Kausiennakko: avoimen ja naisten sarjojen hallikausi 2022-2023

Otso-Saints ultimateloppurinki
Otson ja Saintsin loppurinki edellisellä lähes ehjällä kaudella 2019-2020. Kuva: Einari Leinonen

Hallikausi 2022-2023 käynnistyy avoimen ja naisten sarjojen osalta kahtena seuraavana viikonloppuna: 26.-27.11. pelataan SM-sarjaa ja viikkoa myöhemmin kisaavat avoimen 1. divari sekä naisten harrastesarja.

Mihin jäätiin maaliskuussa?

Koska korona sulki hallien ovet alkuvuodesta ja hallikausi 2021-2022 jäi siten tyngäksi, jäivät myös viralliset Suomen mestaruudet jakamatta jo toisena hallikautena peräkkäin. Sarjamääräysten perusteella joukkueiden lopullinen sijoitus määräytyi sarjapisteiden perusteella.

Ultimate.fin tutkivan journalismin tiimi on sukeltanut syvälle Pelikoneen syövereihin ja kaivanut lukijoiden iloksi hallikauden 2021-2022 lopputulokset. Joukkueet itse voivat nyt myös samalla tarkistaa, tulivatko ilmoittautuneeksi oikealle sarjatasolle täksi talvikaudeksi.

Avoimen sarja

1 Otso1, Espoo (SM1 / SM2)
2 Turku Terror (SM4 / SM1)
3 Vaasa Saints (SM2 / SM3)
4 UFO, Tampere (SM6 / SM4)
5 Lempäälän Kisa (SM3 / -)
6 Jyväskylä Sleepwalkers (SM5 / SM7)
7 Team2, Helsinki (1.DIV1 / SM5)
8 Otso2, Espoo (SM7 / SM6)
9 Salko All Stars, Helsinki (SM8 / 1.DIV1)
10 Pollo, Vantaa (1.DIV2 / 1.DIV4)
11 UFO Akatemia, Tampere (1.DIV5 / 1.DIV2)
12 Team Konala, Helsinki (1.DIV4 / 1.DIV3)
13 The Experience, Tampere (1.DIV3 / 1.DIV5)
14 Espoon Kopsu (1.DIV8 / 2.DIV3)
15 Espoon Rennot Heittelijät (1.DIV7 / 2.DIV4)
16 Disquitos, Oulu (1.DIV6 / -)
17 JSW2, Jyväskylä (- / 2.DIV2)
18 Atletico, Espoo (- / 2.DIV1) (projektijoukkue)

Joukkueen nimen perässä pelattu sarjataso sekä loppusijoitus kummassakin osaturnauksessa erikseen.

Naisten SM-sarja

1 Atletico, Espoo
2 Helsinki Ultimate
3 Disqwalkers, Jyväskylä-Oulu

Joukkueen järjestys määräytyi pelatun runkosarjakierroksen perusteella.

Naisten harrastesarja

1 Helsinki Ultimate (1 / 1)
2 Jyväskylä Sleepwalkers (4 / 3)
3 Saintquitos, Oulu-Vaasa (3 / 4)
4 ERHe/EsKo, Espoo (2 / 5)
5 UFO, Tampere (- / 2)

Joukkueen nimen perässä loppusijoitus kummassakin osaturnauksessa.

Mitä luvassa alkavalla kaudella avoimen sarjassa?

Avoimen sarja käynnistyy viime kauden tapaan kuudentoista joukkueen voimin. Niin ikään viime kauden tapaan joukkueet jaetaan edellisen kauden lopputulosten perusteella kahdeksan joukkueen SM-sarjaan sekä kahdeksan joukkueen divariin. Ensimmäisen osaturnauksen jälkeen SM-sarjan viimeinen joukkue ja divarin voittajat vaihtavat sarjatasoa keskenään seuraavaan osaturnaukseen.

Puolen vuorokauden päästä alkavan SM-sarjan joukkueiden kokoonpanoista viimeinenkin on ilmeistynyt Pelikoneeseen. Divarin osalta Ultimate.fin toimitus luottaa siihen faktaan, että samat naamat siellä kuitenkin pyörii vuodesta toiseen. Yllätysten varalta Ultimate.fin toimitustiimi on kuitenkin myös pörrännyt suljetuilla viestintäkanavilla ja kerännyt tietoa joukkueilta teemalla “kertokaa jotain kiinnostavaa teidän jengistä”.

Otso 1-2

Edellisen kauden vahvin joukkue Otso1 on nopean analyysin perusteella myös tämän kauden helpoimmin veikattava mestariehdokas. Joukkue on käytännössä pitkälti sama kuin joulukuussa halli-EM-kisoihin osallistuva avoimen maajoukkue – paitsi yksi pelaaja on mixedmaajoukkueesta. [Maajoukkueiden rostereita ei ole vielä julkaistu, mutta Ultimate.fin kenttätoimittaja on jalkautunut Iittalaan maajoukkueleireille, toim.huom.]

Edellisellä kaudella kahdeksanneksi sijoittunut Otso2 aloitta myös SM-sarjasta. Otso2 koostuu tuoreemmista kasvoista, heidän kokeneista sparraajistaan sekä niistä, jotka lähtevät kesken kauden kaukomaille surffaamaan.

Terror

Turkulaiset onnistuivat punnertamaan itsensä edellisen hallikauden kakkossijalle, kun Terror paini Otso1:stä voiton jälkimmäisen tourin finaalissa. Myös NSUT-menestyksestään tunnetut turkulaiset ovat aina vaarallisia sisäkaudella ja lienevät myös tällä kaudella kiinni mitalipelipaikassa. Erityisen mielenkiinnon kohteena on kuitenkin Terrorin callahan-tilastot.

Saints

Saints on Terrorin tapaan joukkue, jolle hallikausi sopii kuin kiekko silmäkulmaan. Vuosien saatossa useampia junioritähtiä kasvattanut, mutta maassamuutosta kärsinyt Saints oli myös viime kaudella kärkikahinoissa. Lopullinen sijoitus oli kolmas. Useana kesäkautena käynnissä ollut yhteistyö muiden pohjoisemman Suomen joukkueiden kanssa on näköjään laajentunut tällä kertaa myös hallikauteen.

Helsinki Ultimate 1-3

Liitokiekkoseura Team ry:lle on Suomen pitkäikäisimpänä ultimateseurana ehtinyt luonnollisesti kertyä myös eniten erilaisia nimiä. Viime kauden Salko All Stars, Team2 ja Team Konala ovat nyt Helsinki Ultimate 1, 2 ja 3 – mutta eivät välttämättä tuossa järjestyksessä.

Nopean analyysin perusteella nuoremmasta tähdistöstä koostunut Salko All Stars ja viime kaudella helsinkiläisjoukkueista korkeimmalle sijoittunut Team2 on leikattu ja liimattu mixedmaajoukkuepelaajia sisältäväksi ykkösjoukkueeksi ja kakkosjoukkueeksi, joka myös sisältää pitkän linjan kilpapelaajia. Kolmosjoukkueen runko tulee Konalasta.

Edellisen kauden alussa helsinkiläisjoukkueiden keskinäiset voimasuhteet jättivät suuria kysymysmerkkejä, mutta tähän kauteen seura vaikuttaa lähtevän perinteisemmällä ykkös-, kakkos- ja kolmosjoukkueella. Kaksi edellistä aloittavat SM-sarjasta ja kolmas divarista.

UFOt

Pirkanmaalaiset pelaavat avoimen sarjaa yhteensä kolmessa eri seurassa ja neljässä eri joukkueessa. Perinteisesti parhaiten talvikaudella on menestynyt UFO ja se onkin viime kauden neljännessä sijallaan korkeimmalle seedattu pirkanmaalaisjoukkue.

Nopean vilkaisun perusteella UFOn SM-joukkueen runko tuntuu nuorenevan vuosi vuodelta. Toisaalta Pelikone-tilastojen perusteella samat teekkarit on nähty avoimen sarjassa itse asiassa jo usean kauden ajan. 

UFOn divarijoukkueen, UFO Akatemian valmentaja kuvailee joukkueen tunnelmia Ultimate.fille:

Ufo lähtee avoimen divariin melko kokeneella, mutta ehkä jo terävimmän kärkensä menettäneellä kokoonpanolla, jota on täydennetty muutamalla hieman tuoreemmalla ja energisemmällä pelaajalla. Joukkue luottaa kokemukseensa ja yhteispeliinsä suurimpina vahvuuksinaan. Vastustajille voidaan taktiikoista paljastaa jo sen verran, että paikkapuolustuksen todennäköisyys ainakin kerran pelissä on 100%. Ufo lähtee haastamaan muita joukkueita tosissaan, mutta ei vakavissaan. Tavoitteena on nauttia peleistä, pitäen mielessä sen, että voittaminen on keskimäärin hauskempaa. 

LeKi

Pirkanmaan SM-kattauksen täydentää 2010-luvun junioritähdistä koostuva LeKi, joka on viime vuosina jatkuvasti parantanut sijoituksiaan avoimen SM-sarjassa. Viime kaudella LeKi ylsi jo kolmannelle sijalle ensimmäisessä osaturnauksessa, muttei saanut joukkuetta kasaan koronan takia siirretylle jälkimmäiselle tourille. LeKiä voisikin pitää viime hallikauden menestyneimpänä pirkanmaalaisjoukkueena ja mitali tältä kaudelta ei olisi suurikaan yllätys.

The Experience

Pirkanmaalla odotetaan kauden alkua selvästi malttamattomana, koska UFO Akatemian lisäksi myös toinen divarissa pelaava tamperelaisjoukkue löytyi päivystämästä sarjajoukkueiden WhatsApp-ryhmää peräti viikkoa ennen omien pelien alkua. The Experiencen manageri avaa joukkueensa muodostumista:

The Experience oli aktiivinen syksyn siirtoikkunan aikana ja ovi kävikin tiuhaan molempiin suuntiin. Pelaajamyynneillä joukkue rahoitti uusien pelaajien hankintaa sekä inflaation myötä nousseita muita juoksevia kuluja. Tämän lisäksi mainittakoon, että joukkue sai siirtokorvauksena mm. uuden pesukoneen. Pelaajasiirtojen tuloksena tällä kaudella The Experiencen avoimen joukkue ei koostu kokonaan ainoastaan miehistä.

PolLo

PolLo eli Polli ja LoHi eli Polyteknikkojen Liitokiekkoyhdistys ja Loputon Hiki on hallikauden vakiojoukkue. Vuosien saatossa espoolais-vantaalaisesta PolLosta on muodostunut portinvartija 1. ja 2. divarin väliin. Vanha divarilainen sanonta kuuluukin: on kahdenlaisia joukkueita – niitä jotka voittavat PolLon ja niitä jotka eivät voita.

Disquitos

Pohjoista Keski-Suomea edustaa Disquitos. Oululaiset ovat perinteisesti olleet divarin vahvaa keskikastia, mutta viime kauden muuttuneen kilpailukalenterin takia joukkuetta ei saatu kasaan jälkimmäiselle tourille. Sarjapisteiden jäätyä vähiin pohjalle sijoitetun Disquitoksen matka huipulle on lähes yhtä pitkä kuin matka Oulusta tourille. Disquitoksen manageri kuvaa joukkueen kiinnostavaa asetelmaa Ultimate.fi lukijoille:

Disquitoksen porukkaa jännittää, ehtiikö pelipaidat saapua ennen touria! Ja kiinnostaa, onko eräällä pelaajalla viikset. Vähän myös kiinnostaa, miten toisen pelaajan firman pikkujoulut menee.  En tosin tiijä, kiinnostaako mikään näistä Ultimate.fin lukijoita.

Sleepwalkers

Avoimen sarjan suurin yksittäinen uutinen lienee se, että edellisellä kaudella kuudenneksi sijoittunut Sleepwalkers luopuu SM-sarjapaikastaan ja aloittaa tämän kauden divarista. Vuodesta 1999 asti avoimen sarjaa pelannut Sleepwalkers nousi SM-sarjaan ensimmäistä kertaa hallikaudella 2016-2017. Alkuperäisestä SM-kokoonpanosta nähtäneen nykyisessä divarijoukkueessa ainakin kaksi. Joukkueen päävalmentajan kerrotaan kommentoineen sarjapudokkuutta avoimen sarjan divarijoukkueiden pikaviestikanavalla näin:

Itseäni kiinnostaa myös tämän erään oululaispelaajan viikset! Ne on ehkä suurin syy, miksi pelaan tällä kaudella divarissa enkä SM-sarjassa.

EsKo

EsKo on Olarin lukion lahja Suomi-ultimatelle. EsKo debytoi avoimen divarissa viime hallikaudella, mutta ei vielä yltänyt korkeampiin sijoituksiin. Sijoitustavoitteet joutuvat nyt odottamaan hetken, sillä Ultimate.fin tietolähteiden mukaan EsKo on anonut projektijoukkuestatusta. Liian merkittävä osa EsKon pelaajista edustaa myös toisen espoolaisjoukkueen, Otso2:n väreissä. Syynä ei-otsolaisten eskojen vähyyteen on muun muassa väliaikainen maastamuutto – jota myös vaihto-opiskeluksi kutsutaan.

ERHe

Avoimen sarjan tuoreimpiin joukkueisiin kuuluva ERHe on maassamuuton voittaja, joka vetää puoleensa valmiita pelaajia Suomen muista joukkueista. Espoolaisseura on kovin vetovoimainen myös uusien pelaajien silmissä, joten jää nähtäväksi, millaisella kokoonpanossa ERHe lähtee divariin tällä kertaa.

Viima Vintage joukkuekuva
Viima Vintage juhli runkosarjan voittoputkeaan, kun naisten SM-sarjaa muinoin pelattiin. Kuva: Viima Vintage

Mitä luvassa alkavalla kaudella naisten sarjassa?

Naisten osalta pelataan tälläkin talvikaudella erikseen SM-sarjaa sekä harrastesarjaa. Runkosarjamuotoisessa SM-sarjassa pelaa neljä joukkuetta ja harrastesarjan ensimmäisessä osaturnauksessa nähdään viisi joukkuetta.

SM-sarja

Naisten SM-sarja on kärsinyt koronasta niin pahasti, että hyvä jos kukaan enää muistaa edellistä toteutunutta kautta. [Onneksi Pelikoneesta voi tarkistaa sen olleen hallikausi 2019-2020, toim.huom.] Sitten viime näkemän sarjasta on kadonnut takavasemmalle jyväskyläläis-oululainen Disqwalkers.

Viima Vintage on nimensä mukaisesti takavuosien tähtipelaajista koottu mastershenkinen joukkue, joka palaa aina vielä kerran hallikauden SM-sarjaan. Kaksi kautta sitten espoolaisjoukkue oli pääsemässä SM-finaaliin, mutta ottelu jäi pelaamatta koronan takia. Kiinnostavaa ei oikeastaan ole niinkään se, voittaako Viima, vaan lopettaako joukkue lopullisesti, jos Viima voittaa tällä kaudella. Joukkueen manageri kommentoi kauteen valmistautumista:

Vintagessa peliä alustava viikko on täynnä jännittäviä elementtejä: Kuka on pelikunnossa, kenellä on peliasu, kuka muistaa maksaa jäsenmaksun(kin) ja kuka saa sääntötestin läpi. Peliaamussa jännitetään kenen lapsilla on mahatauti ja kenen vuorolle tällä kertaa lastenhoitajamummilla on migreeni. Viisi pelaajaa viivalla on jo voitto itsessään!

Helsinki Ultimate tuo kentille sarjan nuorimman joukkueen – vain noin joka neljäs kokoonpanoon merkityistä pelaajista on mastersikäinen eli tänä vuonna vähintään 30 täyttävä. Joukkue on nuorin myös peli-iältään: monet joukkueen pelaajista eivät pelanneet SM-sarjaa, kun hallikautta viimeksi kunnolla väännettiin. Ennakkoasetelmasta huolimatta Hesan naiset eivät ole aloittelijajoukkue vaan joukkueen runko on marinoitu monilla kansainvälisilläkin kentillä.

Atletico on hallitseva Suomen mestari hallikaudelta 2018-2019. Espoolaisjoukkueen kokoonpanossa ei ole naisten sarjaa seuranneelle suuria yllätyksiä, jos ei oteta lukuun sitä, että Tico onnistuu kummasti kaivamaan kisakentille pelaajansa, joiden on kuultu olevan offseasonilla. Ei ole ikinä huono veikkaus arvata kottaraisia seuraaviksi mestareiksi. Tosin lähimenneisyyden talvikausina Atletico ei ole ollut samalla tavalla dominoida kuin kesäisin.

UFO on yhdistänyt masterssukupolvensa ja nuoremman (lähes masters)sukupolvensa. Pari kautta takaperin tamperelaiset olivat muutaman pisteen päässä finaalipaikasta. Kirkkaammat mitalit lienevät tavoitteena myös tällä kaudella, koska huhu kertoo joukkueen aikatauluttaneen kauden kalenteriin kokonaisia treenipäiviä. 

Harrastesarja

Naisten harrastesarjassa kiivain kilpailu käy siitä, mikä joukkue saapuu ensimmäiseen osaturnaukseen kapeimmalla rosterilla. Pelaajamäärän keskiarvo tällä hetkellä on jotakuinkin seitsemän per joukkue. Mukana olevat joukkueet ovat kuitenkin vahvasti sitoutuneet kauteen ja kuuleman mukaan kentillä tullaan näkemään myös uudempia pelaajia.

ERHe jatkaa espoolaista yhteistyötä tällä kaudella Atleticon kanssa, kun EsKon naiset ovat siirtyneet SM-sarjaan. ERHeen kokoonpano on yhdistelmä pidemmän linjan pelinrakentajia ja tuoreempia kasvoja.

Viima on harrastesarjan ainoa joukkue, jonka seura on pystynyt lähettämään joukkueen myös SM-sarjaan. Espoolaisseuran harrastejoukkue on kirjava joukko maajoukkuepelaajista uusiin harrastajiin. Joukkueen manageri on innoissaan alkavasta kaudesta:

Pitkästä aikaa saadaan vetää Viima-paidat päälle peleissä, mikä tuntuu mahtavalta. Mukana ihan uusiakin viimalaisia tekemässä debyyttiään pelikentillä. Innolla odotamme!

Sleepwalkers on kenties harrastesarjan kokenein joukkue pelivuosissa mitattuna. Mukana on harrastesarjan kestokävijöitä, mutta rekrytointia on aktiivisesti suunnattu myös potentiaalisiin palaaviin pelaajiin.

Disquitos on muutaman viime vuoden aikana kokenut suuria muutoksia pelaajistossaan. Tälle kaudelle joukkue on saanut kerättyä pelaajat Oulusta, mihin myös joukkueen yhteyshenkilö on tyytyväinen:

On mahtavaa, että meillä on oma naisjoukkue Oulusta – jopa täysin uusien pelaajien kanssa. 🙂

Saints pelasi viime hallikaudella Disquitoksen kanssa, mutta nyt vaasalaisilla on oma joukkue. Vaasan pitovoima on vahva ja kaupungissa on edelleen useita menneiden kausien kilpapelaajia. Mielenkiinnolla odotamme, saadaanko heidät kaikki samaan joukkueeseen.

Sananen spiritistä

Spiritpisteiden kirjaamisessa Pelikoneeseen on jonkin verran puutteita, mutta se ei estä Ultimate.fitä julistamasta epävirallisia spiritvoittajia edelliseltä hallikaudelta 2021-2022. [Pitäisiköhän liiton palkita virallisesti spiritvoittajat, toim.huom.]

Avoimen sarjassa saatujen spiritpisteiden keskiarvo vaihteli 12.67 ja 9.60 välillä. Reiluuden ja kommunikoinnin osa-alueiden keskiarvo oli kaikilla joukkueilla vähintään 2.00. Puutteita oli eniten havaittavissa virheissä ja kehokontaktissa sekä sääntöjen osaamisessa ja soveltamisessa.

Avoimen sarja spiritvoittaja Disquitos oli tasaisen vahva ylisuorittaja jokaisella osa-alueella.

Naisten sarjassa spiritpisteiden keskiarvo vaihteli välillä 11.50 ja 9.00. Positiivinen asenne ja itsehillintä sekä kommunikaatio olivat kaikilla joukkueilla vähintään 2.00 arvoisia suorituksia. Muissa osa-alueissa oli yksittäisiä heikompia pistekeskiarvoja.

Naisten sarjan spiritvoittaja ERHe/EsKo erottui selkeästi edukseen positiivisellä asenteella ja itsehillinnällä. Osa-alueen keskiarvo kuuden arvioidun ottelun jälkeen 3.00.

Pienen otannan perusteella Suomi-ultimate ei vaikuta seuraavan kansainvälistä trendiä, jossa naisten sarjassa jaettaisiin spiritpisteitä kitsaammin kuin avoimen sarjassa.

Miten seurata omia suosikkeja?

Parhaan katsomiskokemuksen saa seuraamalla otteluita paikan päällä Iittala-hallissa, Tapiolan urheiluhallissa, Hämeenlinnassa Loimua-areenalla tai Jyväskylässä Keljonkankaan yhtenäiskoululla. Jokaisen sarjan pelipaikat löytyvät myös Pelikoneesta.

Kisatunnelmia löytyy myös joukkueiden sosiaalisen median tileiltä, joilta ne saattavat päätyä Ultimate.fin Instagramiin. Tämä siinä tapauksessa, että joukkueet ja pelaajat tägäävät Ultimate.fin tilin.

Lisäksi huhu kertoo, että avoimen divarin otteluita saatettaisiin nähdä striiminä. Todenperäisyys kannattaa tarkistaa somekanavilta lähempänä ensimmäistä avausheittoa.

Jos kaikki muu pettää, tulokset tulevat (parin päivän viiveellä viimeistään) osoitteeseen www.ultimate.fi/pelikone.

Ultimate.fi saattaa julkaista raportin, jos freelancertoimittaja on free niin kuin frisbee muista vastuista ja paluujunan Internet-yhteys toimii.

**

Teksti: Ultimate.fin tutkiva freelancertoimittaja

Kirjoittaja on nykyinen jyväskyläläinen, joka on edustanut Sleepwalkersin lisäksi myös Disquitoksen, Saintsin, UFOn, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Atleticon, ERHeen, Helsinki Ultimaten ja Terrorin treeneissä. Kirjoittaja pahoittelisi kieli poskessa kirjoitettua ennakkoa ja vakavaa urheilujournalismia pilkkaavaa halpaa huumoria, jos kello ei löisi yhtätoista pelipäivää edeltävänä iltana ja laukku olisi edelleen pakkaamatta. Kirjoittaja toivoo kuitenkin vilpittömästi, että palaute saavuttaisi jotakin kautta toimituksen ja tähänkin hommaan saataisiin joku roti. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia – lukija saa tulkita, mihin suuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän