Onko mestaruus kahden kauppa vai ratkaiseeko pelaajakauppa?

Vihdin Rennot Heittelijät eli tutummin ViRHe on hallitseva ulkokauden Suomen mestari sekä U20- että U16-ikäluokassa. Tähän kauteen ViRHe lähtee kahden U20-joukkueen voimin. Joukkueiden rostereita ei ole vielä julkaistu, mutta sisäpiirilähteen mukaan luvassa ei ole tasavahvoja joukkueita vaan pelaajista muodostetaan ykkösjoukkue ja kakkosjoukkue. Ykkösjoukkueen ydin koostunee ViRHeen vuoden 2001 ikäluokasta, joihin lukeutuu muun muassa tällä kaudella Teamin miesten ykkösjoukkueessa debytoinut Okko Winqvist.

ViRHettä lähtee haastamaan akaalainen T.U.F.F., joka vielä viime kesäkaudella pelasi U16-ikäluokassa. T.U.F.F. hävisi edelliskauden finaaliottelussa ViRHeelle selkein lukemin, mutta U20-ikäluokkaan siirryttäessä T.U.F.F.in rosteri oletettavasti levenee ja joukkueiden väliset ottelut tulevat todennäköisemmin olemaan viime talvikauden U20-finaalin kaltaisia jännitysnäytelmiä. T.U.F.F.in vanhemmat juniorit ovat tänä kesänä jo osoittaneet iskukykynsä sijoittumalla Jyväskylä Summer Start -turnauksessa kolmansiksi. T.U.F.F.in rosterista löytynee muun muassa edellisen kesän pistekuningas Roope Niskanen (18+17).

Vuosikausia juniorikenttiä hallinnut Lempäälän Kisa joutui viime kesän U20-finaalissa taipumaan ViRHeelle. LeKin kultainen sukupolvi on kasvanut aikuiseksi, mutta junioripelaajien joukossa on edelleen tekijöitä, jotka ovat saaneet erinomaiset menestyksen eväät: LeKin junioreiden nykyisistä ykkösnimistä Lassi Cederlöf edusti avoimen sarjan hallitsevaa Suomen mestaria PirUa jo viime kesäkaudella. LeKi ei ehkä enää ole ennakkosuosikin asemassa, mutta joukkue on aiemminkin tullut takaa ohi.

Espoo Ultimate Clubin juniorijoukkueen Nallejen poistuttua junioreiden SM-sarjasta on Helsinki Ultimate ainoa jäljellä oleva pääkaupunkiseudun joukkue. Helsinkiläiset pelasivat viime kesänä itsensä U16-ikäluokan neljänsiksi, mutta lopputuloksesta ei voi vetää kovinkaan varmoja johtopäätöksiä tämän kauden suorituksista. Pääkaupunkiseudun joukkueet ovat edellisinä kausina olleet enemmän tai vähemmän kirjava yhdistelmä Helsinki Ultimaten, EUC:n ja Atleticon pelaajia ja kiinnostavaa onkin nähdä, millainen rosteri juniorisarjassa nähdään tänä vuonna. Oli rosteri mikä hyvänsä, voisi suurella todennäköisyydellä veikata näkevänsä kentällä Helsinki Ultimaten Ilona Villin ulottuvia koppeja.

Ainakin ensimmäisen tourin osalta juniorisarjan ulkopuolelle jäävät viime vuoden U16-ikäluokan pronssimitalisti Jyväskylä Sleepwalkers sekä viime kesänä pitkästä aikaa juniorisarjassa nähty Vaasa Saints. Sisäpiirilähde kuitenkin tiesi kertoa, että kyseisten joukkueiden pelaajia saatetaan nähdä vahvistamassa muiden seurojen rostereita.

Kesällä 2019 palataan yhteen ikäkausisarjaan

Kesällä 2019 juniorit pelaavat jälleen vain U20-ikäluokassa. Edellisen kerran yksi ikäluokka oli käytössä talvikaudella 2015-2016, minkä jälkeen ollaan sekä sisällä että ulkona pelattu kahdessa ikäluokassa – U20 ja kaudesta riippuen joko U16 tai U17. Lisäksi talvella 2016-2017 pelattiin erillinen U15-turnaus. Useampaan ikäkausisarjaan siirryttiin, jotta vastakkain pelaavien junioreiden väliset ikäerot kaventuisivat ja seurojen olisi mielekkäämpää lähteä mukaan turnauksiin.

Uuden ikäkausisarjan perustamisen lisäksi talvella 2015-2016 siirryttiin yksittäisestä juniori-SM-turnauksesta kolmen osaturnauksen tour-muotoiseen sarjaan eli samaan formaattiin kuin aikuisten sarjoissa. Taustalla oli halu saada junioreille enemmän merkittäviä turnauksia ja otteluita kauden aikana.

Viime kesäkaudella U20-sarja kutistui kolmeen joukkueeseen ja sarjaa pelattiin lopulta vain yksi osaturnaus ja finaaliottelu. U16-sarjaa pelattiin viidellä joukkueella kaksi osaturnausta, mutta tälle kaudelle vain Sleepwalkers oli kiinnostunut laittamaan joukkueensa U17-sarjaan.

Kesäkaudelle 2019 on lähdössä alustavasti viisi joukkuetta ja kauden on suunniteltu sisältävän kolme osaturnausta ja mitaliottelut. Vaikka kausi saataisiin vietyä läpi suunnitellusti, on tämänhetkinen junioripelaajien määrä hälyttävän vähäinen lajin jatkuvuuden kannalta. Liiton juniorijaosto onkin julkaisemassa seuroille ohjeistusta kouluyhteistyöstä, joka on yksi merkittävä tapa tehdä juniorityötä. Tekstin lisäksi tarvitaan toimintaa, mutta mistä löytyy tekijät, kun aikuispelaajienkaan määrä lajiyhteisössä ei ole kovin suuri?

**

Teksti: Elisa Pursiainen

Kirjoittaja on nykyinen Sleepwalkersin pelaaja, joka on edustanut myös Saintsin, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Terrorin, Atleticon ja Disquitoksen treeneissä. Kirjoittaja on entinen liiton juniorivastaava, joka osaa edelleen melkein kaikkien junioripelaajien nimet ulkoa. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia – lukija voi tulkita, mihin suuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän