Viiman Sara Hietanen kiekossa Tampereen SM-tourilla kesällä 2017. Kuva: www.rutanen.kuvat.fi

Kesäkausi 2019 käynnistyy 8.–9. kesäkuuta perinteiseen tapaan Helsingin Siltamäessä. Viikonlopun aikana pelataan avoimen ja naisten sarjojen ensimmäinen osaturnaus. Juniorit pääsevät vauhtiin Siltamäessä viikkoa myöhemmin 15.–16. kesäkuuta. Kauteen lähtee mukaan yhteensä 21 joukkuetta 12 eri seurasta – ketkä kruunataan Suomen mestareiksi?

Naisten SM-sarjassa pelaa ensimmäisellä tourilla kuusi joukkuetta: viime kauden kärkikolmikko Atletico, Helsinki Ultimate ja UFO sekä Sleepwalkers, Viima ja Nasters. Viime hetkellä turnauksesta vetäytyi venäläinen vakiovieras Cosmic Girls.

Rutiinivoittajat vai uudet menestyjät?

Ennakkosuosikkina kauteen lähtee jälleen kerran espoolainen Atletico, jolla on nyt mahdollisuus nousta pisimpään yhtäjaksoisesti nurmikenttiä hallinneeksi joukkueeksi. Kottaraisilla on takanaan jo kuusi perättäistä Suomen mestaruutta eli yhtä monta kuin viime kesänä hopealle sijoittuneella Espoo Ultimate Clubin miesten joukkueella Otsolla. Monen atleticolaisen kesän ykköstavoite lienee naisten maajoukkueen menestys Unkarin EM-turnauksessa heinäkuun alussa, mutta eiköhän seurajoukkueella riitä pelaajia myös kotimaiseen sarjaan. Montako ticolaista tarvitaan tour-voittoon?

Edellisen kesän hopeajoukkueella Helsinki Ultimatella on edelleen voitettavaa, vaikka naisten sarja onkin ollut harmillisen kapea viime vuosina. Suorittamisen tasaisuus ja otteluissa nähtyjen komeiden levyjen määrä on joukkueella kohentunut kausi kaudelta eikä vastustajien kannata olettaa Stadin pirkkojen joukkuepelin rakoilevan toureilla, vaikka pelaajat jakaantuvatkin EM-kisoissa naisten maajoukkueen ja mixed-maajoukkueen kesken.

Tamperelainen UFO on saanut naisten joukkueensa toiminnan hyvään nousuun viime aikoina ja UFOn pelaajien määrä tuntuu lisääntyvän kausi kaudelta, vaikka samanaikaisesti useampi pelaaja tuntuu olevan telakalla. UFOn tilannetta on epäilemättä auttanut Tampereen vetovoimaisuus opiskelijakaupunkina, mikä on tuonut seurajoukkueeseen muutamankin lupaavan nuoren uuden pelaajan. Kotimaan kenttiin keskittyneen seurajoukkueen kirkkaammat mitalivat saattavat odottaa lähitulevaisuudessa, mutta UFOlla on jo hyvä rutiini kesäkauden viimeisen ottelun voittamisesta: joukkue on lähtenyt pronssimitalien kanssa kotiin kolmena edellisenä vuonna.

Jyväskylä Sleepwalkers on ensimmäistä kertaa lähdössä pelaamaan kokonaista kesäkautta naisten sarjassa. Joukkue on muodostettu yhteistyössä Vaasa Saintsin ja oululaisen Disquitoksen kanssa. Oulu on noussut hallitsemaan naisten divaria talvikaudella ja Jyväskylän naisultimate kasvaa ja kehittyy jatkuvasti. Vaasa on onnistunut sekä löytämään uusia pelaajia että pitämään konkarinsa mukana. Viime vuonna samojen seurojen yhteisjoukkue sijoittui Saintsin väreissä neljänneksi. Jos tällä kaudella ei vielä ripusteta mitaleita kaulaan, menestystä saattaa tulla jo ensi kaudella.

Viima joutui jokunen kausi sitten tekemään valinnan lopettamisen ja uuden alun välillä. Uutta alkua lähti viemään eteenpäin pääasiassa Viiman nuorempi sukupolvi ja nykyinen joukkue on sekoitus vanhempia taitureita ja tuoreempia jalkoja. Sekoitussuhde kesäkauden kokoonpanossa on vielä arvoitus kuten myös se, monelleko tourille joukkue pystyy osallistumaan. Parhaimmillaan Viima voi pelata itsensä mitalipeleihin.

Suomalaisten seurajoukkueiden lisäksi naisten sarjassa nähdään naisten masters (30+) -maajoukkue. Masters-ikäluokkien EM-turnaus pelataan vasta lokakuussa, joten Nasters on kenties mahdollista nähdä kaikilla kolmella tourilla. Kun nykyisessä naisten maajoukkueessakin on useampi yli 30-vuotias pelaaja, ei nasterseilta voida odottaa ainakaan jalkojen puutetta verrattuna muihin joukkueisiin.

Miten käy naisten sarjan tulevaisuudessa?

Naisten sarjassa pelasi viime kesänä vain vain neljä joukkuetta, jotka osallistuivat jokaiseen osaturnaukseen. Kaudella 2017 tilanne oli sama. Mitaleista pelaavien joukueiden lisäksi on nähty muutamia yksittäisiin osaturnauksiin osallistuneita seura- ja projektijoukkueita. Kahden edellisen kauden aikana yhdessä osaturnauksessa on ollut enimmillään kuusi joukkuetta, joista yksi on ollut ulkomaalainen.

Tämän kesän ensimmäisen tourin kuuden joukkueen naisten sarja on torjuntavoitto niille, jotka jo pelkäsivät naisten sarjan kutistuvan neljään joukkueeseen pysyvästi. Parhaassa tapauksessa mitalipelipaikoista käydään todellinen kilpailu tällä kaudella. Tilanteeseen ei kuitenkaan olla tyytyväisiä ja naisten sarjan kehittäminen käynnistyy avoimessa workshopissa Liitokiekkoliiton toimistolla Helsingin Pitäjämäessä perjantaina 7. kesäkuuta.

[EDIT 11.6.2019 13:39] Juniorit pelaavat aikuisten tapaan Siltamäessä eivätkä Talissa, kuten artikkelissa aiemmin mainittiin.

**

Teksti: Elisa Pursiainen

Kirjoittaja on nykyinen jyväskyläläinen, joka on edustanut Sleepwalkersin lisäksi myös Saintsin, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Terrorin, Atleticon ja Disquitoksen treeneissä. Kirjoittajan joukkue on hävinnyt UFOlle pronssiottelussa kolmena edellisenä kesänä. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia lukija saa tulkita, mihin suuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?