Saintsin Teemu Kalliokoski heittää ohi OTSO Grizzlyn Karli Kalpalasta. Kuva: rutanen.kuvat.fi

Aikuisten SM-sarjojen ensimmäinen tour-viikonloppu pelattiin Pullerin kentillä Hämeenlinnassa. Lämmin ja puolipilvinen sää tarjosi hyvät puitteet ultimatelle ja ajoittainen puuskittainen tuuli toi lisämaustetta useampaan otteluun, lisäten esimerkiksi paikkapuolustuksen tehokkuutta. Paikkapuolustusta nähtiinkin useammalta joukkueelta viikonlopun aikana. Koska vuoden 2022 ulkokausi pelataan kahden osaturnauksen tour-järjestelmällä, on kunkin turnauksen panos aiempaa suurempi.

Naiset

Espoon Atletico oli ensimmäisen tour-viikonlopun suvereeni hallitsija. Selvänumeroiset voitot jokaisesta ottelustaan kokonaismaalierolla +47 kertoo karua kieltä viikonlopulta. Kolmen joukkueen, neljän ottelun kaksinkertaisessa round-robinissa Atleticon ylivoimaa kuvaa tehdyt maalit, joka oli lopulta enemmän kuin Helsinki Ultimaten ja Muu Suomi -yhdistelmäjoukkueen vastaavat yhteensä. Atletico kantoi ennakkosuosikin viitan enemmän kuin mallikkaasti. Sekä Helsinki että Muu Suomi saavat palata piirrustuspöydän ääreen ennen syyskuun alun kakkostouria, ellei tällä kaudella kottaraisen siipiväli osoittaudu yksinkertaisesti liian isoksi.

Helsinki Ultimate ja Muu Suomi väänsivät puolestaan melko tasaisen viikonlopun. Joukkueiden ensikohtaamisessa lauantaina Muu Suomi paineli useammalla break-pisteellä puoliajalle 5–8 johdossa ja Helsingin toisen puoliajan tiukasta kavennuksesta huolimatta, Muu Suomi onnistui voittamaan ottelun universe-pisteessä Elisa Pursiaisen maalilla luvuin 11–12.

Naisten toinen päivä alkoi vajaan 11 minuutin maraton-pisteellä Muu Suomen ja Helsingin kohtaamisessa. Tasaisen alun jälkeen Helsingin revanssihenki edellispäivän universe-tappiosta otti kuitenkin niskaotteen ja Helsinki siirtyi puoliajalle kuudella breakilla 8–2 johdossa, voittaen lopulta 5-12. Täten kolmen joukkueen sarjassa ensimmäisen osaturnauksen toinen sija meni Helsinki Ultimatelle keskinäisten otteluiden maalieron turvin.

Naisten sarja kesälle 2022 on harmillisen kapea, kun perinteiset seurat kuten Tampereen UFO ja Oulun Disquitos eivät saaneet jalkautettua tarpeeksi leveää rosteria kahden päivän osaturnaukseen, joskin muun muassa näiden seurojen urheilijoita oli mukana Muu Suomi kokoelmajoukkueessa.

Avoin

Avoimen sarjan ensimmäisessä osaturnauksessa pelattiin yksinkertainen round-robin kuuden joukkueen voimin. Lauantaina vain yksi ottelu päättyi molempien joukkueiden osalta kaksinumeroisiin lukuihin, kun Pirkanmaa United (PirU) voitti Helsinki Ultimaten 14–11. Muutoinkin tasoerot olivat pisteiden valossa avoimessa sarjassa isommat kuin mihin on totuttu. Vain kolme ottelua päättyi lopulta kaksinumeroisiin loppupisteisiin molempien joukkueiden osalta, joskin Tampereen UFOn ja Helsinki Ultimate 2:n kohtaaminen viimeisessä ottelussa luvuin 11–9 tamperelaisten hyväksi oli pisteiden valossa viikonlopun tasaisin ottelu.

Etukäteen kiinnostavimmat ottelut pelattiin viimeisellä kierroksella sunnuntaina, kun vierekkäin seedatut joukkueet ottelivat keskenään. Yllätyksiltä vältyttiin suurilta osin koko viikonlopun ja seedaukset pitivät. Sekä PirU että Espoon Otso voittivat kaikki ottelunsa ennen keskinäistä otteluaan viimeisellä kierroksella. Keskinäisen ottelun voittivat espoolaiset luvuin 14–11 toisen puoliajan alun kirillä, ja täten otti voiton ensimmäisestä osaturnauksessa jättäen PirUn toiseksi.

Viimeiselle kierrokselle mentäessä sekä Vaasalainen Saints että Helsinki Ultimate oli kumpainenkin voittaneet kaksi ottelua neljästä, häviten PirUlle ja Otsolle sekä voittaen UFO:n ja Helsinki Ultimate 2:n. Saintsilla oli joitain merkittäviä poissaoloja sekä muutama epäonninen loukkaantuminen lauantaina ja Helsinki voitti ottelun selkein lukemin 15-4. Viimeisellä kierroksella ratkottiin lisäksi turnauksen viides sija, jossa Tampereen UFO peittosi Helsinki Ultimate 2:n aiemmin mainituin luvuin 11-9. UFO ottaa siis ensimmäisen osaturnauksen viidennen sijan ja pitäen hyvän iskuetäisyyden kilpailusta mitaliotteluihin kakkostourille.

Ennakossa pohdittiin eritoten kiinnostuneena Helsinki Ultimaten kahden joukkueen osallistumisesta kehkeytyvää joukkuejakoa. Myös Winqvistin klaani mainittiin, eikä näemmä syyttä. Koko kolmikko valittiin ykkösjoukkueeseen, mutta sisäinen pistepörssi meni yllättäen käänteisessä ikäjärjesyksessä, kun Nooa näytti isommilleen kaapin paikan 14 pisteellä. Lisäksi hän oli joukkueen sisäisessäkin pistesaldossa jaetulla kärkipaikalla. Mainittakoon, että pelaa vasta toista kauttaan avoimessa sarjassa. Sen lisäksi että tämä ruokkinee terveellistä ja veljellistä kilpailuhenkeä joukkueessa, on Helsinki Ultimatella tulevaisuudeksi luvassa merkittäviä synergiaetuja, kunhan kolmikko saadaan pidettyä pääkaupunkiseudulla. Muut joukkueet tosin rukoilevat, että synergiaedut jäävät näihin kolmeen.

Ottelujärjestys on avoimessa sarjassa vuodesta toiseen niin sisällä kuin ulkona ollut kestopuheenaihe. Round-robin lienee vähemmän tulkinnanvarainen ja avoimen sarjan viimeinen kierros oli paljon ratkaiseva, kuten toivoa saattaakin. Vaikka round-robin on periaatteessa tasapuolinen, voidaan ainakin kärjen osalta spekuloida lauantain ensimmäisen kierroksen vaikutusta ennen ennakkoonkin arvioituun kärkikamppailuun Otso vastaan PirU.

Sarjatilanne Tour 1:n jälkeen

Avoin:

  1. Otso; 101
  2. PirU; 99
  3. Helsinki Ultimate; 98
  4. Vaasa Saints; 97
  5. UFO; 96
  6. Helsinki Ultimate 2; 95

Naiset:

  1. Atletico; 101
  2. Helsinki Ultimate 99
  3. Muu Suomi 98

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?