Kansainvälisiä vieraita junioreiden SM-sarjan viimeisessä osaturnauksessa

Junioreiden SM-sarjan 2019-2020 finaalijoukkueet LeKi (pun.) ja ViRHe (valk.). Kuva: Hellen Koskinen

Junioreiden SM-sarjan kolmas osaturnaus pelattiin lauantaina 29. helmikuuta Hämeenlinnassa. Sarjan viimeiseen osaturnaukseen saatiin mukaan junioreiden SM-sarjan ensimmäinen kansainvälinen vieras, Piter Stars Venäjältä. Turnauksen voitti LeKi, joka samalla sinetöi paikkansa sarjan finaaliottelussa ViRHettä vastaan.

Uuden joukkueen mukaantulon seurauksena turnaus pelattiin edellisistä osaturnauksista poikkeavalla ottelukaaviolla. Tutun round robinin sijaan turnaus käynnistyi kahdella alkulohkolla, joista toiseen oli sijoitettu sarjan kärkikolmikko LeKi, T.U.F.F. ja ViRHe ja toiseen Helsinki-Espoo, Piter Stars ja Sleepwalkers. Ensimmäisen lohkon kaikki joukkueet etenivät suoraan turnauksen semifinaaleihin, kun taas jälkimmäisestä lohkosta semifinaaliin pääsi lohkon voittaja.

Hallikaudella 2019-2020 juniorisarjaa pelataan U20-ikäluokassa ja kevennettynä mixedinä eli kentällä tulee koko ajan olla edustettuna sekä nais- että miessukupuoli.

Puolukierrettä ja universepisteitä

Semifinaalipaikasta käytiin tiukka kamppailu helsinkiläis-espoolaisten, jyväskyläläisten sekä pietarilaisten kesken. Jo avausottelusta saatiin jännittävä, kun viimeisen kymmenminuuttisen alussa Helsinki-Espoo johti Piter Starsia 10-8, minkä jälkeen pietarilaiset tekivät maalin ja kolme katkomaali keikauttaen kahden pisteen etumatkan toisin päin. Pistekatoksi asetettiin 13, minkä jälkeen Helsiki-Espoon onnistui vielä tasoittaa tilanteeksi 12-12 ennen kuin Piter Stars onnistui viimeisessä maalissa ja voitti 13-12.

Sleepwalkersin ja Helsinki-Espoon välinen ottelu alkoi jyväskyläläisittäin vahvasti, kun seitsemän minuutin jälkeen Sleepwalkers johti ottelua 4-1. Sleepwalkers sai pidettyä johtoasemansa seuraavan puolen tunnin ajan tilanteeseen 11-9, kunnes oli Helsinki-Espoon vuoro tehdä maali ja kolme katkomaalia. Sleepwalkers ei kyennyt vastaamaan samalla mitalla ja ottelu päättyi lopulta 15-12 Helsinki-Espoolle.

Lohkon päätösottelussa koeteltiin joukkueiden kestävyyttä, kun pisin piste oli peräti yhdeksänminuuttinen. Vaiherikkaalla ensimmäisellä puoliajalla Piter Stars oli ensin 3-1 johdossa, minkä jälkeen Sleepwalkers kampesi itsensi 6-3 johtoon. Piters Stars kavensi tilanteeksi 5-6, mutta puoliaika tuli vastaan Sleepwalkersin johtaessa 7-5. Toisen puoliajan viimeiselle viidellä minuutilla pietarilaiset tulivat takaa ohi 10-9 johtoon ja pistekatoksi asetettiin 11. Sleepwalkers onnistui vielä tasoittamaan, mutta universepiste ja lohkovoitto meni Piter Starsille lukemin 11-10.

Asemoitumista sijoituspeleihin

Toisessa alkulohkossa mittailtiin voimasuhteita sijoituspelejä silmällä pitäen. Ennen viimeistä osaturnausta sarjan kärkikolmikon tilanne oli se, että yhdet osaturnausvoitot tällä kaudella napanneille ViRHeelle ja T.U.F.F.ille finaalipaikan saamiseksi riittäisi kolmannen osaturnauksen kakkossija.* Myös kolmossija riittäisi molemmille, mikäli LeKi ei voittaisi viimeistä osaturnausta. Osaturnausvoitolla lempääläiset menisivät takaa ohi finaaliotteluun.

Lohko avattiin Pirkanmaan derbyllä, johon LeKi sai vahvan lähdön vieden ottelun puoliajalle 8-5. Ottelun toisella puoliskolla T.U.F.F. nakutti katkomaaleja tasaiseen tahtiin saaden LeKin lopulta kiinni tilanteessa 14-14. LeKi ei antanut tilaisuutta viimeiseen katkomaaliin vaan vei voiton 15-14.

Hyvin tasaisena alkanut ViRHeen ja T.U.F.F.in välinen ottelu ratkesi pian puoliajan jälkeen, kun ViRHe karkasi 10-5 johtoon. Katkomaalit vaihdettiin vielä puolin ja toisin, mutta peliajan päätyttyä ViRHeellä oli edelleen turvallisuudentunnetta hyökkäykselle luova 12-8 johtoasema. ViRHe onnistui viimeisessä hyökkäyksessään ja päätti ottelun lukemin 13-8.

Alkulohkon päätösottelussa ViRHe ja LeKi pelasivat siitä, kumpi saisi semifinaalivastustajakseen T.U.F.F.in ja kumpi Piter Starsin. Vartin pelattuaan joukkueet olivat tasatilanteessa 5-5. Sen jälkeen ensin meni 7-5 johtoon ViRHe, mutta lopulta LeKi vei ottelun puoliajalle 8-7. Toisen puoliajan alussa LeKi jatkoi vahvaa esitystään ja hankki itselleen 11-8 johtoaseman. Viimeisellä viisitoistaminuuttisella LeKin hyökkäys kuitenkin pysähtyi ja ViRHe voitti ottelun kuuden perättäisen katkomaalin turvin 15-11.

LeKi pakkovoittojen edessä

Semifinaaleissa toisensa kohtasivat lohkovoittajat ViRHe ja Piter Stars sekä kärkilohkon kaksi muuta joukkuetta LeKi ja T.U.F.F. Vihtiläiset voittivat omassa semifinaalissaan nuoret mutta sinnikkäästi levyttävät pietarilaiset ja etenivät finaaliin. Pirkanmaan derbyn uusinnassa T.U.F.F. ei onnistunut ottamaan revanssia ja pakkovoiton edessä ollut LeKi pääsi osaturnauksen finaaliin pelaamaan koko SM-sarjan finaalipaikasta. Pirkanmaan pistekuninkaaksi kruunattiin LeKin Elias Knuutila, joka teki päivän kahdessa derbyssa yhteensä tehot 1+21.

Finaaliottelussa LeKi oli päivän toisen pakkovoiton edessä. Paineen alla joukkue ylsi parhaimpaansa ja sai ottelun hallintaansa. LeKin vahvan alun jälkeen ViRHe pääsi tasoihin, mutta loppua kohden LeKin karkumatka jälleen kasvoi. Viidakkorumpu ei tiennyt kertoa, saivatko vihtiläiset viimeisteltyä kymmenen vai yksitoista maalia, mutta LeKin pistesaldo 15 riitti ottelun voittoon ja vei lempääläiset SM-sarjan finaalipaikkaan.

T.U.F.F. voitti osaturnauksen pronssiottelussa Piter Starsin, mutta LeKin voittettua osaturnauksen akaalaisten sarjapisteet eivät riittäneet kauden finaaliotteluun. Osaturnauksen sijoitusottelussa 5.-6. Helsinki-Espoo otti päivän toisen voiton Sleepwalkersista, tällä kertaa lukemin 14-12.

Lopulliset sijoitukset

Suluissa oleva luku kertoo joukkueen tämänhetkisten sarjapisteiden summan.

1 LeKi U20 (99+98+101=298)
2 ViRHe (101+99+99=299)
3 T.U.F.F. (98+101+98=297)
4 Piter Stars (0+0+95)
5 Helsinki-Espoo (97+97+97=291)
6 JSW (96+96+96=288)

Tällä kaudella juniorisarjassa projektijoukkueet saavat osaturnauksen viimeisen sijan mukaiset sarjapisteet.

**

*Tarkalleen ottaen T.U.F.F. olisi voinut jäädä ulos kauden finaaliottelusta, vaikka se olisi sijoittunut viimeisen osaturnauksen toiselle sijalle LeKin voittaessa, jos ottelut olisivat menneet ristiin. Seikkaperäisemmät spekulaatiot jääkööt kuitenkin seuraavaan kauteen.

**

Teksti: Elisa Pursiainen

Kirjoittaja on nykyinen jyväskyläläinen, joka on edustanut Sleepwalkersin lisäksi myös Saintsin, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Terrorin, Atleticon ja Disquitoksen treeneissä. Kirjoittaja haluaa korostaa, että artikkelin sisältö perustuu Pelikoneeseen syötettyihin ottelupöytäkirjoihin ja juniorivalmentajilta lauantai-iltana kello kymmeneltä WhatsApp-viesteillä ongittuihin tietoihin. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia – lukija saa tulkita, mihin suuntaan.