Helsinki Ultimaten voittoisa naisten joukkue. Kuva: Jere Uljas

SM-sarjan toinen osaturnaus päättyi Helsinki Ultimaten naisten ja Otso Grizzlyn voittoihin. Kokonaisuudessaan tour II oli Helsinki Ultimatelle menestys: avoimen ykkösjoukkue sijoittui toiseksi säilyttäen teoreettisen mahdollisuuden SM-sarjan finaaliin ja kakkosjoukkue pelasi itsensä tourin viidenneksi.

Kaikkien otteluiden lopputulokset sekä pelien kulut ovat löydettävissä Ultimate.fin Pelikoneesta.

Helsinki Ultimate jälleen vahvin naisten sarjassa

Naisten tourin voitto oli jälleen kahden kauppa, kun espoolainen Atletico ja Helsinki Ultimate ottivat lauantaina selkeät voitot niin tamperelaisesta UFOsta kuin Jyväskylä Sleepwalkersistakin. Päivän pistekuningatar oli pitelemätön Helsingin Riikka Ilmonen, joka teki kolmasosan joukkueensa maaleista.

Pelisysteemin takia kärkijoukkueet kohtasivat sunnuntaina toisensa kahdesti. Aamupelissä hallitseva Suomen mestari Atletico oli vahvempi lukemin 12-8, mutta turnauksen viimeisessä ottelussa helsinkiläiset kiristivät tahtia ja Atleticolta alkoivat kirjaimellisesti loppua jalat, kun pelaajista kaksi joutui lähtemään kesken tourin ja yksi loukkaantui.

Naisten sarjan toisen taisteluparin ottelut päättyivät 14-4 ja 13-5 UFOn voittoihin Sleepwalkersista. Tuuliolosuhteet toivat haastetta molempien joukkueiden peliin, mutta UFO onnistui tehokkaammin purkamaan paikkaa, koppaamaan irtokiekot ja viimeistelemään pisteet.

Helsinki Ultimaten Emmi Ranki markkeroi Sleepwalkersin Emmastiina Salmelaa. Kuva: Einari Leinonen

Otso palasi voittajaksi avoimen sarjassa

Avoimen sarjassa espoolainen Otso Grizzly oli finaalissa Helsinki Ultimaten miesten joukkuetta Teamia vahvempi lukemin 15-8. Voitolla Otso palasi ulkokenttiä kuninkaaksi vuoden tauon jälkeen; edellisen kerran Otso voitti kesäkauden SM-tourin kesän 2018 toisessa osaturnauksessa.

Otso eteni finaaliin voittamalla alkulohkossaan helpohkon oloisesti sekä UFOn että Vaasa Saintsin. Karkeasti tiivistetysti alkulohko-otteluiden kulku oli seuraavanlainen: Erkka Niini heittää koko kentän yli maaliin Jesse Saastamoiselle.

Semifinaali hallitsevaa Suomen mestaria Pirkanmaa Unitedia vastaan oli tiukempi. Ottelu oli ensimmäisen puoliajan lopulla vielä 8-7 PirUlle, mutta toisella puoliajalla Otso onnistui tulemaan takaa ohi 14-11 voittoon. Kauden ensimmäisen osaturnauksen semifinaalissa voimasuhteet olivat vielä selkeästi toisin päin, mutta tähän turnaukseen Otso oli yhdistänyt kaksi joukkuettaan yhdeksi kun taas PirUlta puuttui useampi keskeinen pelaaja.

Toisessa semifinaalissa Team voitti Saintsin 13-8. Team saapui otteluun alkulohkonsa voittajana takataskussaan tärkeä voitto PirUsta: joukkueet olivat kohdenneet aiemmin kuudesti ja kaikki ottelut olivat päättyneet PirUn voittoon. Saintsilla taas oli allaan vaikea ottelu Otsoa vastaan ja kevyt ottelu UFOa vastaan. Pronssiotteluun jäänyt Saints suli lopussa PirUa vastaan ja tiukka 9-10 tilanne päättyi 9-15 tappioon.

Sijojen 5.-7. sijoitusotteluissa pelasivat Team 2, Turku Terror ja UFO. Kärkinelikon ulkopuolella pelaavat joukkueet ovat tulleet tutuiksi toisilleen muutaman viime vuoden aikana. UFOn ja Team 2:n väliset ottelut ovat vuoroin päättyneet helsinkiläisten ja vuoroin tamperelaisten juhliin. Tällä kertaa Team 2 oli vahvempi: helsinkiläiset tekivät ottelun neljä viimeistä maalia ja tulivat 6-8 tilanteesta takaa ohi 10-8 voittoon.

Team 2 osoitti vahvuutensa myös tuulipelissä Terroria vastaan. Ottelu oli alkuun tasainen, mutta ensimmäisen puoliajan lopulla Terror onnistui neljästi ja vei ottelun puoliajalle lukemin 8-5. Toisella puoliajalla Team 2 aloitti armottoman kirin ja kavensi turkulaisten etumatkan yhteen pisteeseen vain kymmenen sekuntia ennen peliajan päättymistä. Viimeisissä pisteissä kiekko vaihtoi joukkuetta lukuisia kertoja, kunnes Team 2:n Mikael Vitikainen nappasi maalialueella itselleen kiekon ja joukkueelleen historian ensimmäisen voiton Terrorista.

Terrorin ja UFOn välinen ottelu päättyi tuttuun tapaan Terrorin voittoon.

Saintsin Juha Santtila ehtii kiekkoon hetkeä ennen Otso Grizzlyn Oskari Vuoriota. Kuva: Einari Leinonen

Ratkaisiko SM-tour II mitalipelijoukkueet?

Kahdella tour-voitolla Helsinki Ultimate on pelannut itselleen varman paikan SM-sarjan finaaliin. Sleepwalkersilla taas on paikka pronssiotteluun. Atleticon kaksi kakkossijaa ja UFOn kaksi kolmossijaa tarkoittaa, että UFOlla on teoreettinen mahdollisuus nousta SM-sarjan finaaliin. Käytännössä finaalipaikan saadakseen UFOn täytyy voittaa syyskuussa kotikentällään pelattava kauden viimeinen osaturnaus.

Ellei mitään täydellisen mullistavaa tapahtudu, Otson voitto käytännössä sinetöi joukkueen paikan SM-sarjan finaalissa. Yhtä varma on myös Saintsin paikka sarjan pronssiottelussa. Teamin ykkösjengin kakkossija tällä tourilla tarkoittaa, että Teamilla on edelleen mahdollisuus pelata itsensä SM-sarjan finaaliin. Käytännössä se vaatii voittoa viimeisestä osaturnauksesta, minkä lisäksi PirUn tulee jäädä korkeintaan kolmanneksi.

Lopulliset sijoitukset

Suluissa oleva luku kertoo joukkueen tämänhetkisten sarjapisteiden summan. Projektijoukkueet eivät kerää sarjapisteitä.

**

[EDIT 11.08.2019 klo 20:20 Atleticon pelaajista vain yksi loukkaantui ja kaksi muuta joutuivat poistumaan muista syistä.