PuTin edustusrosteri Pietarissa.

Euroopan seuramestaruuksien pohjoisen alueen karsintaturnas EUCR-N on tänään saatu päätökseen Pietarissa. Molemmat suomalaisjoukkueet, PirU avoimen sarjassa ja PuTi mixed-sarjassa, selvittivät tiensä syyskuussa pelattavaan finaaliturnaukseen EUCF:ään.

PirU

Avoimen sarjassa finaaliturnauspaikkoja oli jaossa neljälle joukkueelle. PirU pelasi itsensä turnauksen neljänneksi, mutta joukkue sai jännittää finaalipaikkaansa vielä paluujunassa. Mikäli turnauksessa viidenneksi sijoittunut joukkue olisi ollut eri alkulohkossa pelannut Sokol, olisi PirUn täytynyt pelata vielä erillinen karsintaottelu viimeisestä finaaliturnauspaikasta. Paluujunan aikataulujen takia joukkueen täytyi kuitenkin lähteä aikaisemmin eli karsintaottelusta olisi täytynyt antaa luovutusvoitto. PirUn onneksi turnauksen viidenneksi sijoittui kuitenkin samasta alkulohkosta tullut Flying Steps, jolloin PirUn voitto alkulohko-ottelusta jäi voimaan.

Tieto PirUn finaaliturnauspaikasta saatiin suoraan turnausjärjestäjältä.

Lauantaina alkulohkossa PirU voitti Me & My Monkeyn 14-12 ja Flying Stepsin 13-7, mutta hävisi JuPiterille 11-15. Alkulohkon toisena PirU kuitenkin sai paikan kärkinelikkoon ja mahdollisuuden suoraan EUCF-paikkaan. Sunnuntaiaamun semifinaalissa RealFive oli kuitenkin selkeästi paremmassa iskussa ja PirU joutui taipumaan 7-15, joten PirUn turnaus päättyi pronssiotteluun ja revanssiin JuPiteria vastaan. PirU aloitti vahvasti ja säilytti muutaman pisteen kaulan aivan ottelun loppuun saakka, kunnes hyökkäyksen energia alkoi hiipua ja se sortui omiin virheisiin. Tilanteessa 9-9 PirU lähti hyökkäämään universepisteeseen, mutta JuPiter sai puristettua katkon raksasiirrosta ja teki voittomaalin.

“Venäläisten vastustajien hyökkäyspeli pyöri vahvasti raksapelaajilla, joille atleettiset kärjet tarjosivat mahdollisuuksia pitkään peliin, kun taas PirUn hyökkäys rakentui keskikentän hakijoiden varaan. Puolustuksessa venäläiset luottivat tiukkaan pelaajavartiointiin, mutta PirU pelasi myös paikkaa”, tiivistää PirUn valmentaja Juho Pulakka joukkueiden pelityylien eron.

“Ulkomaiset vastustajat ovat nuorta PirUa kehittävä ja liiankin tutuksi tullutta SM-sarjaa motivoivampi haaste”, kertoo Pulakka. “Joukkueen kauden tavoitteena on ollut lähteä EUCF:ään, mutta SM-tourit eivät aivan optimaalisesti ole valmistaneet joukkuetta kansainvälisiin peleihin, sillä tourilla joukkue saa yleensä vain yhden tai kaksi fyysisesti ja henkisesti vaativaa ottelua, kun taas vaikkapa Pietarissa kaikki ottelut olivat vaativia.”

EUCR-turnauksen fyysinen kuormittavuus tuli Pulakalle osittain yllätyksenä ja jaksaminen olikin viikonlopun suurin haaste joukkueelle, joka oli liikkeellä pienellä ja orastavista loukkaantumisista kärsivällä rosterilla. Toisaalta Pulakka nostaa fyysisyyden ja tasaisuuden myös EUCR-joukkueen vahvuudeksi.

PuTi

Kolmen joukkueen mixed-sarjassa finaaliturnauspaikkoja oli jaossa kaksi. Kun PuTi ja latvialainen Salaspils MIX olivat täynnä maidensa kärkipelaajia ja UNION oli selkeä altavastaaja, ei paikkojen jaosta ollut epäselvyyttä. Tilanteesta teki kuitenkin kiinnostavamman se, että panoksena oli myös EUCR-N:n voiton tuoma korkein alkuseedaus finaaliturnaukseen, sillä viime vuoden mixed-sarjan Euroopan mestari oli ruotsalainen SeE6.

Mixed-sarja pelattin kaksinkertaisena roundrobinina eli jokainen joukkue pelasi kahdesti vastakkain. PuTi voitti UNIONin suvereenisti lauantaina 15-0 ja sunnuntaina 15-6. Syyskuista EUCF:ää ajatellen Windmillin finaalissa vuonna 2018 pelannut Salaspils MIX tarjosi onneksi kovemman vastuksen. Lauantain ottelussa PuTi sai huonon alun ja oli puoliajalle mennessä 3-8 tappiolla. PuTin peli parani toisella puoliajalla, mutta Salaspilsin etumatka riitti latvialaisten 15-12 voittoon.

Tappion jälkeen sunnuntain uusintaottelusta ei riittänyt enää pelkkä voitto ykkösseedauksen saamiseksi, vaan maalieron täytyi olla kolmea suurempi PuTin hyväksi. Lauantaista oppineena PuTi puolusti alusta asti kovalla intensiteetillä ja hyökkäsi onnistuneemmin Salaspilsin miesten aktiivista träppipeliä vastaan. Kevyellä rosterilla turnaukseen lähtenyt Salaspils joutui tyytymään viimeisestä ottelusta 9-15 tappioon.

PuTille EUCR-N:n voitto oli vasta mixed-projektin alku. “Joukkue ei ollut ennen turnausta ehtinyt juurikaan pelata yhdessä ja EUCR olikin yhteisen sävelen löytämistä. Ennen finaaliturnausta on tarkoitus treenata aktiivisemmin”, kertoo joukkueen pelaaja Antti Järvi. “Finaaliturnaukseen pääsy oli tavoitteena ja lähtökohtaisesti kaikki ovat lähdössä sinne pelaamaan. Muutama pelaaja ei päässyt Pietariin mukaan.”

PuTin mixed-projekti sai alkunsa, kun OTSOlla, Atleticolla ja Helsinki Ultimaten naisilla ei riittänyt pelaajia avoimen ja naisten sarjoihin, jolloin osa pelaajista päätti lähteä yhdessä mixed-sarjaan. Samantyyppinen kokoonpano on aiemmin nähty Yyteri Beach Ultimaten kestomenestyjä BANZUKE!lla sekä viime sisäkausien mixed-SM-turnausten mestarijoukkueissa. “Ollaan pidempään tällä porukalla haluttu mennä kansainvälisiin mixedeihin ja katsoa, mihin rahkeet riittävät, ja nyt oli hyvä sauma”, toteaa Järvi.

EUCR-N:n kaikkien otteluiden lopputulokset löytyvät UltimateCentralin kisasivuilta. Striimatut ottelut ovat yhä nähtävissä Fanseatissa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?