Atletico juhlii kahdeksatta perättäistä Suomen mestaruuttaan. Kuva: Juuso Pakarinen.

Ultimaten finaalitapahtuma pelattiin Keski-Espoon urheilupuistossa viime lauantaina 26. syyskuuta. U20 junioreiden Suomen mestariksi palasi muutaman vuoden tauon jälkeen LeKi. Avoimen sarjassa PirU otti kolmannen perättäisen mestaruutensa. Naisten sarjassa Atletico vahvisti valtakauttaan kahdeksannella perättäisellä mestaruudella.

Päivän kaikkien otteluiden tallenteet ovat katsottavissa Ruutu-palvelussa. Otteluiden kulkuihin voi tustustua myös Pelikoneessa.

U20 junioreiden finaali: ViRHe – LeKi 9-10

ViRHe ja LeKi kohtasivat ulkokauden finaalissa jo neljättä kertaa putkeen. Edellisistä kohtaamisista LeKi oli voittanut yhden vuonna 2017 ja ViRHe kaksi kertaa vuosina 2018 ja 2019. Kaudella 2020 pelatuista otteluista saattoi päätellä, että finaali tulee olemaan hyvin tiukka, sillä molemmat joukkueet olivat taistelleet itselleen yhden tour-voiton. Keskenäisistä kohtaamisista LeKillä oli kolme voittoa neljästä ottelusta.

Lauantain ensimmäisessä finaaliottelussa ViRHe aloitti onnistuneella hyökkäysvuorolla. Aluksi molemmat joukkueet saivat tasaisesti pisteitä ja peli oli tiukkaa. Tuuli kuitenkin hankaloitti ViRHeen perussuorittamista enemmän ja LeKin paikkapuolustus tuotti ViRHeen hyökkäykselle vaikeuksia. Tehokkaiden vastahyökkäyksien myötä LeKi vei ottelun puoliajalle lukemin 4-7.

Toinen puoliaika alkoi LeKin onnistuneella hyökkäysvuorolla, jonka jälkeen LeKi saavutti jo neljän maalin johtoaseman. ViRHe kuitenkin asetti uuden vaihteen päälle ja onnistui kuromaan pistekaulan lopulta 9-9 tilanteeseen, mikä tarkoitti universe-pistettä. ViRHeen puolustus ei aikalisästä huolimatta saanut enää jatkettua puolustuskierrettä ja lopulta LeKi saattoi ottelun päätökseen Lassi Cederlöfin syöttäessä maalin Teemu Virtaselle

Ottelun arvokkaimpana pelaajan palkittiin LeKin Teemu Virtanen, joka voitti jälleen junioreiden kesäkauden pistepörssin tehoilla 41+9 (finaalissa 7+3).

LeKin Teemu Virtanen hyppää maaliin ViRHeen Simo Soinin ulottumattomiin. Kuva: Juuso Pakarinen

Naisten finaali: Atletico – Helsinki Ultimate 15-9

Naisten finaali pelattiin auringonpaisteessa ja yltyvässä tuulessa. Peli alkoi Helsingin hyökkäyksellä, joka päättyi avausmaaliin ajassa 1:05. Helsingin varman näköisestä alusta huolimatta mestaruuttaan puolustava Atletico kavensi ja tasoitti lukemat nopeasti ja tahkoi puoliajan loppuun mennessä kuuden pisteen johtoaseman. Ticon pistetiliä kartuttivat erityisesti Essi Inkinen ja Vappu Reunanen, jotka jakoivat myös finaalin pistepörssin kärkisijan.

Toisella puoliajalla Helsinki paransi puolustuspeliään ja maaleja alkoi syntyä myös toiseen suuntaan. Toinen puolikas olikin tasainen: kumpikin joukkue teki 7 maalia. Ratkaisevaa maalia saatiin odottaa pitkään, kun tilanteen 14-6 jälkeen Helsinki kavensi kolmella pisteellä. Peli päättyi kuitenkin lopulta Atleticon voittoon lukemin 15-9.

Helsingin maalien kulmakivenä toimivat koko pelin läpi Merituuli Rekolan varmat kämmenheitot maaliin. Helsingin puolustuksessa urakoi Karoliina Rintamäki, joka sähäkkänä pelaajana yltää takaa ohi katkoon. Atleticon vahvuuksia taas olivat varmat pitkät heitot sekä jatkuva uhka yläkentällä. Se teki myös pelin aikana peräti kahdeksan katkomaalia, Helsingin vastaavan lukeman ollessa kolme. Pelin aikana nähtiin myös useita dyykkejä kiekon perään, mukaan lukien Sonja Pekkolan dyykkimaali, jonka hän nappasi Mariia Martuksen syötöstä.

Finaalin MVP:nä palkittiin Atleticon Maria Noponen.

