Jotain uutta, jotain vanhaa – muutoksen tuulet ja vanhat perinteet kohtasivat NSUT:ssa

Kaisa Ala-Nikkola antaa kiekolle kyytiä Jerboatien ja Whisquitosien kohtaamisessa. Kuva: Pekka Kaakinen.

Lokakuun viimeisenä viikonloppuna Vaasassa pelatussa NSUT XXXV -turnauksessa laitettiin perinteet kunniaan, kun pelit palasivat alkuperäiselle areenalleen, Kauppikselle.

Uusia tuuliakin puhalteli: tänä vuonna sarjat sulautettiin yhteen, niin että kaikki mukaan ilmoittautuneet 15 joukkuetta pelasivat yhtä ja samaa, avointa sarjaa.

Lauantain päiväpeleistä…

Alkusarjan pelit lauantaina antoivat osviittaa tulevasta, kun pääasiassa pk-seudulla asuvista, jo junnuna kiekon nakkelun aloittaneista jannuista koostuva kestomenestyjä O.S.U tykitti hyvin selvänumeroiset voitot lohkokumppaneistaan. Myös hieman kypsemmän ikäisiä tamperelaisia herrasmiehiä sisältävä Hervannan Hengästys, vaasalainen Joukkue sekä Turun ihme Flight Club napsivat päänahkoja oikealta ja vasemmalta, selvittäen tiensä jatkopeleihin enemmän tai vähemmän tyylipuhtaasti.

Aki Pirttijärvi (Hervannan Hengästys) nappaamassa tarkasti kohdistettua maaliheittoa. Juha Santtila (Whisquitos) mukana akrobatisoimassa. Kuva: Pekka Kaakinen.

Puolivälierissä alkoivat kuitenkin jyvät erottua akanoista: O.S.U kaatoi omassa kvartsissaan savolais-helsinkiläisen SalKonalan ja Flight Club väänsi tahollaan kahden pisteen voiton tamperelaisesta Skuba Diversista. Hervannan Hengästys joutui taipumaan lempääläiselle LeKi 2:lle, ja Joukkueen kohtaloksi koituivat ei-sittenkään-niin-väsyneet Väiskin Väsyneet pk-seudulta.

O.S.U:n Teemu Kalliokoski ja SalKonalan Anni Jokinen kiivaassa kiekontavoittelutilanteessa. Kuva: Pekka Kaakinen.

Alemmassa sijoituslohkossa ainoat pelkästään naisia sisältävät joukkueet, entisiä ja nykyisiä naisten maajoukkuepelaajia vilisevä TaLeNTS sekä Oulu-Jyväskylä-akselin SM-pelaajista muodostunut Jerboat, ratkaisivat keskinäisen paremmuutensa tiukkaakin tiukemmassa mittelössä, joka päättyi lopulta TaLeNTSien yhden pisteen voittoon.

…ja iltapeleistä

NSUT:n iltapeleistä jää yleensä kosolti jälkipolville kerrottavaa, ja niin tänäkin vuonna.

TaLeNTSien Mariia Martus (kiekossa) palkittiin turnauksessa Hartti Suomela Trophy -kiertopalkinnolla, joka myönnetään itseään säästelemättä ja loppuun asti pelaavalle pelaajalle. Kuva: Pekka Kaakinen.

Perinteinen pubivisa herätti polemiikkia jo tapahtumahetkellään, kuten visoilla on tapana. Muun muassa mitokondrion pisteytys aiheutti mielipahaa ja Mestarien Liigan finaalipari meni vuodella väärin (vaikka huhujen mukaan visaisäntä olisi kyllä ollut selvin päin kysymyksiä tehdessään). Skandaalit kuitenkin vältettiin ja visan voittajaksi julistettiin Hervannan Hengästys, ja turnausväki jatkoi kukin pelejään tanssilattian puolella.

Flight Clubin Santtu Lehto (kiekko melkein hyppysissään) palkittiin turnauksessa Pelimiehen palkinnolla. Kyseinen pysti myönnetään pelaajalle, joka antaa kaikkensa sekä kentällä että sen ulkopuolella. Kuva: Pekka Kaakinen.

Vanhan kansan sanonta kuuluu “What happens in NSUT, stays in NSUT”, millä yleensä viitataan juurikin pubivisan ja sunnuntain aamupelien väliseen aikaan, joten seuraavat havainnot ovat vain ja ainoastaan huhuja ja sellaisiksi jääköön:

  • Henkilö tarjosi toiselle aperatiivia, jonka latinankielinen nimi muistuttaa suomeksi takapuolta. Tästä revittiin useamman henkilön voimin huumoria vielä aamupalapöydässäkin.
  • Fontanassa aamuun asti juhlineiden henkilöiden keski-ikä ylitti 40 vuotta ja yhteenlaskettujen pelivuosien määrä 60 vuotta.
  • Vähintään kahden henkilön välillä tapahtui tai oli tapahtumatta NSUTinaa.

Sunnuntai, tuo ratkaisujen ja hyvästien päivä

NSUT-viikonlopun pelätyin hetki, sunnuntaiaamu, koitti tänäkin vuonna hämmentävän nopeasti ja kysymyksiä herättäen. Onko kelloja muistettu siirtää, ja jos on, niin kumpaan suuntaan? Kuinka monta pelaajaa kultakin joukkueelta lopulta raahautuu viivalle? Entä näkyykö Mörköä tänä vuonna?

Perinteisessä KPS-turnauksessa finaaliin selviytyivät Hervannan Hengästyksen Tomi Saario (kuvassa) sekä Flight Clubin Mikael Piippo. Saarion pää kesti psykologisen pelin paineet ja hänet kruunattiin voittajaksi kuvassa näkyvällä NSUT-pipolla. Kuva: Terhi Teräväinen.

Näihin kysymyksiin haettiin ja saatiin vastauksia sijoituspelikaavion häntäpäästä lähtien. Semifinaalien välissä myös Mörkö itse lipui pahaenteisesti kentän poikki katsomossa olevien lasten riemuksi ja kauhuksi.

Kaikki joukkueet kuitenkin saivat riittävän määrän pelaajia riveihinsä ja loppusijoitukset voitiin ratkoa normaalissa päiväjärjestyksessä. Tunnelma vain tiivistyi turnauksen huipentavaa finaalia kohti mentäessä, kun sekä 5. sija että pronssimitalit ratkesivat universe-pisteessä. Pronssit nappasivat itselleen Väiskin Väsyneet, kirkastaen näin viime turnauksen sijoitustaan kahdella pykälällä.

Lopulta kutkuttavassa finaalissa O.S.U ja Flight Club tahkosivat lopputulokseksi 13 – 7 O.S.U:n eduksi, ja We Are The Champions alkoi pauhata ämyreistä kuin viimeisten hitaiden merkiksi.

Jälleen yksi NSUT oli paketissa, ja fiilikset turnauskävijöillä haikeat.

Turnauksen voittaja O.S.U juhlimassa keskellä. Kuva: Pekka Kaakinen.

Erään pelaajan sanoja lainataksemme: Eihän tänne pelkästään pelaamaan tulla, vaan tapaamaan ystäviä jopa vuosikymmenien takaa.

Ja niinhän se on – NSUT on kuin ne melko läheisen sukulaisen häät, joissa osa joutuu osallistumaan järjestelyihin eikä siten ehdi jutella ultimateperheen kanssa niin paljon kuin haluaisi. Silti joka kerta järjestäminen on sen arvoista, ja etenkin nyt muutaman taukovuoden jälkeen oli selkeästi havaittavissa, että tätä on kaivattu.

Kiitos siis turnausjärjestäjien puolesta kaikille osallistujille, kun tulitte ja teitte jälleen turnauksestamme juhlan! Toivottavasti näemme taas ensi vuonna vanhojen perinteiden ja uusien tuulien äärellä.

Turnauksen lopputulokset ovat nähtävissä NSUT:n kotisivuilla. Kuvia ja muuta fiilistelyä voi seurata NSUT:n somekanavilla Facebookissa ja Instagramissa.

Teksti: NSUT

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän