Moni liiton jäsen varmaan välillä miettii, että mitäköhän siellä liitossa oikein puuhataan. No kaikenlaista puuhataan, mutta usein aika ja jaksaminen loppuu viimeistään siinä vaiheessa, kun pitäisi saada kirjoitettua artikkeli siitä mitä on vireillä, jos se ei ole toiminnan kannalta kriittistä. Nyt kalenterista tuli kuitenkin rutistettu sen verran aikaa, että tässä artikkelissa on kerättynä lyhykäisyydessään liiton uusia projekteja ja muutamia muita kuulumisia liiton suunnasta. Välillä tuntuu, että asiat eivät etene mihinkään, mutta tätä kirjoittaessa tuli kuitenkin huomattua, että ainakin jotain uutta on saatu vireille ja vuosi 2019 oli aika tapahtumarikas. Tiivistetysti isoimmat ponnistukset olivat kaksi uutta rahoitushakemusta ja yhteistyöhanketta, Ruutu -yhteistyö ja kesän 2020 sarjauudistuksen käynnistäminen.

Mukaan Erasmus+ -hankkeeseen

Alkuvuosi 2019 kului liitossa perustoiminnan, turnausten ja maajoukkueprojektien lisäksi myös parin uuden asian ympärillä. Saimme mielenkiintoisen tiedon, että Euroopan liitokiekkoliitto (EUF) on hakemassa rahoitusta EU:lta Erasmus + Sport -ohjelman kautta naispelaajien määrän kasvattamisesta valmennuksen näkökulmasta. Tovi tuumailtiin asiaa ja erityisesti mietittiin aikaresursseja ja tietysti selvitettiin myös taloudellisia asioita projektin suhteen. Lopulta päätettiin, että tämän tyyppisiin tarjouksiin on vain tartuttava ja aihe osuu juuri meidän tämän hetkiseen kipukohteeseen. Maassamme on huutava pula valmentajista niin naisten kuin miesten puolella. Vaikka projekti on ensisijaisesti kohdistettu naisille, niin pystymme ammentamaan tästä työkaluja samalla myös miesten toiminnan kehittämiseen.

Pääkoordinoijana projektissa oli EUF ja kumppanuusjäseniksi lopulta valikoitui Suomen lisäksi Irlannin ja Ranskan liitot sekä italialainen seura CUSB. Rahoituksenhakuvaihe oli melko työläs ja kirjoitustuntien lisäksi lukuisia iltoja kului Skypen ääressä yöhön asti. Kaikki vaiva kuitenkin palkittiin syksyllä, kun myönteinen päätös 55 000 euron rahoituksesta saatiin. Työ on hyvässä vauhdissa ja lopullisena tavoitteena on saada aikaan manuaali, jonka avulla seurat ja liitot voivat lähteä kehittämään omaan työtänsä. Rahoitus on kaksivuotinen. Liiton resurssien ollessa rajalliset kehitysprojektien osalta, tullaan tähän hakemaan mukaan 2-3 ihmistä vahvistamaan työpanosta. Liiton puolesta projektia pyörittävät hallituksen jäsen Hanna Juhola ja toiminnanjohtaja Ulla Kiili.

Ruudun täydeltä ultimatea

Alkuvuodesta istuttiin neuvottelupöytään myös Nelonen Median kanssa ja kävimme keskustelua, miten ultimate voisi istua heidän tarjontaansa ja millainen yhteistyökuvio olisi kyseessä. Neuvotteluiden pohjalta lähdimme valmistelemaan pohjustusta Ruudulle lajista. Esityksen perusteella Ruudusta näytettiin vihreää valoa, mutta kuvaaminen ja tuotanto olisi liiton hoidettavana, joten tämän toteuttamiseen tarvittaisiin tekijöitä tai vaihtoehtoisesti piti löytää ulkopuolinen tekijä ja rahoitus. EM-kisakiireiden keskellä selvitystyötä ei ehditty edistämään paljoakaan ja asian jäi taka-alalle. Syksyllä projekti sai taas uutta vauhtia alle, kun finaalitapahtuma kuvattiin ja tuotettiin jyväskyläläisten voimin Ruutuun myös hieman testimielessä. Loppusyksystä kilpailutettiin ja laskettiin erilaisia malleja erityisesti kuvauksen tekemiseen. Lopulta saimme tarjouksen, jonka taloudellisesti pystyimme kohtuullisella riskillä hyväksymään.

Sekä avoimen että naisten kaikki pelit on näytetty koko hallikauden Ruudussa ja vastaanotto on ollut hyvä. Käytännön asioiden hoitaminen on vienyt melko paljon pääasiasiassa toiminnanjohtajan aikaresursseja, ja liitto on kiinnittänyt tähän taloudellisia resursseja, joten kokonaisuutena panos tähän liiton mittakaavassa on ollut melko iso. Vaikka markkinointiin ei ole ollut irrottaa riittävästi aikaa, niin viimeisimpien lukujen perusteella pääteltynä olemme kuitenkin onnistuneet tavoittamaan myös lajin ulkopuolisia ihmisiä, joten ainakin pieni välitavoite lajin ulkopuolisessa markkinoinnissa on saavutettu. Tästä kohtaa pitää kiittää myös lajiyhteisöä uutisten aktiivisesta jakamisesta ja edellinen Ruutu Urheilun Facebook-julkaisu ultimatepeleistä tavoitti yli 11 000 ihmistä aktiivisen jakamisen myötä. Yhteisössä on voimaa!

Sarjauudistus  

Yksi iso ponnistus on ollut myös kesän 2020 sarjauudistus, mikä aloitettiin loppukesästä 2019. Toki pohjustusta ja keskustelua erityisesti naisten osalta tästä on käyty jo aiemmin. Jarna Kalpalan koordinoima sarjauudistus on tällä hetkellä kalkkiviivoilla ja maaliviiva häämöttää jo. Kiitos koko sarjauudistustyöryhmälle panoksesta jo tässä vaiheessa!

Parkouria ja ultimatea opiskelijoille

Loppusyksystä polkaistiin vielä vauhtiin yhteistyöprojektiin Suomen Parkour ry:n kanssa. Parkourin ja ultimatea opiskelijoille -hankkeeseen haettiin rahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Päätöstä rahoituksesta on lupa odottaa kevään korvilla. Toiveet ovat korkealla ja lisärahoitusten saaminen olisi erittäin oleellista, jotta lisää toimia lajin kehittämiseksi voitaisiin tehdä. Ilman rahoitusta tätä ei ole mahdollista toteuttaa.

Tukea valtiolta, mutta paljonko

Liikuntaa edistävien järjestöjen yleisavustusta liitto haki loppusyksystä tällä vuodelle valtiolta 35 000 euroa, mikä on 5000 euroa enemmän kuin edellisenä vuonna saatu tukisumma. Uhkakuvia on kuitenkin leijunut yleisesti valtion avustuksen ympärillä esimerkiksi veikkausvoittorahojen tulosennusteen ollessa pienempi kuin edellisinä vuosina. Nähtäväksi siis jää irtoaako liitolle edes samaa tukea kuin vuonna 2019 vai katsooko valtio uusien toimien olevan lisärahan arvoista.

Monta ekstrarautaa on siis ollut liitolla tulessa viime vuonna ja tälläkin hetkellä. Kaiken tohinan keskellä liitto ei kuitenkaan saanut syyskokouksessa täytettyä hallituspaikkoja, joten toistaiseksi hallitus on vajaalukuinen. Siirretty syyskokous on päätetty pitää torstaina 27.2.2020 kello 17.30. Virallinen kokouskutsu julkaistaan myöhemmin, mutta päivä on jo hyvä laittaa kalenteriin. Tällä hetkellä liitto on resurssien suhteen kestämättömässä tilassa ja keskustelua on käyty, miten saisimme toimintaan lisäresursseja, jotta myös kehitysprojektien pyörittäminen on mahdollista ilman perustoiminnan kärsimistä ja ihmisten uupumista.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?