Helsinki Ultimate on mixed-sarjan Suomen mestari

Helsinki Ultimate juhlii toista perättäistä ulkokauden mixed-sarjan SM-kultaa.

Suomi-ultimaten kesäkausi päättyi kuluneena viikonloppuna Tampereella pelattuun mixed-sarjan SM-turnaukseen. Turnauksen päätteeksi Helsinki Ultimate uusi viimekesäisen Suomen mestaruutensa. Hopealle sijoittui pirkanmaalais-uusimaalainen LeKEasy Peasy ja pronssia sai Jyväskylä Sleepwalkers. Tarkemmat ottelutilastot löytyvät Pelikoneesta.

Lauantaina pelattiin kahdessa alkulohkossa: A-lohkossa puolustava mestari Helsinki Ultimate voitti suvereenisti lukemin 15-6 sekä espoolaisen ERHeen että LeKin ja biitsijenginä tunnetun Easy Peasy Lemon Squeezyn yhdistelmäjoukkueen LeKEasy Peasyn. Helsinki Ultimaten selkeänä etunä oli treenattu yhteispeli, kun taas vastustajajoukkueiden kokoonpanot olivat tuoreita yhdistelmiä.

LeKEasyn ja ERHeen välinen ottelu päättyi pirkanmaalais-uusimaalaisten hyväksi 15-4. LeKEasyn vahvan 3-0 aloituksen jälkeen näytti hetken aikaa, että ERHe pääsisi vielä peliin mukaan, mutta 3-2 kavennuksen jälkeen LeKeasy meni menojaan.

ERHeen Mariia Martus markkeroi LeKEasy Peasyn Aaron Rogersia. Kuva: Tero Kontkanen

B-lohkossa Sleepwalkers pysäytti etelänaapurin mixed-maajoukkueen Estonian Mixedin hyökkäyksen jo ottelun alusta alkaen, mutta jyväskyläläisten omalla hyökkäyksellä oli ajoittain vaikeuksia viimeistelyssä ja loppulukemia 15-4 haettiin lähes 100 minuuttia. Myös kotijoukkue UFOa vastaan jyväskyläläisten hyökkäys oli välillä vaikeuksissa ja tamperelaiset johtivat ottelua 32 minuutin kohdalla 5-4. Hitaan alun jälkeen Sleepwalkers kuitenkin pääsi vauhtiin ja ottelu päättyi jyväskyläläisten 14-7 voittoon.

Estonian Mixedin ja UFOn välisessa ottelussa virolaiset olivat paremmalla jalalla liikenteessä. Ottelu oli tasainen aina 5-4 tilanteeseen asti, minkä jälkeen Viron maajoukkue teki kuusi perättäistä katkomaalia. Ottelu päättyi Estonian Mixedille 15-6.

UFOn Santeri Piipponen loikkaa kiekkoon ottelussa Estonian Mixediä vastaan. Kuva: Einari Leinonen

Sunnuntaiaamun ristipeleissä ratkottiin semifinaalivastustajat alkulohkovoittajille, Helsinki Ultimatelle ja Sleepwalkersille. LeKEasy Peasy voitti odotetusti UFOn, mutta hienoisena altavastaajana turnaukseen lähtenyt ERHe venyi omassa ristipelissään voittoon Estonian Mixedistä:

Estonian Mixed vei ristipelin puoliajalle lukemin 7-3, mutta toisella puoliajalla ERHeen kokoonpano löysi yhteisen sävelen ja aloitti huiman kirin. Virolaisten johtaessa 10-8 pelin pistekatoksi asetettiin yksitoista. Viimeiset kolme pistettä kääntyivät lukuisia kertoja, mutta lopulta 104 minuutin kohdalla ERHe sai päätettyä ottelun.

Pian ristipelin jälkeen pelatussa semifinaalissa ERHe ei enää onnistunut ylläpitämään hyvää flowtaan, vaan ottelu päättyi Helsinki Ultimaten 15-2 voittoon.

ERHeen Sonja Pekkola (valk) ja Helsinki Ultimate Karoliina Rintamäki kilpajuoksussa kiekkoon. Kuva: Einari Leinonen

LeKEasy Peasyn ja Sleepwalkersin välinen semifinaaliottelu alkoi LeKEasyn murskaavalla 8-2-johdolla, kun jyväskyläläisten hyökkäys takkusi ja puolustus ei onnistunut pysäyttämään LeKEasyn crossiheittoja maaliin. Toisella puoliajalla Sleepwalkers pääsi aloittamaan hurjan takaa-ajon. Jyväskyläläisten hyökkäyksessa omat virheet vähenivät samalla, kun puolustus onnistui pakottamaan LeKEasyn hyökkäyksen virheisiin. Etumatkaa oli kuitenkin liikaa ja ottelu päättyi lopulta 15-11 LeKEasylle.

LeKEasy Peasyn Leevi Cederlöf (valk) ohittaa upsilla Sleepwalkersin Kasper Kumpulaisen. Kuva: Einari Leinonen

Sijoitusottelussa 5.-6. pelasivat Estonian Mixed ja UFO. Estonian Mixed aloitti vahvasti vieden ottelun puoliajalle lukemin 8-3. Virolaiset onnistuivat kasvattamaan piste-eroa 11-3:een, ennen kuin UFOn hyökkäys alkoi tuottaa tulosta ja pisteitä syntyä vuorotellen. Ottelun viime hetkillä tamperelaiset pääsivät puolustuskierteeseen, mutta turvallinen etumatka toi kolmannella yrittämällä Estonian Mixedille 15-9 voiton ja turnauksen viidennen sijan.

Pronssiottelussa kohtasivat Sleepwalkers ja ERHe. Ennakkosuosikki Sleepwalkersilla oli jälleen hienoisia käynnistymisvaikeuksia, mutta ensimmäisen erän loppupuolella jyväskyläläiset kampesivat itsensä johtoasemaan. Neljää naista peluuttanut ERHe ei päästänyt Sleepwalkersia helpolla, mutta yhteinen pelikokemus – tai pelikokemus ylipäänsä – oli lopulta jyväskyläläisten puolella. ERHeen ulottuvien pelaajien useista katkoista huolimatta Sleepwalkers onnistui lopulta varmistamaan pronssin itselleen lukemin 15-11.

Helsinki Ultimaten ja LeKEasy Peasyn välinen finaali oli hyvin intensiivinen ottelu alusta loppuun. Kummankin joukkueen puolustus hiillosti taitavasti vastapuolen hyökkäystä ja ottelussa nähtiin useita tiukkoja kaksinkamppailuita.

LeKEasy otti tiukan ottelun näkökulmasta tukevahkon 5-3 johtoaseman ensimmäisen 20-minuuttisen jälkeen ja vei ottelun puoliajalle lukemin 8-6. Toisella puoliskolla Helsinki Ultimate onnistui kahdessa katkomaalissa kaventaen ensin piste-eroksi 8-9 ja lopulta tasoittaen tilanteeksi 12-12. Viimeisissä pisteissä katkomaaleja ei enää syntynyt vaan kumpikin joukkue piti hyökkäyksensä. LeKEasy oli yhden hyökkäyksen edellä, joten se sai mahdollisuuden ratkaista ottelu universepisteeseen lähdettäessä. LeKEasy ei kuitenkaan onnistunut pitämään viimeistä hyökkäystä, vaan helsinkiläiset pääsivät juhlimaan toista perättäistä ulkokauden mixed-sarjan SM-kultaa voittotuloksella 15-14.

Finaalin arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Helsinki Ultimaten Saska Karpansalo (kiekossa). Kuva: Einari Leinonen

”Kyllähän se on mahtavaa uusia mestaruus. Voitto tuntuu jopa paremmalta kuin viime vuonna”, myöntää Helsinki Ultimaten kapteeni Akseli Ranta.

Voiton avaimena Ranta pitää sitä, että joukkueen pelaajat löysivät toisensa kentältä ja jokaiselle uskallettiin heittää. ”Voimme olla tyytyväisiä siihen, miten onnistuimme pitämään oman pelin kurissa, vaikka LeKEasy tuli finaaliin paljon alkulohko-ottelua kovempaa.”

Helsinki Ultimate on treenannut tällä kesäkaudella viikottain mixediä ja suunnitelmissa on jatkaa treenaamista myös tulevaisuudessa. ”Helsingissä ei ole aiemmin treenattu talvikaudella mixediä kuin pari viikkoa ennen SM-turnauksia”, Ranta kertoo. ”Nyt haluamme parantaa tekemistä ensi talvena – ja toivottavasti mixed-fiilis jatkuu myös ensi kesään.”

Lopulliset tulokset

1. Helsinki Ultimate (Liitokiekkoseura Team, Helsinki)
2. LeKEasy Peasy (Lempäälän Kisa, Lempäälä)
3. Sleepwalkers (Jyväskylän Liitokiekkoilijat, Jyväskylä)
4. ERHe (Espoon Rennot Heittelijät, Espoo)
5. Estonian Mixed (Sakun, Tallinnan ja Tartton ultimateseurat)
6. UFO (Unlimited Frisbee Organization, Tampere)

**

Teksti: Elisa Pursiainen

Kirjoittaja on nykyinen jyväskyläläinen, joka on edustanut Sleepwalkersin lisäksi myös Saintsin, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Terrorin, Atleticon ja Disquitoksen treeneissä. Kirjoittaja haluaa korostaa, että artikkelin sisältö perustuu Pelikoneeseen syötettyihin ottelupöytäkirjoihin ja omista peleistä jääneisiin hämäriin muistikuviin. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia – lukija saa tulkita, mihin suuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän