Nastersin Fiina Koski venyy markkeroidessaan UFOn Matilda Leppästä. Kuva: Einari Leinonen

Avoimen ja naisten SM-sarjojen toinen osaturnaus pelataan tulevana viikonloppuna 10.–11. elokuuta Jyväskylässä. Verrattuna ensimmäiseen osaturnaukseen avoimen sarja on tiivistynyt yhdeksästä seitsemään joukkueeseen ja naisten sarja kuudesta neljään. Kiihtyykö kilpailu mitalipelipaikoista vai onko pelit jo pelattu?

Naisten sarja

Naisten sarjassa ovat edelleen mukana Atletico, Helsinki Ultimate, UFO sekä kotijoukkue Sleepwalkers. Pois ovat jääneet ainakin tulevan tourin osalta Viima ja Nasters. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä joukkueiden kokoonpanot eivät vielä ole tiedossa.

Kauden ensimmäinen osaturnauksen perusteella voi jo kohtuullisen varmasti todeta, ettei Suomen naisultimatessa ole nähtävissä ihmeempiä muutoksia tällä kesäkaudella. Kaksi joukkuetta ovat ylitse muiden ja loput pelaavat enemmän tai vähemmän tasaisia otteluita riippuen säästä ja siitä, millaiset rosterit kentälle saadaan lähetettyä.

Tulevalla tourilla neljä joukkuetta pelaavat ensin kaikki toisiaan vastaan, minkä jälkeen pelataan vielä sijoitusottelut. Valistunut veikkaus on, että Helsinki Ultimate onnistuu voittamaan Atleticon joko alkulohko-ottelussa tai sijoitusottelussa. SM-sarjan finaaliin pääsyn kannalta kärkijoukkueiden keskinäisellä järjestyksellä ei ole käytännön merkitystä, mutta voitolla voi olla arvoa henkisellä puolella.

UFO ja Sleepwalkers kyennevät hetkittäin haastamaan etelän joukkueita, mutta otteluvoittoja täytynee odottaa tuleviin kausiin – elleivät vastustajat jätä terävintä kärkeään kotiin. Sunnuntaina pelataan mitä todennäköisimmin kaksi Tampereen ja “Pohjois-Suomen” välistä ottelua. Valistunut veikkaus on, että otteluista tulee hyvin tiukat, sillä sääennuste näyttäisi lupailevan sadekeliä.

Koska Viima jättäytyi ulos tourilta, ovat UFO ja Sleepwalkers jo ansainneet paikkansa SM-sarjan pronssiotteluun, mikäli ne vain osallistuvat kaikkiin osaturnauksiin. Käytännössä on hyvin epätodennäköistä, että kumpikaan joukkue joutuisi jäämään ulos syyskuussa Tampereella pelattavalta viimeiseltä tourilta.

Vaikka naisten sarjan pistetilanne ei tarjoa suuren suuria jännityksen kokemuksia, on kuitenkin kiinnostavaa seurata kahden kärkijoukkueen keskinäistä taistelua sekä odottaa, montako uutta pelaajaa muut joukkueet tällä kertaa esittelevät.

Seuraa heitä: Disquitoksesta Sleepwalkersiin siirtynyt talvikauden tehokkain tutkapari Ala-Nikkola-Kokkonen sekä Helsinki Ultimaten nuori lupaus Sanja Fonselius.

Otso Grizzlyn Touko Väänänen askeleen edellä Saintsin Antti Wiklundia. Kuva: Einari Leinonen

Avoimen sarja

Avoimen sarjassa toisessa osaturnauksessa pelaavat PirU, Otso Grizzly, Team, Saints, Terror, UFO ja Team 2. Poissa ovat Otso Polar ja Latvija. Ensimmäinen SM-tour ei tuonut yllätyksiä myöskään avoimen sarjaan, mutta toisin kuin naisten sarjassa, kilpailu mitalipelipaikoista on edelleen käynnissä.

Avoimen sarjaa johtavat PirU ja Otso Grizzly. Kolmantena on vielä tällä hetkellä Otso Polar, mutta perinteiseen tapaan Otson kaksi joukkuetta palaavat kauden ensimmäisen osaturnauksen jälkeen taas yhteen laumaan. Otso Polarin menestys ensimmäisessä osaturnauksessa tarkoittaa kuitenkin sitä, että muut joukkueet ovat sarjapisteissä kauempana kärkikaksikosta.

Lähimpänä finaalipaikasta on haastamassa Team, joka on 50 pisteen päässä Otso Grizzlystä. Myös 60 ja 70 pisteen päässä olevilla Saintsilla ja Terrorilla on teoriassa mahdollisuudet nousta sarjapisteissä kahden parhaan joukkoon, mutta se vaatisi paitsi omaa tasonnostoa niin myös Otson epäonnistumista. Sen sijaan paikka SM-sarjan pronssiotteluun on kenen tahansa kolmikosta ulottuvilla.

Tulevan viikonlopun tourilla avoimen joukkueet pelaavat ensin alkulohkot, joista molemmista kaksi parasta etenevät semifinaaleihin. Toisessa alkulohkossa pelaavat PirU, Terror ja molemmat Teamin joukkueet. Toisessa lohkossa ovat Otso Grizzly, Saints ja UFO.

Edellisen tourin perusteella todennäköisimmät semifinaaliparit tulevalla tourilla ovat PirU ja Saints sekä Team ja Otso Grizzly. Saintsilla voisi olla mahdollisuus yllättää EUCR-N:stä toipuva PirU, mutta toisaalta myös osa Saintsin pelaajista oli viime viikonloppuna kuluttamassa Pietarin nurmia.

Team ja Otso eivät ole kohdanneet vielä tällä kesäkaudella, joten joukkueiden välinen ajantasainen voimasuhde on toistaiseksi hienoinen arvoitus. Edellisellä kesäkaudella joukkueet kohtasivat toisensa kolmesti ja kaikki ottelut päättyivät suhteellisen selkeästi Otson voittoon. Mikäli Otso ja PirU myös tulevalla tourilla keräävät kahdet korkeimmat sarjapisteet, alkaa Teamin, Saintsin ja Terrorin teoreettinenkin mahdollisuus SM-sarjan finaaliotteluun olla mennyttä.

Seuraa heitä: Otson varma kiekollinen pelaaja Mikko Paanasalo sekä Terrorin ulottuva ykköspistemies Einari Leinonen, jota kannattaa seurata myös sosiaalisessa mediassa turnauskuvien takia.

Turku Terrorin edustusrosteri kesän ykköstourilla. Alarivissä Aleksi Grym (vas.) Henri Modenius, Asmo Soinio, Mikael Piippo, Joni Holmroon ja Santtu Lehto. Ylärivissä Juha Jokinen (vas.), Niko Littunen, Einari Leinonen, Eetu Tiihonen, Niko Leino ja Janne Luostarinen. Kuva: Turku Terror

Onko peli pelattu, Turku Terror?

Turku Terrorin puheenjohtaja ja avoimen SM-joukkueen pelaaja Mikael Piippo uskoo myös teoreettisiin mahdollisuuksiin: “Ei kenenkään luonne anna periksi. Halutaan uskoa, että voidaan voittaa kaikki joukkueet.”

Terror ei ole määritellyt varsinaisia sijoitustavoitteita tälle kaudelle, vaan tavoitteena on osallistua jokaiselle tourilla ja siten vakiinnuttaa Terrorin asema ympäri vuoden pelaavana kilpajoukkueena. Kuluva kesä on toinen Terrorin omalla avoimen joukkueella pelattava kausi sitten 2010-luvun alun. “Terrorissa pidetään hyvin tärkeänä päästä pelaamaan oman seuran joukkueessa kilpaa”, kertoo Piippo. “Ja toki meistä on myös hyötyä muille joukkueille, joille voimme tarjota vastusta.”

Piippo itse kokee SM-sarjan motivoivaksi, sillä ulkosarjan pelit ovat harvinaista herkkua Terrorille, joka on vielä olosuhteiden pakosta profiloitunut enemmän sisäkauden joukkueeksi. Kesäkuun SM-tour oli Terrorille hauska pelireissu ja erityisen mukavaa oli päästä pelaamaan uutta vastustajaa, Latviaa, vastaan. “Voin kuvitella, että ulkomaillakin pelaavissa seuroissa, joissa on jo vahva ja leveä pelaajapohja, tympii pelata samoja ohuita rostereita vastaan kotimaassa”, Piippo pohtii. “Täällä taas vesi kielellä odotetaan tulevan tourin ensimmäistä ottelua. En keksi parempaa avausvastusta kuin Team, joka on tasaisen hyvälaatuinen joukkue. Terrorissa tykätään pelata Teamin vastaan. Harvoin on ollut spiritongelmiakaan.”

Tämän kauden Terror on sekoitus paluun tehnyttä vanhaa kaartia, nykyistä aktiivista ydinporukkaa sekä uusia tuoreempia kasvoja. Rosteri on tiivis ja tulevana viikonloppuna jalkapareja on vain yksitoista.

Piipon mukaan toiminta ei kuitenkaan ole hiipuvaa vaan pikemminkin hyvää ja vireää. Seuralle on tullut useampia uusia pelaajia, joista osa on aloittanut vasta kesäkuun tourin jälkeen, eivätkä siksi vielä ole valmiita SM-sarjaan. “Meillä on aktiivisempaa uusien pelaajien rekryämistä kuin vähään aikaan. Suuri kiitos edelliselle hallitukselle, joka teki määrätietoisesti asioita seuran kasvattamiseksi”, Piippo kiittelee. “Nyt elätellään jo toiveita omasta naisten joukkueesta tulevalle sisäkaudelle.”

Yhtenä merkittävänä saavutuksena Piippo nostaa esille viime sisäkaudella Kupittaalla pelatun SM-tourin. Tapahtumaa rummutettiin paikallismediassa ja se saikin verrattain laajaa näkyvyyttä. Tourin jälkeen ajoitettiin aloittelijavuoro ja sisäkauden loppuun vielä alkeiskurssi. Näin tourista ja uusien pelaajien rekrytoinnista rakennettiin seuraa palveleva kokonaisuus.

Hyvänä merkkinä Terrorin vireästä toiminnasta voidaan pitää myös sitä, että joukkue olisi valmiina lähtemään tulevana talvena ensimmäistä kertaa järjestettävään Euroopan sisäultimaten seuramestaruuskilpailuihin. “Reissut hitsaa seuraa yhteen. Totta kai lähdemme EUICC:een, jos paikka aukeaa – mutta meidän mielestä paikka ensisijassa kuuluu mestarijoukkueelle”, painottaa Piippo.

Kysyttäessä turkulaisen ultimaten tunnusmerkkejä vastaus on kaksijakoinen. “Meillä on pitkiä, nopeita ja vahvoja pelaajia suhteellisen hyvin ja koitetaan hyödyntää sitä pelissä”, tiivistää Piippo pelillistä näkemystä. Seuran näkökulmasta Piippo toivoo Terrorin näyttäytyvän ulospäin yhtenäiseltä. “Täällä seistään toistemme takana ja tuetaan toisiamme ja ollaan porukassa tekemässä asioita ja osallistumassa.”

Seuraa häntä: “Vastustajista on pakko nostaa esille seurakaveri Saska Karpansalo, joka vaihtoi Teamiin täksi kaudeksi. Saska on monipuolinen ja nopea pelaaja ja erityisen vahva ilmatilanteissa.”

Sarjatilanne ennen toista osaturnausta

Suluissa oleva luku kertoo joukkueen tämänhetkisten sarjapisteiden summan. Projektijoukkueet eivät kerää sarjapisteitä.

Naisten sarja

 1. Helsinki Ultimate (301)
 2. Atletico (225)
 3. Nasters (-)
 4. UFO (195)
 5. Viima (175)
 6. Sleepwalkers (165)

Avoimen sarja

 1. PirU (301)
 2. Latvija (-)
 3. Otso Grizzly (225)
 4. Otso Polar (195)
 5. Team (175)
 6. Saints (165)
 7. Turku Terror (155)
 8. UFO (150)
 9. Team 2 (135)

**

Teksti: Elisa Pursiainen

Kirjoittaja on nykyinen jyväskyläläinen, joka on edustanut Sleepwalkersin lisäksi myös Saintsin, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Terrorin, Atleticon ja Disquitoksen treeneissä. Kirjoittajan pelipaikka on yläkentälle karkaava raksa, joka unohtaa tulla takaisin. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia – lukija saa tulkita, mihin suuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?