UFOn Vilma Heinonen kiekossa naisten pronssiottelussa 2019. Sleepwalkersin Elisa Pursiainen markkeroi. Kuva: rutanen.kuvat.fi

Kesän 2020 naisten ja avoimen SM-sarjat käynnistyvät tulevana viikonloppuna 27.–28. kesäkuuta. Sarjojen toinen otteluviikonloppu pelataan 8.–9. elokuuta ja finaaliottelut 26. syyskuuta. Ensimmäisen otteluviikonlopun aikataulut löytyvät Pelikoneesta.

Naisten SM-sarja

Tampereen Pirkkahallin nurmella pelattavalla naisten SM-sarjan ensimmäisellä kierroksella on mukana viisi joukkuetta: espoolaiset Atletico ja Viima, Helsinki Ultimate, Jyväskylä Sleepwalkers sekä kotijoukkue UFO. Viime kesään verrattuna masters-naisten maajoukkue on jättäytynyt ulos sarjasta.

Naisten SM-sarja koostuu kahdesta runkosarjakierroksesta, jonka jälkeen kaksi eniten otteluvoittoja saanutta joukkuetta kohtaavat toisensa finaalissa. Sarjaan on mahdollista tulla mukaan ensimmäisen kierroksen jälkeen, mutta käytännössä finaalipaikkaan vaaditaan otteluvoittojen haalimista molemmilta kierroksilta.

Joko nyt, Stadin pirkot?

Tuttuun tapaan ennakkosuosikkina kauteen lähtevät hallitseva mestari Atletico sekä tasaväkinen kilpasisar Helsinki Ultimate. Pelikoneen pelaajalistauksen perusteella Atletico on onnistunut keräämään tälle kaudelle kiitettävän leveän rosterin ja mukaan on saatu muutama tuoreempikin kasvo. Helsinkiläisten kokoonpano on tämän artikkelin kirjoitushetkellä vielä mysteeri, mutta kuuleman mukaan myös Stadin pirkot ovat saaneet riveihinsä uutta juoksuvoimaa. Helsinkiläiset keräsivät edellisellä kaudella eniten sarjapisteitä, mutta kärsivät tappion finaaliotteluihin erikoistunutta Atleticoa vastaan. Tuleeko tästä kesästä Helsingin kausi?

Viimalla on viime vuosina ollut ajoittaisia vaikeuksia saada joukkuetta kasaan jokaiseen osaturnaukseen, mutta tällä kertaa joukkueella vaikuttaa olevan olosuhteisiin nähden kohtuullisen vankka pelaajapohja. Junioriultimateen vihkiyteet tunnistavat Viiman kokoonpanosta useamman vihtiläistaustaisen nuoren naisen.

Jyväskylä Sleepwalkersin naisten joukkue tekee neljättä kesäkautta yhteistyötä Vaasa Saintsin sekä oululaisen Disquitoksen kanssa. Joukkueen rosteri on jälleen muuttunut viime kaudesta, mutta lähes kaikki tällä kaudella mukana olevat pelaajat ovat aiemmin pelanneet yhdessä. Vuosi vuodelta karttuva kokemus ulkokauden peleistä alkanee ehkä näkyä jo tuloksissakin. Kaikkien kolmen seuran naispelaajien määrä on ollut kasvussa, joten kenties lähitulevaisuudessa naisten kesäkaudella päästään näkemään useampi joukkue Tampereen pohjoispuolelta.

UFOn kokoonpanosta on kadonnut muutama totuttu avainpelaaja, mutta joukkue on viime kausien aikana onnistunut kasvattamaan uusia vastuunkantajia riveihinsä ja voi olla hyvinkin iskukykyinen.

Seuraa heitä: Maria Noponen on toisen polven ticolainen. Epäröimättä kiekkojen perään heittäytyvä Maria on vaarallisimmillaan ylöspäin, mutta tekee varmaa työtä myös kiekollisena pelaajana. Edellisenä kesänä U17 avoimen maajoukkueessa edustanut Sleepwalkersin Hilda Väätäinen löi itsensä läpi viime talvena naisten SM-sarjassa. Hildan tavaramerkki on kopit, joiden ei olisi pitänyt jäädä kiinni.

Saintsin Teemu ”Mini” Kalliokoski heittää ohi OTSO Grizzlyn Karli Kalpalasta avoimen pronssiottelussa 2019. Kuva: rutanen.kuvat.fi

Avoimen SM-sarja

Helsingin Siltamäessä kesäkautensa käynnistävässä avoimen SM-sarjassa mukana ovat Pirkanmaa United, Helsinki Ultimate, espoolaiset OTSO Grizzly ja OTSO Polar, Vaasa Saints sekä tamperelainen UFO. Viime kauteen verrattuna pois ovat pudonneet Turku Terror sekä Helsinki Ultimaten kakkosjoukkue.

Avoimen SM-sarja käynnistyy runkosarjakierroksella. Ensimmäisen otteluviikonlopun aikana joukkueet ehtivät pelata 4/5 runkosarjakierroksen otteluista.

Onko PirU tullut jäädäkseen?

Kauden ennakkosuosikki on PirU, jonka viidettä perättäistä kesää käynnissä oleva projekti on tuonut pirkanmaalaisille kaksi viimeisintä mestaruutta. Lempäälän Kisan alla toimiva PirU tekee yhteistyötä Tampereen UFOn kanssa. Kahden joukkueen yhteistyöllä on saatu nostettua kilpailullisuutta treenaamisessa ja kaksi joukkuetta sarjassa tarjoaa pelipaikan kansainvälisen tason kilpapelaajille, läpimurtoa odottaville kansallisen tason pelaajille sekä pelihalun säilyttäneille jäähdyttelijöille. Menestyksekäs projekti tuskin loppuu aivan lähiaikoina.

Viime kauden hopeamitalisti Helsinki Ultimate ei tuo tälle kaudelle kakkosjoukkuetta vaan kaikki Stadin pirkat on tiivistetty yhteen joukkueelliseen. Edelliskesänä nousujohteisen kauden päätteeksi finaalipaikan napanneella Helsingillä on PirUn tapaan kokoonpanossaan ilahduttava määrä nuoria tähtipelaajia.

OTSO lähtee jälleen kauteen rohkeasti kahdella joukkueella: Grizzly ja Polar. Viime kaudella espoolaiset saivat säilytettyä kaksi joukkuetta kahdessa kolmesta osaturnauksesta, mutta uuden formaatin ansiosta tästä kaudesta on tulossa OTSOn ensimmäinen kokonainen kausi kahdella joukkueella. OTSOn viime vuosien projektina on selvästi ollut leventää hartioita hyvissä ajoin ennen massaeläköitymisestä johtuvaa syöksykierrettä, mutta ensimmäisen silmäyksen perusteella tämän kauden tavoitteena on myös hakea mestaruus takaisin muutaman vuoden tauon jälkeen. OTSOista Grizzlyyn on kasautunut enemmän totuttua tähdistökenttää ja Polarista taas löytyy useampia uudempia pelaajia.

Saintsin yhteistyö Sleepwalkersin kanssa jatkuu tälläkin kesäkaudella. Joukkue on jahdannut finaalipaikkaa, mutta joutunut toistaiseksi päättämään kautensa pronssiotteluun. Verrattuna kilpakumppaneihin Saintsin kokoonpanossa ei ole yhtälailla nuoria pelaajia, mikä on ymmärrettävää, kun Saintsin junioreiden edellisestä kultakaudesta on kohta vuosikymmen ja seuraava sukupolvi on vasta kasvamassa.

Seuraa heitä: PirUn Aleksi Pelto on LeKin kultaisen sukupolven kasvatti, joka on palannut kilpakentille muutaman vuoden yleisurheilusapatin jälkeen. On kiinnostavaa nähdä, millaiseen rooliin AP venyy tällä kaudella. OTSOn tähdistöön noussut Emil Videman on osoitus siitä, miten pitkälle uudemman pelaajan kova motivaatio ja joukkueen tuki voivat viedä.

Kesäkauden 2019 lopulliset tulokset

Suluissa oleva luku kertoo joukkueen osaturnauksista saamien sarjapisteiden summan. Projektijoukkueet eivät kerää sarjapisteitä eivätkä siten saa kauden loppusijoitusta.

Naisten sarja

1 Atletico (225+225+225=675)
2 Helsinki Ultimate (301+301+301=903)
3 UFO (195+195+195=585)
4 Sleepwalkers (165+175+175=515)
5 Viima (175+0+165=340)
(6) Nasters (-)

Avoimen sarja

1 PirU (301+195+225=721)
2 Team (175+225+301=701)
3 Otso Grizzly (225+301+165=691)
4 Saints (165+175+195=535)
5 Turku Terror (155+155+155=465)
6 Team 2 (135+165+150=450)
7 UFO (150+150+135=435)
8 Otso Polar (195+0+175=370)
(9) Latvija (-)

**

[EDIT 26.06.2020 23:07 Artikkelissa esitetty tieto avoimen sarjan formaatista (runkosarjakierros sekä ylempi ja alempi jatkosarja) poistettiin, koska se oli ristiriidassa joukkueille toimitetun formaattilistan kanssa.]

**

Teksti: Elisa Pursiainen

Kirjoittaja on nykyinen jyväskyläläinen, joka on edustanut Sleepwalkersin lisäksi myös Saintsin, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Terrorin, Atleticon ja Disquitoksen treeneissä. Kirjoittaja haluaa korostaa, että artikkelia ei ole copy pastettu edelliseltä kaudelta, vaikka houkutus oli suuri. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia – lukija saa tulkita, mihin suuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?