PirUn Juho Pulakka tulee takaa ohi Tampereen SM-tourilla kesällä 2017. Kuva: www.rutanen.kuvat.fi

Kesäkausi 2019 käynnistyy 8.–9. kesäkuuta perinteiseen tapaan Helsingin Siltamäessä. Viikonlopun aikana pelataan avoimen ja naisten sarjojen ensimmäinen osaturnaus. Juniorit pääsevät vauhtiin Siltamäessä viikkoa myöhemmin 15.–16. kesäkuuta. Kauteen lähtee mukaan yhteensä 21 joukkuetta 12 eri seurasta – ketkä kruunataan Suomen mestareiksi?

Avoimen SM-sarjaa pelataan ensimmäisellä tourilla yhdeksän joukkueen voimin. Siltamäessa nähdään PirU, Otso Grizzly, Otso Polar, Saints, Team, Team 2, UFO, Turku Terror ja Latvija.

Jos vedonlyönti olisi mahdollista…

Pirkanmaa United lähtee historiansa neljättä kertaa kesäkauteen ja ensimmäistä kertaa puolustamaan kultaa. Toimittajan tietojen mukaan Lempäälän Kisan alla pelaava PirU perustettiin alunperin parin vuoden projektijoukkueeksi nostamaan Suomi-ultimaten tasoa, mutta alkaa vaikuttaa siltä, että kansainvälisilläkin kentillä nähty joukkue on tullut jäädäkseen. Kuten viime vuonna, joukkueen kokoonpanossa on useita nuoria pelaajia, joista monilla on jo lähes kymmenen vuoden pelikokemus ja silti pelaajauraa toivottavasti vielä vuosikymmeniä edessä. Esimerkkinä voisi mainita vaikkapa viime kesän pistekuninkaan Eemeli Pitkäsen (11+58). Jos vedonlyönti olisi mahdollista, ei PirU olisi huono veikkaus myös tämän kauden mestarijoukkueeksi.

Pitkästä aikaa haastajan asemasta kauteen starttaava Otso on tällä kaudella jakaantunut kahteen joukkueeseen: Polariin ja Grizzlyyn. Kahtiajakoja on tapahtunut viimeisten viiden vuoden aikana kolmesti aiemminkin, mutta joka kerta ensimmäisen tourin jälkeen lauma on tiivistynyt takaisin yhteen pesueeseen. Lieneekö syynä aiempiin yhdistymisiin ollut kansainvälisten kenttien jättämä kisaväsymys vai jokin muu peruste, mutta ehkä tänä kesänä näemme kaksi Otsoa vielä syksylläkin. Tähtipelaajien puutteeseen ei joukkuejaon ainakaan pitäisi kaatua. Joukkueiden kokoonpanoja silmäillessä ei voi olla ajattelematta, että olisi pieni ihme, jos Espoo Ultimate Clubilla ei olisi mitalisaunaa tämän kauden finaalitapahtuman iltana.

Vaasa Saints jatkaa viime kesäkaudella aloittamaansa yhteistyötä Jyväskylä Sleepwalkersin kanssa. Joukkue päätti edellisen kautensa pronssimitaliin ja mitalin kirkastaminen lienee ilmiselvä tavoite tälle kaudelle. Kesän 2018 viimeisessä osaturnauksessa Saints hävisi finaalissa PirUlle universepisteessä, joten avoimen sarjan pohjoisin joukkue voi hyvinkin onnistua tavoitteessaan. Mainittakoon vielä Saintsin Antti Wiklundin tarjonneen yhden viime kesän sykähdyttävimmistä urheiluhetkistä levyttämällä lähietäisyydeltä Otson Erkka Niinin heittoon, joka kimposi Wiklundin kyljestä takaisin Niinille. Toivokaamme myös tulevalle kesälle yhtä näyttäviä suorituksia.

Team lähtee myös tänä vuonna SM-sarjaan kahdella joukkueella. Seurapelaajien aktiivisen rosterin leveys ei viime kaudella tuonut Helsinkiin mitalia, mutta Teamin ykkösjoukkue sijoittui heti kärjen tuntumaan jokaisella tourilla. Team on epäilemättä iskussa myös tälle kaudelle, sillä viimeviikkoisessa harjoitusottelussa PirUa vastaan joukkue taipui vasta universepisteessä 14-15. Teamin kakkosjoukkueelle ei viime kesänä juuri menestystä satanut, mutta toisen joukkueen tuominen sarjaan olikin mitä ilmeisimmin satsaus tulevaisuuteen ja tälle kaudelle ykkösjengiin on nostettu uusia nuoria pelaajia. ViRHeen junioreista kilpailevat myös muut pääkaupunkiseudun joukkueet, mutta Teamin onneksi työperäinen kaupunkiin muutto on myös pätevä keino vahvistaa rosteria.

UFO kilpaili viime kaudella Teamin kakkosjengin kanssa avoimen sarjan häntäpäässä PirUn edustaessa Tampereen seutua kärkipäässä. Tälläkin kaudella UFO on kirjava sekoitus tamperelaisia konkareita ja teekkareita ja joukkue myös tarjoaa paikallisille junioreille väylän aikuisten peleihin. Jos tähdet ovat kohdallaan UFOlle – ja hieman kenossa muille – tamperelaiset saattavat pystyä laittamaan kärkijoukkueitakin tiukoille.

Turun suunnalta on ajoittain kuulunut epäilyksiä vakavasta pelaajapulasta, mutta noin vain Terror tuo jälleen kerran joukkueen SM-sarjaan. Vaikka valtamedia uutisoi Turun olevan yksi Suomen kolmesta kasvukeskuksesta, ei se ainakaan tällä kaudella näy joukkueen rosterissa. Viime kesänä Saintsia ja Teamin ykkösjengiä hätyytellyt Terror on tämän kauden musta hevonen muutamalla uusvanhalla vahvistuksellaan.

Kotimaisten seurajoukkueiden lisäksi Siltamäkeen saapuu tällä kertaa Latvija edustamaan Baltian maita. Edellisen kerran Latvian maajoukkue on ollut mukana SM-toureilla kesällä 2015 ja silloin joukkue voitti turnauksen puhtaalla viiden voiton suoralla. Tänä kesänä Latvia on ehtinyt käydä Suomessa jo kerran aiemmin avoimen maajoukkueiden harjoitusleirillä, jolloin se voitti Suomen maajoukkueen. Luvassa on siis varmasti kova vastustaja kaikille seurajoukkueille.

Pelataanko kesällä 2019 B-touria?

B-tour on SM-sarjan kevyempi vaihtoehto niille joukkueille, jotka eivät koe SM-sarjaa itselleen sopivaksi, ja pelaajille, jotka syystä tai toisesta jäävät ilman SM-sarjajoukkuetta. B-touria pelattiin Siltamäen SM-tourin yhteydessä alunperin vuosina 2012-2014, jolloin mukana oli parhaimmillaan seitsemän joukkuetta.

Viime kesänä B-touria heräteltiin jälleen henkiin ja mukana Siltamäessä oli neljä joukkuetta. Elokuun B-tour jouduttiin kuitenkin perumaan vähäisen kiinnostuksen vuoksi ja syyskuun B-tourin sijaan Sleepwalkers ja T.U.F.F. pelasivat ystävyysottelun.

Tänä kesänä B-tour on jälleen kilpailukalenterissa, mutta ensimmäinen B-tour pelataan itsenäisenä tapahtumanaan Siltamäessä viikko SM-tourin jälkeen 16. kesäkuuta. Ilmoittautuminen turnaukseen on auki ensi maanantaihin 10. kesäkuuta asti.

Yhdeksän joukkueen avoimen SM-sarjan ulkopuolelle jäävät muun muassa oululainen Disquitos ja espoolainen ERHe. SM-sarjapelien ja biitsiturnausten välimaastoon sijoittuvalle B-tourille voisi olla kysyntää Suomen ultimateskenessä, mutta nähtäväksi jää, onko kiinnostusta ja joukkueen kasaamiseksi vaadittavaa energiaa tarpeeksi vielä tällä kaudella.

[EDIT 11.6.2019 13:39] Juniorit pelaavat aikuisten tapaan Siltamäessä eivätkä Talissa, kuten artikkelissa aiemmin mainittiin.

**

Teksti: Elisa Pursiainen

Kirjoittaja on nykyinen jyväskyläläinen, joka on edustanut Sleepwalkersin lisäksi myös Saintsin, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Terrorin, Atleticon ja Disquitoksen treeneissä. Kirjoittaja seuraa mielenkiinnolla entisten maajoukkuejunioreidensa ultimateuran kehittymistä. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia – lukija saa tulkita, mihin suuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?