Sleepwalkersin ja ViRHe 2:n ottelun loppurinki Kuva: Maria Skön

14.6. sunnuntaina pidetyssä junioritoiminnan infossa oli keskustelemassa aktiiveja seitsemästä eri seurasta! Mukana oli seurojen juniorivastaavia, valmentajia, seura-aktiiveja, liiton entisiä junioritoiminnan vastaavia ja vanhempia. Jotta tieto leviäisi mahdollisimman laajalle, olemme koostaneet tähän alle tärkeimpiä teemoja. Jos sinulla herää kysymyksiä tai haluat kommentoida, olethan yhteydessä juniorihallituksen puheenjohtajaan Hellen Koskiseen (juniorivastaava@liitokiekkoliitto.fi). Junioritoiminnasta vastaavien henkilöiden esittelyt löydät tämän tekstin lopusta.

Juniorijaosto

Juniorijaosto lopetetaan, mutta seurojen yhteyshenkilöiden ryhmä säilyy. Juniorijaoston oikeudet päättää pelaajasiirroista ja sääntömuutoksista siirtyvät juniorihallitukselle. Muutoksella yhtenäistetään junioreiden ja aikuisten toimintatapoja.

SM-sarja

Sarjamääräyksiä aletaan juniorihallitus vetoisesti suunnittelemaan juhannuksen jälkeisellä viikolla, jonka jälkeen ne menevät seurojen yhteyshenkilöille kommentoitavaksi. Sarjamääräykset julkaistaan viimeistään kuukausi ennen ensimmäistä junioreiden SM-touria. 

Junioreiden SM-sarjan eri ikäsarjojen hyödyistä ja haitoista keskusteltiin vilkkaasti. Mietittiin pitäisikö pääpaino siirtää esim. U17-sarjaan, sillä U20-sarjan haaste on kontaktimattomuudesta huolimatta, vanhempien pelaajien kokemus ja kokoero suhteessa nuorempiin ja vasta-alkaneisiin. Moni 17–19-vuotias juniori pelaa aikuisten sarjaa, kun taas 16-vuotiaat ja nuoremmat pelaavat vain juniorisarjaa. Olisiko junioritoiminnan kannalta U17 tai nuorempien sarja kannattavampi?

U20 junioreiden kesän SM-tour päivämäärät

15.8. Viiala, Akaa

12.9. Siltamäki, Helsinki

Maajoukkue

Junioreiden maajoukkue toimintaan toivotaan pitkäjänteisyyttä ja rauhallisuutta. Maajoukkue on monelle nuorella pelaajalle kokemus, joka opettaa ja usein vahvistaa intoa lajiin. Viime vuosina joukkueiden kokoaminen on mennyt tiukille ja toiminta on lähtenyt käyntiin vasta puoli vuotta ennen kisoja. Maajoukkue toiminnan muutoksiksi ehdotettiin resurssien käyttämistä kansallisen tason junioritoiminnan kehittämiseen sekä kisamatkojen suuntaamista lähemmille pelikentille, kuten Ruotsissa tai Virossa järjestettäviin turnauksiin. Miltä tämä kuulostaa?

Juniorihallitukseen etsitään maajoukkueorganisaattoria, joka tukisi maajoukkueen toimintaa järjestämällä leirejä ja pitäisi yllä muuta toimintaa ympärivuotisesti. Tämä antaisi mahdollisuuden junioreille antaa näyttöjä useamman kerran ja kehittymistä olisi helpompi seurata. Yhteydenpito seuroihin, valmentajiin ja vanhempiin helpottuisi pysyvän yhteyshenkilön ansiosta. Kiinnostaisiko tämä pesti sinua?

Tukea liitolta

Kysyttäessä liitolta toivottavia toimenpiteitä, heitettiin ilmoille esimerkiksi uuden (juniori)joukkueen starttirahaa ja ultimaten pelaajapolun rakentamista. Liitolta toivottiin myös enemmän harrastetoimintaa junioreille. Näillä toimilla tuettaisiin harrastajamäärän kasvua ja ammattimaisempaa toimintaa. Seurat kaipaisivat myös isompien mainos/some-kampanjoiden käynnistämistä liiton taholta ja rahoitusta vapaaehtoistyön tukemiseen esimerkiksi markkinointia ja rekryjä varten.

Esille nostettiin myös tuomareiden tai pelinohjaajien tuomista juniorikentille. Varsinkin monelle uudelle peliä on vaikea hahmottaa sääntöviidakon keskellä, jossa pelaajat tekevät kentällä tarvittavat huudot. Tähän asti on pelikohtaisesti sovittu, että valmentajat saavat avustaa sääntöjen suhteen tarvittaessa pisteenkin aikana. Tämä yksi ultimaten hienouksista voi myös vaikuttaa nuoren pelaajan harrastuksen aloittamiseen. Voisiko tällainen toimia Suomessa?

Keskustelun aikana nousi esille selvästi toive mahdollisuudesta päästä keskustelemaan tulevaisuudesta, joten vastaavanlainen keskustelutilaisuus järjestetään uudestaan vielä tämän vuoden puolella.

Liiton junioritoiminnan vastaavien esittelyt

Hanna Juhola

Vastuullani liiton hallituksessa on juniori- ja aloittelijatoiminta. Pääasialliset tehtävät liittyvät junioritoiminnan budjettiin ja toimintaan, juniori- ja aloittelijatoimintaan liittyvän materiaalin julkaiseminen ja koulutusten järjestäminen yhdessä hallituksen koulutusvastaavan kanssa.

Ultimateurani alkoi 2008 Tampereella TT-Lätyn alkeiskurssilla. Opiskeluaikoina tuli pelattua enemmänkin, mutta vammojen vuoksi olen siirtynyt enemmän hallinnollisiin tehtäviin. Aluksi toimin UFOn hallituksessa ja mixed-maajoukkueiden managerina, nykyään liiton hommissa ja kansainvälisessä EUGEM-projektissa sekä valmentajana UFOssa. Junioritoiminta on minulle tuttua koripallon parista. Olen pelannut yli 25 vuotta ja valmentanut reilut 15 vuotta eri-ikäisiä pelaajia YMCA Tampereessa ja tulevalla kaudella olen mukana U10 ja U12 -tyttöjen valmennuksessa.

Minusta olisi hienoa nähdä ultimatessa junioritoimintaa laajalla rintamalla ja haluan osaltani olla mukana mahdollistamassa tätä. Mitään taikatemppuja minulla ei ole varastossa, joten toivon jokaisen lajin parissa olevan lähtevän mukaan junnutalkoisiin. Yhdessä saamme pelaajamäärät nousuun!

Hellen Koskinen

Toimin juniorijaoston hallituksen puheenjohtajana eli junioritoiminnan vastaavana. Vastuullani on juniorijaoston hallitus ja sen toiminta, jonka ensisijainen tehtävä on junioreiden SM-sarjojen toteutus ja maajoukkuetoiminnan koordinointi. Tätä ennen olen toiminut kouluyhteistyön vastaavana.

Matka lajin parissa alkoi ViRHe:ssä 2016. 2018 aloitin pelaamaan naisten sarjaa EUC:ssa, joka on edelleen seurani. Pelaamisen lisäksi olen toiminut ViRHe:n varapuheenjohtajana vuodesta 2017 ja U16/17/20 joukkueiden valmennuksessa ollut mukana 3 vuotta keväästä 2017. Ultimaten lisäksi opiskelen Kisakallion Urheiluopistossa ja toimin Vihdin Salisusien D- ja E-tyttöjen fysiikka valmentajana.

Haluan mahdollistaa nykyisille ja tuleville junioreille samat mahdollisuudet, jotka itselläni oli aloittaessani lajin. Toivon, että lajin hienous säilyy heille ja muille innokkaille pelaajille nautittavaksi. Toiminnan kehittäminen ja monipuolistaminen on tärkeää ja siihen voimme yhdessä vaikuttaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?