Vaasan tour 8.-9.8. pelattiin helteisessä säässä. Kuva: Pekka Kaakinen

Länsirannikon sääolosuhteet tarjoilivat parastaan, kun naisten ja miesten SM-sarjojen toinen ja ratkaiseva osaturnaus pelattiin Vaasassa elokuun toisena viikonloppuna. Miehet pelasivat alkusarjan viimeiset ottelut sekä jatkosarjaa aina pronssiin asti, naisissa puolestaan oteltiin yksinkertainen round-robin. Naisten pelit pelattiin poikkeuksellisesti 5 vs 5 -periaatteella sen varmistamiseksi, että mahdollisimman moni joukkue saisi kasaan turnaukseen tarvittavan määrän pelaajia.

 Naisten sarjan ottelut pelattiin poikkeuksellisesti 5 vs 5. Kuva: Pekka Kaakinen

Atletico ylivoimainen naisissa – Sleepwalkers lähellä sekoittaa kärkikolmikon järjestystä

Lauantaina naisten sarjassa nähtiin lähinnä reiluja piste-eroja, kun kokeneemmat joukkueet hyödynsivät tehokkaasti tyynen kelin. Tasaisimmasta väännöstä vastasivat Tampereen UFO ja Jyväskylä Sleepwalkers, joiden välisen kamppailun lopputulokseksi kirjattiin 12-15 jyväskyläläisten hyväksi, tylyimmin puolestaan päättyi Espoon Atleticon ja turnausjärjestäjä Vaasa Saintsin kohtaaminen, jossa emännät jätettiin nollille.

Sunnuntain mittaan tuuli hieman nousi tasoittamaan puntteja, mikä näyttäytyi myös otteluiden tasaisempina lopputuloksina – tasaväkisin taistelu nähtiin, kun JSW kampesi itsensä 15-14-voittoon Espoon Viimasta. Jyväskyläläisillä oli näin ollen tie auki kolmen kärkeen asti, joukkueen hävittyä vain Atleticolle ja Helsinki Ultimatelle, mutta viimeisessä ottelussaan joukkue ei kuitenkaan voinut Saintsin paikkapuolustukselle mitään ja jäi kolmen tappion myötä turnauksen neljänneksi.

Atletico jatkoi ylivoimaisia otteitaan turnauksen edetessä ja viimeisteli jokaisessa pelissään maksimimäärän eli 15 maalia, jatkaen näin ennakkosuosikkina syyskuussa pelattavaan kauden finaaliin. Toisesta finaalipaikasta käytiin kiivas kamppailu UFOn ja Helsinki Ultimaten kesken, ja vaikka UFOn onnistui päihittää helsinkiläiset joukkueiden keskinäisessä kohtaamisessa, oli näillä ensimmäisestä turnauksesta enemmän voittoja plakkarissa. Finaaliin siis Kottaraisten pariksi Stadin Pirkot.

Atletico (punaisissa) oli Vaasan tourilla naisten sarjassa ylivoimainen ja ansaitsi paikkansa koko kauden finaaliin. Kuva: Pekka Kaakinen

PirU ja Otso Grizzly finaaliin – Helsinki pudotti taistelutahdottoman Saintsin pronssilta

Miesten sarjassa suora paikka välieriin oli tarjolla alkusarjan kahdelle parhaalle. Lauantai aloitettiinkin selvittämällä marssijärjestys finaalia kohti: Pirkanmaa United ja espoolainen Otso Grizzly saivat voittojen myötä loppupäivän vapaaksi ja loput jäivät ottamaan vauhtia puolivälieristä.

Sunnuntaiaamun välierävastukseksi Otso G:lle valikoitui Helsinki, joka ei mahtanut vakuuttavaa jälkeä tehneille mesikämmenille paljoakaan. Otso G finaaliin 15-6-voiton myötä (ja varmaan myös ennätysaikaiseen kotiinpaluuseen Vaasan-turnauksen jälkeen).

Toinen välieräpari PirU-Saints sen sijaan järjesti luultavasti koko turnauksen jännittävimmän puolitoistatuntisen, kun kiekkoa kannettiin päästä päähän välillä hitaasti paikkapuolustusta väistellen ja välillä näyttävillä koko kentän kiskaisuilla. Jännitysnäytelmä päättyi lopulta armottoman väännön jälkeen pirkanmaalaisten 12-11-voittoon, joten PirU nähdään syyskuun finaaleissa ja Saints jäi nuolemaan näppejään pronssiotteluun. Mustapaitojen taistelutahto ei riittänyt enää pronssiin, jonka Helsinki vei nimiinsä 11-6.

Kauden finaalit pelataan Helsingissä 26.9.2020.

Helsinki Ultimate voitti miesten pronssiottelussa Vaasa Saintsin lukemin 11-6. Kuva: Pekka Kaakinen

SM-sarjojen tilanne ennen finaaliotteluita

Naisten sarja (suluissa otteluvoittojen määrä runkosarjassa)

1) Atletico (9/9)
2) Helsinki Ultimate (6/9)
3) UFO (5/9)
4) Sleepwalkers (3/9)
5) Viima (1/9)
6) Saints (1/5)

Avoimen sarja (suluissa otteluvoittojen määrä runkosarjassa)

1) Otso Grizzly (5/5)
2) PirU (4/5)
3) Helsinki Ultimate (2/5)
4) Saints (3/5)
5) Otso Polar (0/5)
6) UFO (1/5)

Teksti: Terhi Teräväinen

[EDIT 14.08.2020 11:13] Sarjatilanteisiin lisätty runkosarjaotteluiden kokonaismäärä per joukkue.

2 KOMMENTIT

  1. Aika köyhästi todettu molempien sarjojen pronssista, naisissa UFOn todetaan hävinneen finaalipaikka ja avoimessa Helsingin pronssi kuulostaa enemmänkin luovutusvoitolta, mikä ei vastaa totuutta.

    • Kiitos kommentistasi. Valitettavasti Ultimate.fillä ei ole erillistä toimituskuntaa tänä kesänä, joten tour-raportit syntyvät järjestäviltä seuroilta päivätyön ja muun seuratyön ohessa. Tämä tarkoittaa sitä, että raportointi ei ymmärrettävästi ole kovin kattavaa jokaisesta ottelusta.

      Tuskin kirjoittajan tarkoituksena on ollut vähätellä pronssimitalin arvoa mitalina. Asian voi esittää monella tapaa ja valitun esitystavan voi vielä tulkita monella tapaa. Esimerkiksi naisten kesäsarjassa viime kausina on ollut nähtävissä jakolinja Atleticon ja Helsingin sekä muiden joukkueiden välillä. Tulkinta voisi olla myös, että UFOn pääsy lähelle finaalipaikkaa kertoo joukkueen tämän kesän saavutuksista enemmän kuin viides perättäinen kesäkauden SM-pronssi – joka sekin on toki saavutus.

      – Elisa

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?