Kausiennakko: halli-mixed-SM 2022-2023

LeKin Karoliina Rintamäki heittää ohi Sleepwalkersin Jasmiina Salmelan talven 2018-2019 mixed-SM-turnauksen välierässä. Kuva: rutanen.kuvat.fi

Hallikausi 2022-2023 käynnistyy virallisesti tulevana viikonloppuna 12.-13.11., kun mixed-SM-sarjan ensimmäinen osaturnaus pelataan Jyväskylässä. Mixed-SM-sarjaa pelataan nyt toista kertaa kahden osaturnauksen pituisena ja mukana on tällä kaudella kahdeksan joukkuetta.

Disquitos (Oulu)

Disquitos saapuu pohjoisesta Keski-Suomesta tuomaan arktista asennetta mixedsarjaan. Edellisellä kaudella neljänneksi sijoittuneen joukkueen tuoreimmat meriitit ovat sosiaalisen median puolella. Disquitoksen katsotuimmalla TikTok-videolla on nimittäin yli 26 000 näyttökertaa.

Oululaiset tunnetaan vahvasta yhteispelistä kentällä ja sen ulkopuolella sekä peli-innosta, jota edes pitkät välimatkat eivät voi sammuttaa. Tarvittaessa Disquitos tekee avoimin mielin yhteistyötä muiden keskisuomalaisten seurojen kanssa. Joukkueen edustaja kommentoi talven projektia Ultimate.fille:

Me ollaan iloisia, että voidaan pelata turnauksessa, vaikka meillä oli pula naispelaajista. Vaasalaisten vahvistusten ansiosta ollaan valmiita tekemään parhaamme! Ja kokeneista pelaajistamme nuorimpaan tulokkaamme, kaikki ovat seuraamisen arvioisia. Ainakin omasta mielestäni.

Disquitoksen kokoonpano

#69 Alexander Lehtonen
#37 Hanna Mikkonen 
#81 Hannah Kongari
#19 Jake Sevander
#11 Jonna Hepa-aho 
#27 Julia Kiehle
#30 Lauri Raittila
#53 Olga Miloradova
#40 Sami Tuominen
#38 Samuel Hägele
#23 Tapio Moilanen 
#62 Ville Tuhkanen

Seuraa häntä: Jake Sevander suorastaan kahmi tehopisteitä NSUTeessa Whisquitoksen riveissä.

Espoon Kopsu

Ultimateiältään sarjan kuopus, vuonna 2017 perustettu Espoon Kopsu, on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt koluta jo monet sarjapelit. Edellisellä kaudella EsKo peittosi (muun muassa maantieteellisesti) lähimmän kilpakumppaninsa ERHeen ja sijoittui mixed-SM-sarjan viidenneksi. EsKo tunnetaan erityisesti nuorista ja nopeista jaloistaan sekä pelottomista maaliheitoistaan. Ultimate.fin toimittaja tavoitti EsKon yhteyshenkilön tiivistämään alkavan kauden:

EsKo saapuu Jyväskylään todistamaan todeksi sanontaa ”lahjattomat treenaa”, tai ainakin ”lahjattomat treenaa yhdessä”. EsKolaiset ovat jälleen käyneet hakemassa oppeja Suomen muilta joukkueilta ja lyöttäytyneet yhteen mixed-SM:ää varten.

EsKon kokoonpano

#36 Aino Weckman
#13 Aliisa Roiha
#43 Eelis Junnila
#26 Eemeli Kärkkäinen
#59 Elena Winqvist
#24 Ella Toivola
#4 Jaakko Pöntinen
#11 Johannes Hokkanen
#31 Kivi Knuuti
#6 Samuel Roeung

Seuraa häntä: Jos Kivi Knuuti pyydystää kiekkoja kuin haukia, EsKo on mukana mitalikamppailussa.

Espoon Rennot Heittelijät

Vastikään kymmenen vuotta täyttänyt Espoon Rennot Heittelijät on vakiinnuttanut paikkansa Suomi-ultimaten kansainvälisimpänä ultimateperheenä. Viime talvikausi ei ERHeelle menestystä juurikaan suonut, mutta kuluneella kesäkaudella kansainvälisen turnausdebyyttinsä tehnyt ERHe on jälleen piirua kokeneempana haastamassa tutut kärkiseurat. 

ERHeen edustaja ei suoraan paljastanut mitään sisäpiiritietoa joukkuprojektista, mutta Ultimate.fin toimitukseen vuotaneet WhatsApp-viestit kertovat ERHeen käyttäneen kaikki keinot sarjaan valmistautuessaan: yhteyshenkilö on jopa lukenut sarjamääräykset. (Kenties ainoana henkilönä sarjamääräysten kirjoittajan lisäksi.) ERHe on siis selkeästi valmistautunut sarjaan, joten muiden joukkueiden on syytä olla varuillaan!

ERHeen kokoonpano

#66 Annika Juvonen
#19 Eero Metso
#13 James Bertelsen
#85 Matias Arola
#28 Mikko Alitalo
#0 Nikolas Drosdek
#79 Sanna Laitinen
#86 Sydney Jones
#76 Tiia Junnikkala
Tyko Viertiö
#55 Vanessa Bensch

Seuraa häntä: Sydney Jones pelasi räväkkää raksapeliä naisten harrasteturnauksessa syyskuussa. MIelenkiintoista nähdä, millainen rooli Jonesilla on mixedkokoonpanossa.

Helsinki Ultimate

Suomen vanhin ultimateseura, Liitokiekkoseura Team eli nykyään Helsinki Ultimate, lähtee uuteen kauteen hallitsevana mestarina ja vahvana ennakkosuosikkina. Viime kaudella molemmat kirkkaimmista mitaleista matkasivat pääkaupunkiin eikä kahden peräkkäisen kaksoisvoiton veikkaaminen ole huono valinta. (Paitsi jos huomioidaan se, että liiton kilpailusäännöt kieltävät vedonlyönnin ja rangaistuksena voi olla jopa vuoden kilpailukielto.)

Helsinkiläiset lähettävät tuttuun tapaan sarjaan kaksi joukkuetta, joiden väliset voimasuhteet ovat mysteeri kaikille – kenties myös pelaajille itselleen. Ultimate.fin tietolähteet kertovat, että Helsinki Ultimate mixedprojektin vetovastuussa on tällä(kin) kaudella nuorempi sukupolvi.

Ultimate.fin maakuntatoimittaja tavoitti Helsinki Ultimaten mixedprojektin toisen vetäjän Iittalan Shelliltä. Joukkueiden suhteen Helsingin edustaja oli vähäsanainen, mutta pöytäkunta antoi muutaman vinkin “Seuraa häntä” -osioon: veli joka ei pelaa ja eräs rapduo.

Helsinki Ultimate 1:n kokoonpano

#21 Emmi Ranki
#19 Evgeni Kozlov
#70 Jari Koivikko
#5 Jasmiina Salmela
Joni Sirkiä
#5 Juho Malmi
#8 Olli Pitkänen
#42 Riikka Yli-Opas
#1 Sanja Fonselius
#2 Ville Linden 

Helsinki Ultimate A:n kokoonpano

Anssi Vepsäläinen
Antti Lipsanen
#14 Ilona Villi
Jaakko Lipsanen
#0 Ka Yuen Cheung
#24 Okko Winqvist
#2 Saara Hurme
Sara Weckman

Seuraa häntä: “Saaraa [Hurme] kannattaa aina seurata.”

Jyväskylä Sleepwalkers

Sleepwalkers on yksi perinteisimpiä mixedseuroja, vaikka vuodesta 1999 alkaneen historian aikana on välillä viritelty myös sukupuolijaoteltuja treenivuoroja. Viimeiset vuodet Sleepwalkers on seissyt tukevasti mixed-SM-sarjan matalimmalla palkintokorokkeella huolimatta siitä, että joukkue menettää jatkuvasti pelaajia työperäisen maassamuuton ja kyseenalaisen mailapelibuumin takia. Onneksi jostain tuntemattomasta syystä Keski-Suomen synkkä syksy viehättää muun muassa ranskalaisia maajoukkuetason ultimatisteja.

Jyväskylä on kaikille hallisarjoja pelaaville tuttu turnausreissukohde, joka kuitenkin yllättää joka kerta lauantaiaamuna hallille kömpivät pelaajat. Milloin roikkuu katosta vaijereita, milloin on kentän kulmissa asentamattomia valkokankaita. Ultimate.fin kenttätoimittaja odottaa jännityksellä, miten halli on sisustettu tällä kaudella.

Ultimate.fi ei saanut Sleepwalkersin päävalmentajalta näkemystä joukkueen menestymismahdollisuuksista tai hallin nykytilasta, koska valmentaja oli liian kiireinen säätäessään autokyytejä kolmatta kertaa. Joskus turnaus voi olla liian lähellä.

Sleepwalkersin kokoonpano

Aaron Rogers
#58 Elisa Pursiainen
#18 Emmastiina Salmela
#49 Getten Haas 
#70 Ilari Nurmela 
#13 Jere Uljas 
#57 Kirsi Leskinen
Lison Bornot
#12 Miikka Harju
#47 Satu Berggren
#85 Valtteri Kangasmäki 

Seuraa häntä: Jos kelmeä Keljonkankaan halli ei miellytä, voit katsoa kesäisempiä pelejä Lison Bornotilta vaikkapa World Gameseista.

Turku Terror

Turku Terror on mixedsarjan musta hevonen, joka saattaa pitää hiljaiseloa pari kautta ja yhtäkkiä tuoda kilpailukykyisen joukkueen sarjaan. Vuodesta 1994 alkaen ultimaten ilosanomaa Turkuun levittänyt seura on tunnetumpi avoimen sarjan menestyksestään, mutta takataskussa on myös pari mitalia kesäkausien (yhteis)mixedprojekteista. Turku Terrorin näkyvin tuotos on kuitenkin Einari Leinosen ultimatekuvat. [Toivottavasti myös Ultimate.fi pääsee ensi kaudelle uudistamaan mixedartikkeleidensa kuvituksen, toim.huom.]

Viime hallikaudella Terror osallistui vain toiseen mixed-SM-sarjan osaturnaukseen ja oli lopulta sarjan kuudes. Tällä kaudella turkulaiset eivät halua antaa muille etumatkaa vaan lähtevät mukaan jo ensimmäiseen osaturnaukseen. Kisakatsomo voi odottaa turkulaisilta ainakin ykköspaikkaan heittämistä. Myös puolustus osaa sitä odottaa. Ja silti Terror onnistuu. Terrorin edustaja ei suoraan paljastanut pelikuvoita, mutta kommentoi joukkuprojektia yleisellä tasolla Ultimate.fille:

Terrori lähtee turnaukseen rennolla meiningillä ja mitää tulostavoitteita ei ole. Joukkue on vain vähän muuttunut viime kaudesta, vähän pienemmällä porukalla mennään.

Terrorin kokoonpano

#81 Einari Leinonen 
Hanna Huttunen
#50 Joni Holmroos
Jutta Wuolamo 
Ksenia Torganova
#21 Niko Littunen 
#6 Saana Lahdenperä
Sakari Holmroos
Sanna Suoranta

Seuraa häntä: “Jutta [Wuolamo] ja Einari [Leinonen] on hyviä spotteja katsottaviksi striimiin.”

Unlimited Frisbee Organization (Tampere)

Tamperelainen Unlimited Frisbee Organization, jonka koko nimeä harva ehkä muistaisi, on perustamisvuotensa 1993 jälkeen pallotellut mixedin ja sukupuolijaotellun toiminnan välillä. Tällä talvikaudella UFO on linjannut panostavansa mixediin ja seura muuttanut osan treeneistäkin tätä tavoitetta tukemaan. Pian nähdään, tuottaako UFO strateginen linjaus tulosta jo tällä kaudella vai vasta tulevaisuudessa.

Joka tapauksessa Suomi-ultimate kiittää, sillä pirkanmaalaisjoukkueita ei nähty viime kaudella mixed-sarjassa yhtäkään. UFOn edellinen esiintyminen mixedsarjassa oli kaudella 2018-2019, joka päättyi UFOn kahden joukkueen osalta viidenteen ja kuudenteen sijaan. Tähän kauteen UFO on asettanut kunnianhimoiset tulostavoitteet:

UFOlla huippujengi. Nähdään varmasti top8 joukossa. Joukkueen pelikirjaan on panostettu niin paljon, että siitä voisi oikeasti tehdä kirjan! 😎

UFOn kokoonpano

#21 Aki Pirttijärvi 
#4 Eerika Kauppinen
#52 Jere Näräkkä
#12 Maarit Vornanen 
#37 Miikka Sulonen
#25 Nyyti Saarimäki
#2 Roosa Lehto
#17 Sini Kokkonen
#29 Timi Rautamäki
#55 Tuomas Krook 
#34 Ulla Kiili 
#7 Ville Werner

Seuraa häntä: “Seuratkaa Villeä [Werner], jos ehditte!”

Miten seurata häntä?

Innokkaimmat ultimaten ystävät saapuvat seuraamaan otteluita paikan päälle Jyväskylään Keljonkankaan yhtenäiskoululle (Sohlberginkatu 3). Vaihtoehtoisesti otteluiden tuloksia voi seurata osoitteesta www.ultimate.fi/pelikone.

Ottelut striimataan, jos kalusto saadaan asennettua saliin. Striimistä tiedotetaan turnauksen virallisessa Facebook-tapahtumassa sekä Instagramissa @sleepwalkersultimate.

Lauantaina pelataan alkulohkopelit klo 9.30 alkaen. Sunnuntaina pelataan semit klo 10.00 alkaen ja sijoitusottelut klo 13.00 alkaen. Osaturnauksen finaaliottelu alkaa klo 15.15.

**

Teksti: Ultimate.fin tutkiva freelancertoimittaja

Kirjoittaja on nykyinen jyväskyläläinen, joka on edustanut Sleepwalkersin lisäksi myös Disquitoksen, Saintsin, UFOn, Viiman ja ViRHeen väreissä sekä nähty Atleticon, ERHeen, Helsinki Ultimaten ja Terrorin treeneissä. Kirjoittaja toivoo, että joku muu keittää turnauskahvit (koska itse ei juo) ja että pukuhuoneiden roskisten piilottaminen saisi pelaajat kierrättämään tehokkaammin. Kaikki artikkelissa esitetyt mielipiteet ovat puolueellisia – lukija saa tulkita, mihin suuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän