T.U.F.F. voittamaton junioreiden SM-sarjan toisella kierroksella

Sleepwalkersin Jasmiina Salmela kiekossa. Markkerina ViRHeen Okko Winqvist. Kuva: Hellen Koskinen

Junioreiden SM-sarjan toinen osaturnaus pelattiin lauantaina 18. tammikuuta Lempäälässä. Turnauksen menestyksekkäin joukkue oli akaalainen T.U.F.F., joka voitti kaikki neljä otteluaan. Kaikkien otteluiden tarkemmat tapahtumat löytyvät sähköisestä tulospalvelusta Pelikoneesta.

Kuten joulukuisessa ensimmäisessä osaturnauksessa myös tällä kertaa mukana olivat T.U.F.F.in lisäksi kotijoukkue Lempäälän Kisa, vihtiläinen ViRHe, Jyväskylä Sleepwalkers sekä Helsinki-Espoo. Hallikaudella 2019-2020 juniorisarjaa pelataan U20-ikäluokassa ja kevennettynä mixedinä eli kentällä tulee koko ajan olla edustettuna sekä nais- että miessukupuoli.

Pirkanmaan derby venyi universepisteeseen

Turnauspäivä käynnistyi Pirkanmaan derbyllä eli LeKin ja T.U.F.F.in välisellä ottelulla. Ottelulla oli paitsi Pirkanmaan herruuden symbolinen arvo niin myös merkittävä vaikutus kummankin joukkueen mahdollisuuksiin päästä SM-sarjan finaaliotteluun.

Ottelun arvolle sopivasti lopputuloksen selviäminen venyi universepisteeseen saakka. LeKi vei ottelun puoliajalle 8-6, mutta toisella puoliajalla T.U.F.F. alkoi kuroa eroa umpeen. Juuri peliajan loputtua T.U.F.F. tasoitti tilanteeksi 12-12. T.U.F.F. onnistui heti perään toisessa katkomaalissa ja voitti ottelun 13-12. T.U.F.F.in neljä viimeistä maalia syöttänyt Jesse Ojala oli koko turnauksen tehokkain pelaaja 9,25 pisteen ottelukeskiarvolla (21+16).

T.U.F.F. ja sarjakärki ViRHe kohtasivat toisensa iltapäivällä. T.U.F.F. sai paremman alun otteluun ja vei sen puoliajalle kolmen pisteen eron turvin 8-5. Toisella puoliajalla katkomaaleja alkoi kertyä myös vihtiläisille, mutta ottelun aikakatto tuli vastaan ja T.U.F.F. voitti lukemin 14-12.

T.U.F.F.in varmistettua itselleen turnauksen kärkisijan jäi ViRHeen ja LeKin väliseen turnauksen päätösotteluun panokseksi toinen sija. ViRHe ehti 6-1 johtoon ennen kuin LeKi otti aikalisän ja alkoi viimeistellä pisteitä. Puoliajalle mentiin kuitenkin ViRHeen johtaessa 8-3.

Ultimatessa juuri mitään piste-eroa voi pitää turvallisena ja toisen puoliajan alussa LeKi ehti jo kahden pisteen päähän ViRHeestä tilanteeseen 8-6. Oli ViRHeen vuoro ottaa aikalisä ja tehdä pari katkomaalia kasvattaen piste-eron jälleen viiteen pisteeseen 11-6. Piste-ero jäi näkyviin tuleville sukupolville, kun ViRHe voitti 15-10.

Ennen viimeistä osaturnausta sarjan kärkikolmikon tilanne on se, että yhdet osaturnausvoitot tällä kaudella napanneille ViRHeelle ja T.U.F.F.ille finaalipaikan saamiseksi riittää kolmannen osaturnauksen kakkossija. Myös kolmossija riittää molemmille, mikäli LeKi ei voita viimeistä osaturnausta. Osaturnausvoitolla lempääläiset menisivät takaa ohi finaaliotteluun.

Liikettä sarjakärjen takana

Juniorisarjassa neljäntenä ja viidentenä olevat Helsinki-Espoo ja Sleepwalkers eivät ole vielä kyenneet ottamaan voittoja kärkikolmikosta, mutta kauden ensimmäisen ja toisen osaturnauksen välinen kehitys on nähtävissä. Kummankin joukkueen hyökkäys onnistui toisessa osaturnauksessa huomattavasti useammin viimeistelemään pisteitä. Erityisesti otteluiden toisille puoliajoille joukkueet kykenivät nostamaan hyökkäyksen tehokkuutta, mikä on tyypillistä vastustajiin verrattuna uudemmille joukkueille, jotka eivät välttämättä pääse harjoittelemaan säännöllisesti sarjapelien tasolla.

Helsinki-Espoon ja Sleepwalkersin keskinäinen ottelu oli tälläkin kertaa tiukka, vaikka Helsinki-Espoo aloitti suvereenisti 4-0. Alun jälkeen Sleepwalkers pääsi peliin mukaan, mutta Helsinki-Espoo onnistui säilyttämään kolmen pisteen etumatkan 8-5 puoliajalle. Ottelun alussa saavutettu etumatka osoittautui lopulta voitokkaaksi. Toisella puoliajalla molemmat joukkueet pitivät omat hyökkäysvuoronsa yhtä Sleepwalkersin katkomaalia lukuunottamatta, joten Helsinki-Espoo saavutti ensin ottelun pistekaton tilanteessa 15-13.

Lopulliset sijoitukset

Suluissa oleva luku kertoo joukkueen tämänhetkisten sarjapisteiden summan.

1 T.U.F.F. (98+101=199)
2 ViRHe (101+99=200)
3 LeKi U20 (99+98=197)
4 Helsinki-Espoo (97+97=194)
5 JSW (96+96=192)

**

[EDIT 21.01.2020 22:39 JSW:llä on sarjapisteitä 96+96 eikä 0+96, kuten aiemmin ilmoitettiin. Tällä kaudella juniorisarjassa projektijoukkueet saavat osaturnauksen viimeisen sijan mukaiset sarjapisteet, eivätkä jää pisteittä, kuten niin ikään aiemmin ilmoitettiin. JSW osallistui projektijoukkueena ensimmäiseen osaturnaukseen.]

**

Teksti: Elisa Pursiainen

Kirjoittaja on nykyinen jyväskyläläinen, joka on edustanut Sleepwalkersin lisäksi myös Saintsin, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Terrorin, Atleticon ja Disquitoksen treeneissä. Kirjoittaja haluaa korostaa, että artikkelin sisältö perustuu Pelikoneeseen syötettyihin ottelupöytäkirjoihin ja 2010-luvun junioriultimatesta jääneisiin hämäriin muistikuviin. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia – lukija saa tulkita, mihin suuntaan.