Kesän 2019 suurin ultimatetapahtuma, aikuisten EM-turnaus (European Ultimate Championships), käynnistyy tulevana lauantaina Györissä, Unkarissa. Finaalit pelataan lauantaina 6. heinäkuuta. Suomella on turnauksessa edustus kaikissa kolmessa sarjassa: naisissa, avoimessa ja mixedissä.

EM-turnauksen koko otteluohjelma löytyy kisojen virallisilta verkkosivuilta Ultimate Centralista. Otteluita pelataan yhteensä 289, joista 64 näkyy livelähetyksenä joko Fanseat-palvelun tai EUF:n Facebook-sivun kautta. Lista kaikista liveotteluista on nähtävissä osoitteessa http://euc2019.ultimatecentral.com/hu_hu/live-game-schedule.

Kansainvälistä näkökulmaa EM-turnaukseen tarjoaa muun muassa EuroZone-podcastin ennakkokatsaus, mutta tässä on Ultimate.fin kisaennakko sinivalkoisten linssien läpi.

Naisten sarja

Naisten maajoukkue sai hopeaa Windmillissä.

Naisten sarjassa on mukana 15 joukkuetta, jotka on jaettu neljään alkulohkoon. Alkulohko-otteluita pelataan maanantaihin asti, minkä jälkeen muodostetaan kolme viiden joukkueen jatkolohkoa. Ylempiin jatkolohkoihin etenevät alkulohkojen kaksi parasta sekä alkulohkojen kolmansiksi sijoittuneista kaksi parasta. Alkulohkojen kolmannet asetetaan paremmuusjärjestykseen sen perusteella, montako voittoa niillä on alkulohkonsa kahta parasta vastaan. Tasatilanteessa turnausta ennen annettu sijoitus ratkaisee. Alkulohko-otteluiden lopputulokset eivät vaikuta jatkolohkojen loppusijoituksiin.

Jatkolohkopelien jälkeen molemmista ylemmistä jatkolohkoista kaksi parasta etenevät suoraan puolivälieriin ja kaikki muut pelaavat neljännesvälierissä alemman jatkolohkon viimeistä joukkuetta lukuunottamatta. Selostus turnausformaateista löytyy myös Ultiworldin artikkelista.

Suomen naisten joukkue lähtee turnaukseen hallitsevana Euroopan mestarina korkeimmalla alkusijoituksella. Avausottelussa sunnuntaina aamupäivällä Suomi kohtaa Irlannin, jonka se voitti pari viikkoa sitten Windmillin puolivälierissä 11-9. Muut alkulohkovastukset ovat Belgia sunnuntaina iltapäivällä ja Ukraina maanantaiaamuna.

Naisten rosteri on kokenut suuria muutoksia sitten vuoden 2015 mestaruuden, mutta ei pidä unohtaa Atleticon EM-kultaa seurakisoista vuodelta 2017 tai viime kesän seurojen MM-turnauksen 12. sijaa, joka oli toiseksi korkein eurooppalaistulos.

Atletico, jota myös maajoukkueen pelaajavalmentaja Essi Inkinen edustaa, muodostaa naisten joukkueen ytimen, minkä lisäksi mukana on kovia ja kokeneita nimiä useista seuroista Vaasa Saintsia myöten. Harjoitusturnauksessaan Windmillissä Suomen naiset sijoittuvat hopealle ja voittajajoukkue Saksakin kaatui kertaalleen alkupeleissä eli joukkueelta on lupa odottaa paljon. Myös Ultiworldin ennakkokatsaus nostaa Suomen naiset EM-turnauksen kärkikastiin.

Naisten joukkueen kokoonpano

Valmentaja: Essi Inkinen
Manageri: Tiina Laakkonen, Merituuli Rekola

#62 Furka-Elenius, Csilla (Viima)
#42 Helminen, Meeri (Viima)
#12 Hänninen, Milka (Helsinki Ultimate)
#30 Inkinen, Essi (Atletico)
#5 Jokinen, Anni (Atletico)
#7 Kekki, Eerika (UFO)
#34 Kiili, Ulla (UFO) (C)
#52 Koskenvuo, Mira (Helsinki Ultimate)
#2 Leino, Maija (Atletico)
#10 Martus, Mariia (Atletico)
#36 Noponen, Maria (Atletico)
#88 Obraztcova, Liubov (Atletico)
#58 Pursiainen, Elisa (Sleepwalkers)
#4 Rantanen, Katariina (SYC)
#11 Rekola, Merituuli (Helsinki Ultimate)
#19 Reunanen, Vappu (Atletico)
#59 Sariola, Raakel (Atletico)
#8 Surakka, Susanna (Helsinki Ultimate) (spirit C)
#44 Teräväinen, Terhi (Saints) (C)
#78 Wessman, Inka (Helsinki Ultimate)

Avoimen sarja

Avoimen maajoukkue treenileirillä Sipoossa.

Avoimen sarjassa pelaa 20 joukkuetta neljässä viiden joukkueen alkulohkossa. Alkulohkopelien jälkeen tiistaina muodostetaan kaksi neljän joukkueen ylempää jatkolohkoa, joissa pelaavat kunkin alkulohkon kaksi parasta, ja kaksi kuuden joukkueen alempaa jatkolohkoa. Ylemmissä jatkolohkoissa alkulohko-otteluiden lopputulokset eivät vaikuta loppusijoituksiin, kun taas alemmissa jatkolohkoissa alkulohkopelien lopputulokset huomioidaan.

Jatkolohkopelien jälkeen molempien ylempien jatkolohkojen kaksi parasta etenevät suoraan puolivälieriin ja kaksi heikointa pelaavat neljännesvälierissä alempien jatkolohkojen kahta parasta vastaan.

Alkulohkonsa kolmanneksi seedattu Suomen avoimen joukkue saa sunnuntaina vastaansa viimeiseksi seedatun Ukrainan ja lohkon neljänneksi seedatun Sveitsin. Ensimmäisen päivän jälkeen pelit oletetusti kovenevat, kun vastassa ovat maanantaina edellisen EM-turnauksen pronssimitalisti Ranska ja tiistaina Ruotsi.

Vuoden 2015 EM-turnauksessa Suomi jäi alkulohkonsa viimeiseksi ja karsiutui automaattisesti kärkikahdeksikosta. Jatkopelien jälkeen lopullinen sijoitus oli yhdestoista. Myös vuoden 2016 MM-turnauksessa Suomi oli Euroopan maiden keskinäisessä vertailussa yhdestoista.

Suomen avoimen maajoukkue ei ole viime vuosina kuulunut Euroopan kovimpaan kärkeen ja sinne on pitkä matka myös tämän vuoden EM-turnauksessa. Uusia tuulia maajoukkueprojektiin on haettu tavoittelemalla erityisesti seuroja ja pelaajia, jotka eivät perinteisesti avoimen maajoukkueprojekteissa ole olleet mukana. Lopullisessa rosterissa valtaosa pelaajista on kuitenkin tuttuun tapaan OTSOn ja Helsinki Ultimaten riveistä. Myös valmentaja on pitkän linjan otsolainen, Ilkka Vaahtoranta.

Tuttujen kasvojen suuri osuus voi olla joukkueen vahvuus. Kansallisilla ja kansainvälisillä kentillä hankitun pitkän yhteisen historian uskoisi alkavan tuottaa tulosta jossain vaihessa – ehkä tämä on se vuosi. Näkökulmaa Suomen menestymismahdollisuuksiin voi lukea myös Ultiworldin ennakosta.

Mainittakoon vielä, että edellisissä EM-kisoissa Suomen miehillä oli toiseksi paras spirit heti Irlannin jälkeen.

Suomi-Ukraina-ottelu näkyy suorana Fanseat-palvelun kautta su 30.6. klo 12:10 (klo 11:10 paikallista aikaa).

Avoimen joukkueen kokoonpano

Valmentaja: Ilkka Vaahtoranta
Apuvalmentaja: Jarno Sihvo
Manageri: Pekka Kinnunen

#10 Hotari, Roni (OTSO)
#13 Joukainen, Eetu (Helsinki Ultimate)
#22 Kallio, Lassi (OTSO)
#73 Kinnunen, Pekka (OTSO)
#15 Kokkonen, Tatu (OTSO)
#7 Lehto, Santtu (Terror)
#81 Leinonen, Einari (Terror)
#11 Niini, Erkka (OTSO)
#19 Saastamoinen, Jesse (OTSO)
#16 Saksa, Lauri (Helsinki Ultimate)
# 32 Sihvo, Jarno (OTSO) (C)
#77 Potrykus, Patrick (OTSO)
#9 Päällysaho, Elias (Saints)
#1 Ranta, Akseli (Helsinki Ultimate) (spirit C)
#17 Sandberg, Tomi (OTSO)
#2 Savolainen, Jerry (Disquitos)
#72 Säilynoja, Teemu (OTSO)
#8 Vitikainen, Mikael (Helsinki Ultimate)
#27 Väänänen, Touko (OTSO)
#76 Winqvist, Ilja (Helsinki Ultimate)

Mixed-sarja

Mixed-maajoukkue viimeistelyleirillä Kuortaneella.

Mixed-sarjassa pelaa 19 joukkuetta neljässä alkulohkossa. Kuten avoimen sarjassa myös mixedissä muodostetaan alkulohkopelien jälkeen tiistaina kaksi neljän joukkueen ylempää jatkolohkoa, joissa pelaavat kunkin alkulohkon kaksi parasta, ja lopuista joukkueista kaksi alempaa jatkolohkoa. Ylemmissä jatkolohkoissa alkulohko-otteluiden lopputulokset eivät vaikuta loppusijoituksiin kun taas alemmissa jatkolohkoissa alkulohkopelien lopputulokset huomioidaan.

Jatkolohkopelien jälkeen molempien ylempien jatkolohkojen kaksi parasta etenevät suoraan puolivälieriin ja kaksi heikointa pelaavat neljännesvälierissä alempien jatkolohkojen kahta parasta vastaan.

Suomen mixed-joukkue aloittaa urakkansa sunnunta-iltapäivällä Valko-Venäjää vastaan, minkä jälkeen ovat vuorossa maanantaina Sveitsi ja Tsekki ja tiistaina Puola. Espanjan jäädessä pois mixed-sarjasta Suomi sai itselleen turnaukseen alkusijoitukseksi kahdeksan ja on siten alkulohkonsa toiseksi seedattu Tsekin jälkeen.

Edellisessä EM-turnauksessa Suomi sijoittui yhdeksänneksi jääden vain niukasti kärkikahdeksikon ulkopuolelle hävittyään jatkolohko-ottelussa universepisteessä Espanjalle. Useampia vuoden 2015 konkareita on mukana myös nykyisessä kisaprojektissa – mukaanlukien valmentaja Jyri Saarinen – ja lisäksi joukkueessa on useita uusia kasvoja erityisesti seuroista, joille mixed-kulttuuri on ominaista.

Mixed-kulttuuri on tyypillisesti ollut muualla Euroopassa vahvempaa kuin Suomessa ja onkin kiinnostava nähdä, riittääkö pelaajien kansallisella mittapuulla korkea mixed-pelikokemus kansainvälisessä turnauksessa menestymiseen. Joukkue osallistui toukokuussa Tanskassa järjestettyyn kuuden joukkueen harjoitusturnaukseen sijoittuen siellä kolmanneksi mixedin mahtimaan Iso-Britannian ja universepisteen turvin finaaliin päässeen Ruotsin jälkeen eli kahdeksan parhaan joukko voi hyvinkin olla mahdollinen tänä vuonna.

Suomi-Sveitsi-ottelu näkyy suorana Fanseat-palvelun kautta ma 1.7. klo 12:10 (klo 11:10 paikallista aikaa).

Mixed-joukkueen kokoonpano

Valmentaja: Jyri Saarinen
Manageri: Emmi Ranki

#27 Hietanen, Sara (Viima) (spirit C)
#2 Hurme, Saara (Helsinki Ultimate)
#5 Kalliokoski, Teemu (Saints)
#88 Karpansalo, Saska (Helsinki Ultimate) (C)
#26 Kinnunen, Raine (Saints)
#12 Kokkonen, Sini (Disquitos)
#44 Lehikoinen, Topi (Sleepwalkers)
#33 Lehtimäki, Juho (UFO)
#21 Myllymäki, Jonna (Disquitos)
#99 Nagy, Aarni (Sleepwalkers)
#3 Näsänen, Eevi (Helsinki Ultimate)
#36 Paunonen, Heidi (Helsinki Ultimate)
#4 Pfister, Thomas (Helsinki Ultimate) (C)
#29 Ranki, Emmi (Helsinki Ultimate)
#13 Rintamäki, Karoliina (Helsinki Ultimate)
#90 Ropo, Aki (UFO)
#17 Ropo, Veera (UFO)
#18 Salmela, Emmastiina (Sleepwalkers)
#28 Salmela, Jasmiina (Sleepwalkers)
#37 Tähti, Miiro (Helsinki Ultimate)
#55 Videman, Emil (OTSO)

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?