Turku Terrorin Tuomas Niemi kiertää Team 2:n Alexander Lehtosta Jyväskylän tourilla. Kuva: Niko Littunen

Avoimen ja naisten SM-sarjojen kolmas ja samalla viimeinen osaturnaus pelataan tulevana viikonloppuna 7.–8. syyskuuta Tampereen Pirkkahallilla. Edelliseen osaturnaukseen verrattuna naisten sarja on kasvanut neljästä takaisin kuuteen joukkueeseen Viiman ja Nastersin palattua tour-nurmille ja avoimen sarjassa nähdään taas kaksi Otsoa. Ultimate.fi avaa sarjojen tämänhetkistä tilannetta.

Naisten sarja

Naisten sarjassa pelaavat Helsinki Ultimate, Atletico, kotijoukkue UFO, Sleepwalkers, Viima ja Nasters. Naisten sarjaa johtaa Helsinki Ultimate, joka on voittanut molemmat kaksi edellistä osaturnausta ja siten sinetöinyt paikkansa naisten SM-sarjan finaaliottelussa – ellei joukkue joudu luovuttamaan kesken viimeisen osaturnauksen. Luovuttaminen on kuitenkin käytännössä yhtä todennäköistä kuin se, että Siltamäen tourilla tuuli ei missään vaiheessa puhaltaisi yli 1m/s. Stadin Pirkkojen rosteriin on nimittäin merkitty 16 nimeä, joiden joukossa on vastustajalle erittäin vaarallisia koko kentän pelaajia kuten Karoliina Rintamäki ja Saara Hurme.

Lähes yhtä varma finaalipaikka on kestomenestyjä Atleticolla. Kottaraisparven lento on pysähtynyt kakkossijaan edellisillä toureilla, mutta vielä ei kannata ripustaa SM-sarjan hopeamitaleita kaulaan joukkueelle, joka saattaa antaa muutaman pisteen eteen, mutta tuntuu olevan parhaimmillaan paineen alla. Kenties Suomen parhaassa puolustusjoukkueessa pelannevat tulevalla tourilla ainakin ilmatilanteiden erikoisnainen Mariia Martus ja levykatkoja tehtaileva Anni Jokinen.

UFOlla on vahva asema sarjan kolmannella sijalla. Tour-voitto voisi nostaa tamperelaiset SM-sarjan finaaliin, mutta edellisten osaturnausten perusteella joukkueella on vielä pitkä matka kurottavana kärkikaksikkoon, vaikka Vilma Heinonen jatkaisi edellisellä tourilla nähtyä vahvaa kiekollista peliä ja Ulla Kiili napsisi edelleen katkoja poliisina.

UFOn mahdollisuus tour-voittoon on kieltämättä pieni, mutta ei täysin mahdoton. Tältä kaudelta puuttuu se yksi kiintiösadeturnaus ja ennusteet näyttävät lupaavan vettä ainakin lauantaina. Sadekeli saattaisi sotkea joukkueiden peliä sen verran, että otteluvoitot menevät ristiin. Naisten sarjassa joukkueet pelaavat ensimmäisen osaturnauksen tapaan yksinkertaisen roundrobinin eli kohtaavat toisensa kerran. UFOn ei siis välttämättä tarvitse voittaa Helsinki Ultimatea ja Atleticoa voitaakseen tourin.

Viimeinen mitalipelipaikka on menossa Sleepwalkersille, joka jäi edellisellä tourilla jälkeen paitsi Helsinki Ultimatesta ja Atleticosta niin myös enemmän samantyyppisellä rosterilla pelanneesta UFOsta. Jyväskyläläis-vaasalais-oululaisilla ja tamperelaisilla on molemmilla useampia uudempia pelaajia minkä lisäksi konkarikaarti koostuu enemmän kotimaan kentillä kokemusta kartunnaneista kuin vuosikausia kansainvälisillä kentillä kiertäneistä pelaajista.

“Pohjois-Suomen” joukkueen yhteispelin löytymiselle on epäilemättä ollut haasteena kolmen eri seuran yhdistäminen samaan joukkueeseen sekä se, että kaikissa kolmessa seurassa treenataan mixedinä. Haasteista huolimatta joukkue pystynee tuomaan hyökkäystä tehokkaasti eteenpäin, kun kiekkoon pääsee Saintsin Hanna Mikkonen tai Sleepwalkersin Jasmiina Salmela ja yläkentällä kirmaa Disquitoksen Pinja Rajala.

Viima ei saanut rosteria kasaan Jyväskylän tourille, mutta palaa nyt mukaan sarjaan. Oletettavasti monista tuoreemmista kasvoista koostuva joukkue on kesätauon jälkeen tuskin vieläkään haastamassa kärkijoukkueita, mutta Viiman ja Sleepwalkersin välisestä ottelusta tullee yksi viikonlopun mielenkiintoisimpia. Edellinen kohtaaminen päättyi Viiman selkeään voittoon, mutta Sleepwalkers on päässyt tässä välissä treenaamaan yhden tourin enemmän. Viimalle nostetta tuovat EM-kisoista vauhtia hakeneet, myös biitsiultimaten ystävinä tunnetut Meeri Helminen ja Sara Hietanen.

Naisten masters-maajoukkue palaa kesätauolta tourille viimeistelemään kisakuntonsa lokakuun EM-turnausta varten. Ykköstourilla tiiviillä kahdeksanhenkisellä rosterilla liikkeellä ollut Nasters jäi Atleticosta mutta laittoi Helsinki Ultimaten koville. Tässä turnauksessa Nastersin voi odottaa olevan vielä kovemmassa iskussa, kun joukkoon liittyvät Atleticon monipuolinen hyökkäys- ja puolustuspelaaja Maija Leino sekä pelitauolta palaava maajoukkuekonkari Viiman Jarna Kalpala.

UFOn Ulla Kiili pelastaa kiekon nurmen rajalta. Kuva: Einari Leinonen

Avoimen sarja

Avoimen sarjassa nähdään Otsot Grizzly ja Polar, PirU, Team 1 ja 2, Saints, Turku Terror ja UFO. Otso Grizzly käytännössä varmisti avoimen SM-sarjan finaalipaikkansa voittamalla edellisen osaturnauksen. Ensimmäisen tourin voittaneella ja viime tourin rosterivajauksesta huolimatta kolmanneksi taistelleella PirUlla on vahva ote toisesta finaalipaikasta. Mahdollisuus sarjan finaaliin on myös Teamin ykkösjengillä, jos se voittaa viimeisen osaturnauksen ja PirU jää korkeintaan kolmanneksi.

Team 1:n kanssa samassa alkulohkossa ovat edellisellä tourilla neljänneksi sijoittunut ja vahvasti SM-sarjan pronssipelipaikassa kiinni oleva Saints sekä Team 2 ja UFO. Kilpailu lohkon ykköspaikasta käydään käytännössä Team 1:n ja Saintsin välillä. Saints voitti Teamin viime kauden pronssiottelussa, mutta tällä kaudella molemmat kohtaamiset ovat päättyneet selkeästi helsinkiläisten voittoon huolimatta jo Saintsin klassikoksi muodostuneesta pelityylistä eli Elias Päällysahon pitkästä heitosta Antti Wiklundille.

Toisessa lohkossa pelaavat molemmat Otsot, PirU ja Terror. Lohkojako vaikuttaa erikoiselta katsottaessa kauden ensimmäisen osaturnauksen lopputuloksia, joissa PirU ja Otsot ovat kolmen kärki, mutta jakoa selittää Otso Polarin putoaminen sarjan hännille sen jouduttua jättämään toinen tour väliin.

Verrattuna kauden ensimmäiseen osaturnaukseen Otsojen kokoonpanojen rungot ovat pitkälti samat. Muutamia muutoksia on tullut, mutta äkkiseltään katsottuna ilman sisäpiiritietoa joukkueet vaikuttavat jotakuinkin tasavahvoiksi rakennetuilta tai ainakin tehopisteiden valossa edellisen osaturnauksen avainpelaajat kuten myös puolustuspäässä kunnostautunut Patrick Potrykus on jaettu tasan molempiin joukkueisiin. Otsojen välinen ottelu kesäkuussa päättyi Grizzlyn selkeään voittoon, mutta kuuleman mukaan ottelu ei kertonut totuutta Polarin iskukyvystä.

PirUn ja Otso Grizzlyn välisten otteluiden voitot ovat jakaantuneet tasan 1-1. PirU voitti Otson ensimmäisen osaturnauksen välierissä ja Otso kuittasi takaisin voittamalla toisen osaturnauksen välierissä. Otso Polar ja PirU eivät kohdanneet ensimmäisellä tourilla. Tulevan tourin otteluiden tuloksiin vaikuttanee merkittävästi se, saako PirU kaikki rosteriin ilmoittamansa pelaajat – erityisesti ykköstourin pistekuninkaan Jaakko Juntun – Pirkkahallille.

Finaalipaikkaa tavoittelevan Teamin kannalta parhaassa tapauksessa PirU häviää molemmille Otsoille ja putoaa suoraan välieristä ulos. Mikäli PirU peittoaa vähintään toisen Otson, Team saattaa itse päästä pudottamaan PirUa tourin finaalista. Mahdollista on myös, että PirUn pudottaminen finaalista jää Saintsin tehtäväksi. Joka tapauksessa avoimen sarjan sunnuntaista on odotettavissa kiinnostavaa urheiluviihdettä, joten kaikkien pirkanmaalaisten urheilun ystävien kannattaa silloin saapua Pirkkahallille. Päivän aikataulu löytyy virallisesta Facebook-tapahtumasta.

Kärkikamppailujen takana Terror, Team 2 ja UFO kilpailevat keskinäisestä paremmuudesta. Edellisellä tourilla Team 2 otti tuulipelissä historiallisen voiton Terrorista ja nappasi viidennen sijan voitettuaan myös UFOn. Joukkueen kehitystä on oletettavasti tukenut mahdollisuus koviin treeneihin seuran ykkösjoukkueen kanssa, joten Team 2 voi hyvinkin nousta kestomenestyjäksi kärkinelikon ulkopuolella. Jyväskylässä Terror oli totutusti UFOa vahvempi, mutta on kiinnostavaa nähdä, siivittääkö kotikenttä tamperelaiset huippusuorituksiin ja rikkooko Joonas Tamminen oman ennätyksensä levykatkon korkeudessa.

Sleepwalkersin Emmastiina Salmela on irti kiekkoon. Kuva: Einari Leinonen

Sarjatilanne ennen viimeistä osaturnausta

Suluissa oleva luku kertoo joukkueen tämänhetkisten sarjapisteiden summan. Projektijoukkueet eivät kerää sarjapisteitä.

Naisten sarja

 1. Helsinki Ultimate (301+301=602)
 2. Atletico (225+225=450)
 3. UFO (195+195=390)
 4. Sleepwalkers (165+175=340)
 5. Viima (175+0=175)
 6. Nasters (-)

Avoimen sarja

 1. Otso Grizzly (225+301=526)
 2. PirU (301+195=496)
 3. Team (175+225=400)
 4. Saints (165+175=340)
 5. Turku Terror (155+155=310)
 6. Team 2 (135+165=300)
 7. UFO (150+150=300)
 8. Otso Polar (195+0=195)
 9. Latvija (-)

**

Teksti: Elisa Pursiainen

Kirjoittaja on nykyinen jyväskyläläinen, joka on edustanut Sleepwalkersin lisäksi myös Saintsin, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Terrorin, Atleticon ja Disquitoksen treeneissä. Kirjoittaja on ottanut kauden tavoitteekseen heittää onnistuneen avausheiton askelten kanssa. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia – lukija saa tulkita, mihin suuntaan.

[EDIT 06.09.2019 14:16] Helsinki Ultimatessa pelaa Karoliina Rintamäki, ei Rantanen.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?