Naiset

Syksyinen finaalipäivä Keski-Espoon urheilupuistossa alkoi naisten finaalilla, jossa vastakkain nähtiin kymmenettä perättäistä SM-kultaansa jahdannut Espoon Atletico sekä UFO:n, Disquitosin, JSW:n ja Viiman pelaajista koostunut Muu Suomi, joka nappasi paikkansa finaalissa tiukan maalierovertailun jälkeen. Kauden aikana Ticon rosteri toureilla oli ollut toisinaan kapea, mutta finaaliottelussa kottaraisilla oli mukanaan vahva joukko. Muun Suomen rosteri oli säilynyt finaaliin suunnilleen muuttumattomana kakkostourilta, jolloin joukkueeseen liittyi mm. ranskalainen vahvistus Lison Bornot.

Ottelu alkoi tasaisella väännöllä, ja pisteitä vaihdettiin tasaisesti. Molemmat joukkueet olivat fyysisiä, ja puolustuksessa jaksettiin painaa kovaa. Joukkueilta nähtiin myös ennakkoluulotonta pitkää peliä. Oppikirjamainen maali nähtiin pelin alkupuolella tutkapari Syvälä-Kiililtä, kun Riitta Syvälän vasurirysty löysi maalissa aloituksesta vapaasti juosseen Ulla Kiilin.

Tilanteessa 6-6 Tico laittoi uutta vaihdetta silmään ja vei puoliajan nimiinsä. Atleticon valitsema keskipakko puolustuksessa hidasti tavoitellusti Muun Suomen hyökkäystä. Toisella puoliajalla Muulle Suomelle alkoi tulla virheitä ja muutama kommunikaatiomoka, joista Tico rokotti tuttuun tapaansa varmalla vastahyökkäyksellä. Toisen puoliajan aluksi nähtiinkin muun muassa upea Maija Leinon dyykkimaali Vappu Reunasen syötöstä.

Muun Suomen notkahduksen jälkeen tilanne oli jo 13-7, jolloin Muu Suomi lähti kokeilemaan vielä aluepuolustusta hidastamaan kottaraisten menoa. Tämäkään ei ihan riittänyt, ja lopuksi ottelu päättyi kottaraisten kymmenenteen perättäiseen kultajuhlaan tuloksella 15-9.

“Tämä oli varmaan tiukoin naisten finaalipeli aikoihin, siistiä päästä pelaamaan näin kova peli ja saatiin väännettyä vielä voittokin sieltä. Kova vastus meillä oli tänään!” kommentoi ottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Maija Leino ottelun jälkeisessä haastattelussa.


U17

Aurinkoinen syksysää helli turnausväkeä U17-finaalin ajan, ja vain pieni tuulenvire kävi urheilupuistossa – ideaali sää juniorien finaalille. Finaalissa kohtasivat Vihdin Rennot Heittelijät ja Helsinki Ultimaten ja Espoo Ultimate Clubin yhteisjoukkue. Helsinki-Espoo ja Virhe aloittivatkin kauden toisen kohtaamisensa tasaisesti pisteitä vaihtaen: 1-1 tilanteen jälkeen pisteitä tehtiin pareittain: kaksi Virheelle, kaksi Helsinki- Espoolle, taas kaksi Virheelle ja sama Helsinki-Espoolle. Puoliajalle mentiin aikakatolla pienen toimitsijahämmennyksen jälkeen tilanteessa 6-6. Lyhyeksi jääneen toisen puoliajan jälkeen pisteitä vaihdettiin taas tasaisesti, kunnes tiukassa universe-pisteessä Helsinki Espoo venyi ottelun voittoon 7-6.

Ottelussa nähtiin rohkeaa pitkää peliä molempiin hyökkäyspäätyihin. Kiekot pelattiin uhrautuen loppuun asti: vaikka puolustaja pääsikin väliin, Helsinki-Espoon Salla Tolvanen nappasi kelluvan kiekon itselleen. Uhrautuvia koppeja nähtiin niin ikään Virheen Milo Poikelalta. Virheen Nooa Winqvist taas oli ottelun ehdoton syöttökuningas: hän syötti jokaisen Virheen maalin. Hienoja kämmenheittoja nähtiin Virheen Helmi Dahlmanilta, jonka varmuus ja tarkkuus heitoissa ei jäänyt huomaamatta. Helsinki-Espoon Pieti Siivola oli voittajajoukkueen kantava voima aktiivisella pelinrakentamisella, ja hänet valittiinkin ottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi. Hienoja suorituksia nähtiin myös taitavalta pelinrakentaja Matias Ravimolta sekä nopeista jaloistaan tunnetulta Arvi Tuurilta. Kentällä nähtiin myös muutama debyytti: toisen osaturnauksen muututtua harjoitusturnaukseksi joukkueet saivat lisätä rostereihinsa vielä finaaliin pelaajia, ja Virheen Leevi Savolainen pelasikin ensimmäisen ottelunsa finaalitapahtumassa.

Avoin

Avoimen sarjan mitalipelit pelattiin naisten ja U17 finaalin jälkeen Keski-Espoon tekonurmella. Pronssiotteluun kahden osaturnauksen tour-järjestelmästä selvisivät Helsinki Ultimate ja Vaasa Saints, mutta ottelussa kohtasivat Helsinki Ultimate ja Helsinki Ultimate 2 Saintsin jäätyä pois pronssiottelusta. Finaalissa kohtasivat viime vuosien tapaan Pirkanmaa United (PirU) ja Espoon Otso. Otso onnistui selvittämään molemmat osaturnaukset puhtaalla pelillä ilman tappioita, mutta toisesta finaalipaikasta käytiin kova vääntö jälkimmäisessä osaturnauksessa Helsinki Ultimaten ja PirUn välillä. Ensimmäisen osaturnauksen kolmonen, Helsinki Ultimate, onnistui päihittämään PirUn toisessa osaturnauksessa, napaten turnauksen kakkossijan, kun ristiinpelaamisia ei nähty. PirUn ja Helsinki Ultimaten ottelut päättyivät 14-11 kumpainenkin, ja keskinäisten otteluiden maalieron ollessa tasan, eteni PirU lopulta SM-finaaliin kokonaismaalieron turvin. Isossa kuvassa kauden kolmen kovimman joukkueen ero muihin oli kaudella 2022 yllättävänkin suuri. Helsinki Ultimaten karvaan pettymyksen kruunasi ”omien poikien”, Helsinki Ultimate 2, nousu pronssiotteluvastustajaksi Vaasa Saintsin jättäydyttyä pois.

Pronssiottelussa nähtiin siis Helsinki Ultimaten joukkueet vastakkain. Ottelu päättyi murskajaisiin 15-2 Helsinki Ultimaten ykkösjoukkueen hyväksi. Ottelun ensimmäisestä pistettä väännettiin kunnioitettavat 8 minuuttia, mutta tämän jälkeen Helsingin ykkösjoukkue otti kuskin paikan ja latoi taululle masentavat taukolukemat 8-1. Helsinki Ultimate 2:n hyökkäyspeli kulki pääosin aivan mallikkaasti, mutta viimeistelyratkaisut jäivät kehnoiksi, joista Helsinki Ultimate rokotti armotta. Toinen puoliaika jatkui samalla kaavalla, eikä Helsinki Ultimate päästänyt vastustajaa peliin mukaan, voittaen toisen puoliajan 7-1. Pronssimitalit matkasivat täten kaikkien ennakko-odotusten mukaisesti Helsinkiin.

PirUn ja Otson SM-finaali oli uusinta kahdelta edelliseltä kaudelta, johon hallitseva mestari Espoon Otso lähti pienoisena ennakkosuosikkina voittaen molemmat kauden aiemmat kohtaamiset luvuin 14-11 ja 15-8. Jo ennen ottelua nähtiin pirkanmaalaisten kannalta ikäviä loukkaantumisuutisia, kun Thomas Pfister joutui johdosta jättämään leikin kesken jo alkulämmittelyn aikana. Niin ikään PirUn ratkaisupelaajiin kuuluva Jaakko Junttu on vasta palautumassa loukkaantumisesta, eikä ollut täysiskussa SM-finaalissa.

Ensimmäinen puoliaika eteni tasaisesti. Kahdella breakilla PirUn yhtä vastaan Otso meni tauolle johdossa 8-6. Toisen puoliajan alussa Otso onnistui lisäämään johtoaan kahdella breikillä tilanteeksi 11-7, ja kun PirUn puolustus ei saanut kunnon kirivaihdetta silmään Otson varmasti pelannutta hyökkäyskenttää vastaan, jäi hopeinen SM-kultalautanen
Espooseen toista vuotta putkeen. Oikeutetusti ottelun MVP-palkinnon rohmunnut Tomi Sandberg heitti ruutikuivalla kädellä viisi maalisyöttöä, ja oli muutoinkin pelihuumorilla. PirUn puolella erinomaisella pelipäällä olivat erityisesti Saku Vintola (2 syöttöä, 4 maalia) ja Aleksi ”AP” Pelto (3+1). Vintola oli muutoinkin piikkinä Otson lihassa, pelaten aggressiivisesti ja oli useammassakin tilanteessa myrskyn silmässä. Pirkanmaalaisten kausi ei loppunut kuitenkaan vielä tähän, vaan PirU edustaa Suomea tänä viikonloppuna seurajoukkueiden EM-kilpailuissa Italian Caorlessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Before you post, please prove you are sentient.

Liitokiekolla pelattava joukkuelaji on nimeltään u....e?