Atleticon Vappu Reunanen hyppää katkaisemaan Helsinki Ultimaten Merituuli Rekolalle tarkoitetun syötön. Kuva: Juuso Pakarinen

Avoimen finaali: Otso Grizzly – PirU 13-14

PirU aloitti pelin vahvasti ja teki heti ensimmäisen pisteen, vaikka Otso aloitti hyökkäämällä. Vaikeat tuuliolosuhteet ja tiukka puolustus pakotti molempien joukkueiden hyökkäykset tekemään virheitä kiekkojen pomppiessa käsissä. Molempien joukkueiden puolustuksissa nähtiin runsaasti laadukkaita dyykkejä ja toisaalta hyökkäyksissä pitkiä heittoja, mikä piti pelin näyttävänä katsojille. PirU karkasi jo pelin alkupuolella 3-5 johtoasemaan.

Otso sai kuitenkin hetkellisesti kiekot hallintaansa ja siirtyi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoasemaan tilanteessa 6-5 Otson Eero Metson tehtyä kaksi peräkkäistä pistettä. Ilo ei kestänyt kauaa, sillä PirUn Eemeli Pitkänen ei halunnut jäädä huonommaksi ja teki heti perään kaksi maalia. Lopulta ensimmäinen puoliaika päättyi 7-8 PirUlle ja Eemeli Pitkäsen ensimmäisen puolen pistesaldoksi neljä tehtyä maalia.

Myös toinen puoliaika lähti PirUn komennossa kun se karkasi Otsolta jo 7-10 johtoasemaan. PirUlla alkoi tässä vaiheessa jo voitto kiilumaan silmissä, mutta Otso ei ollut vielä valmis luopumaan mahdollisuuksistaan ja tasoitti tilanteen 10-10. Seuraava piste olikin pelin pisin, jossa hyökkäävä joukkue vaihtui useasti. Lopulta aikalisältä kerätyillä voimilla Otso vei tämän vajaa 9 minuuttia kestäneen pisteen.

Otson jatkettua pistetehtailua vielä 12-10 tilanteeseen on PirUn vuoro kerätä voimansa aikalisällä. Tämä tuottaa tulosta ja PirU kaventaa pelin tilanteeseen 12-11. Seuraavat pisteet joukkueet pitävät itsellään ja peliaika päättyy PirUn johtaessa 13-12. Peli ei kuitenkaan pääty tähän, vaan pistekatoksi asetetaan 14.

Seuraavasta pisteestä saadaankin aikaiseksi trilleri. Useamman minuutin pelin jälkeen Otson Roni Hotari heittää kiekon PirUn Juho Pulakalle, joka jo tuulettaa yleisön kannustuksen yhteydessä tehtyä Callahan maalia. Heitossa markkeri Henry Isojärvi rikkoi Roni Hotaria ja näin ollen kiekko palautuu takaisin heittäjälle. Lopulta kuitenkin PirUn Jaakko Junttu syöttää Eemeli Pitkäsen viidennen maalin ja peli etenee universe-pisteeseen 13-13 tilanteessa.

Universe-piste alkaa Otson nopeilla kiekonliikutuksilla saavuttaen lopulta Erkka Niinin, joka löytää pitkällä heitollaan Pekka Kinnusen, jonka käsistä kiekko kuitenkin lipeää antaen PirUlle hyökkäysvuoron ja mahdollisuuden voittoon.
Otso pitää kuitenkin koko päivän jatkunutta kovaa puolustusta yllä eikä anna helppoja metrejä vastustajalla. PirU saa kuitenkin tiukoilla heitoilla kiekkoa eteenpäin, löytäen aukon pitkälle heitolle, jonka Jaakko Junttu poimii kolmen muun pelaajan keskeltä, tuoden PirUlle kultaa.

Pelin MVP meni ansaitusti PirUn Juho Lehtimäelle, joka toimi joukkueen kantavana voimana pitäen varmalla työllään kiekkoa elossa raksalinjassa.

Otson Tatu Kokkonen ja Jarno Sihvo syöksyvät peittämään PirUn Lassi Cederlöfin heittolinjaa. Kuva: Juuso Pakarinen

Kesäkauden 2020 lopputulokset

Suluissa oleva luku kertoo joukkueen osaturnauksista saamien sarjapisteiden summan. Projektijoukkueet eivät kerää sarjapisteitä eivätkä siten saa kauden loppusijoitusta.

U20 juniorit

Suluissa osaturnauksista saadut sarjapisteet.

1) LeKi (101+99=200)
2) ViRHe (99+101=200)
3) Helsinki Ultimate (98+98=196)
4) Sleepwalkers (97+0)

Naisten sarja

Suluissa otteluvoittojen määrä runkosarjassa.

1) Atletico (9/9)
2) Helsinki Ultimate (6/9)
3) UFO (5/9)
4) Sleepwalkers (3/9)
5) Viima (1/9)
6) Saints (1/5)

Avoimen sarja

Suluissa otteluvoittojen määrä runkosarjassa.

1) PirU (4/5)
2) Otso Grizzly (5/5)
3) Helsinki Ultimate (2/5)
4) Saints (3/5)
5) Otso Polar (0/5)
6) UFO (1/5)

Teksti: Jori Kuvaja (U20), Pia Lindqvist & Aino Nyrhinen (naiset), Juho Hiekkanen & Jasu Vehtari (avoin)

Kuvat: Juuso Pakarinen

PirUn Jerry Savoilainen ja Otson Tomi Sandberg kamppailevat kiekosta. Kuva: Juuso Pakarinen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän